24 Şubat 2020 14:26

Julian Assange, ABD'ye iade davasında hakim karşısına çıktı

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange’in ABD'ye iade edilmesi için açılan dava başladı.

Fotoğraf: Kate Green/AA

Paylaş

Birleşik Krallık yüksek güvenlikli Belmarsh Cezaevi’nde tutulan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange’ın Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) iade edilmesi için açılan ana davanın duruşması görüldü. Duruşmanın ilk gününde ABD'nin savunması dinlendi. ABD'nin avukatı, Assange'ın yayımladığı belgelerle Irak ve Afganistan'da ABD'ye çalışan muhbirlerin hayatlarının riske atıldığını ileri sürdü. Duruşma sırasında yaklaşık mahkeme salonu dışında Assange'a destek eylemi yapıldı. ABD'ye iadesi durumunda Assange'ın 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, ABD'ye iade davasında hakim karşısına çıktı. Tutuklu bulunduğu Belmarsh Hapishanesi yakınındaki Woolwich Mahkemesinde görülen duruşmanın ilk gününde Assange, sadece adını ve doğum tarihini doğrulamak için konuştu.

Duruşmada ilk olarak ABD'nin savunması dinlendi. Washington'ın avukatı James Lewis, Wikileaks'te yayımlanan belgelerle Irak ve Afganistan'da ABD'ye çalışan muhbirlerin hayatlarının riske atıldığını öne sürdü. Gazeteciliğin "cezai eylemler için bir mazeret olmadığını veya sıradan kanunları ihlal etme hakkı vermediğini" savunan Lewis, "Bu, ABD'de olduğu gibi İngiltere'de veya dünyanın herhangi bir medeni ülkesinde de böyle" dedi. 

Savunmalarını basın özgürlüğü ile iadesi durumunda Wikileaks kurucusunun işkence ve kötü muamele göreceği üzerine kuran Assange'ın avukatları ise yarın söz alacak.

Duruşma öncesi Belmarsh Hapishanesi önünde Assange'a destek gösterisi düzenledi.

175 YILA KADAR HAPİS CEZASI ALABİLİR 

28 Şubat'a kadar devam edecek duruşmaların ilk kısmında yasal argümanlar dinlenecek. 18 Mayıs'ta başlayacak ikinci kısımda ise taraflar kanıtlarını mahkemeye sunacak. 

Assange'ın yaptıklarının suç teşkil edip etmediği konusunda herhangi bir karar vermeyecek olan mahkeme, esasen iade talebinin ABD ve İngiltere arasındaki anlaşmaya uygun olup olmadığını değerlendirecek. 

İade kararının çıkması halinde ise İngiltere hükümetinin onayı gerekecek. Ancak davanın önce temyize ve ardından da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşınması durumunda iade sürecinin tamamlanmasının 2 yılı bulabileceği değerlendiriliyor. 

ABD, Assange'ı bilgisayar korsanlığı ve casusluğun da aralarında olduğu 18 suçtan yargılamak istiyor. İade edilmesi durumunda Assange'ın 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.     

DAVA SÜRECİ

Avustralya vatandaşı Gazeteci Julian Assange’nin başını çektiği Wikileaks, 2009 yılında ABD’nin istihbarat kaynaklarına ait olduğu belirtilen 1,2 milyon gizli belgeyi yayınlamaya başladığında dünya genelinde büyük bir yankı yarattı. Birçok ülkede sayılı medya organlarında aynı anda yayınlanan belgelerin etkisi sarsıcı oldu. Belgeler arasında ABD’nin Irak ve Afganistan işgalleri sırasında işlediği insanlığa karşı suçları dikkat çekti.

Hakkında İsveç ve ABD mahkemelerinde açılan davalardan ötürü dönemin Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correra tarafından Assange’ye iltica hakkı tanındı. Bunun üzerine Ekvador’un İngiltere’deki büyükelçiliğine sığınan Assange, yedi yıl boyunca elçilik binasındaki bir odada yaşamak zorunda kaldı. Ancak Ekvador’da yapılan seçimlerde Correra’nın yerine Lenin Moreno’nun devlet başkanlığına seçilmesiyle politika değişikliğine gidildi. ABD ile yapılan pazarlıkların ardından 11 Nisan 2019’da elçilikten çıkarılarak İngiltere polisine teslim edilen Assange, ABD’nin suçlamaları ve iade talebi nedeniyle Londra’daki bir cezaevinde tutuluyor. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Dersim Kadın Platformu: 8 Mart’ı Gülistan Doku şahsında kaybolan kadınlara adıyoruz

SONRAKİ HABER

Finlandiya Gençliği Başkan Yardımcısı: Ben faşistim!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...