24 Şubat 2020 11:17

Trump'ın Hindistan ziyareti ne anlama geliyor?

Hindistan'a bir ABD Başkanı düzeyinde yapılan yedinci ziyaret olma özelliğini taşıyan bu ziyaret ne anlama geliyor?

Donald Trump ve Narendra Modi | Fotoğraf: AA

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump, şu saatlerde Hindistan’a ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. Hindistan’a bir ABD Başkanı düzeyinde yapılan yedinci ziyaret olma özelliğini taşıyan bu ziyaretin ABD-Hindistan ilişkilerinde ne anlama geldiğini diplomasi ve güvenlik konularında yazan Rudra Chaudhuri, BBC’ye değerlendirdi: "Donald Trump’ın iki günlük ziyareti, kısmen kendi kibrini okşamak için planlanmış olması bir yana; bundan daha önemlisi, 2020 Başkanlık seçimlerini kazanma şansına katkıda bulunacak."

Trump, Hindistan’da üç şehre gidecek. Bunlar arasında ulusal başkent Delhi; Tac Mahal’i göreceği Agra; Gujarat’ın batısındaki eyaletin merkezi Ahmedabad yer alıyor. Ahmedabad’da Trump’ın “Namaste Trump” (Merhaba Trump) olarak adlandırılan bir etkinlikte 100 binden fazla insana seslenmesi bekleniyor.

Bu, geçen yıl Houston eyaletinde, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Başkan Trump’ın ABD’de yaşayan 50 binden fazla bir izleyiciye hitap ettikleri “Howdy, Modi!”ye (Merhaba Modi) karşılık açık bir kamu diplomasisi.

Ancak ziyaret yalnızca tiyatral olmakla kalmıyor, ayrıca ABD liderlerinin Hindistan’a genel yaklaşımındaki bir değişikliğin zorlamasıyla ilgili.

ABD’de 2,4 milyon civarında güçlü bir Hint-Amerikan seçmeni bulunuyor.

ANLAŞMAZLIKLAR NELER?

Elma, ceviz ve tıbbi cihazlar fiyatları konusundaki anlaşmazlıklar; ABD’nin Hindistan’ın süt, kümes hayvanları ve e-ticaret pazarına daha fazla erişim talebi; Amerikan üretimi Harley Davidson motosikletlerinin üzerindeki Hint gümrük vergilerinin düşürülmesi konusundaki süregelen tartışmalar hâlâ çözülememiş bir vaziyette.

2008 yılında ABD ve Hindistan arasında 66 milyar dolar olan ticaret, 2018’e gelindiğinde 142.6 milyar dolara ulaştı. Kısmen, ticaret, Hindistan’ın GSYİH’sının her yıl yüzde 7-8’den daha fazla büyüdüğü bir zamanda stratejik bağların güçlenmesi sonucunda gelişme gösterdi.

Ancak Hindistan'ın büyüme rakamlarındaki keskin düşüş (2019-2020'de tahminen yüzde 5), giderek daha fazla korumacı ekonomi politikalarının başlatılması, Trump’ın, şu anda Hindistan’ın lehine olan ticaret açığını dengeleme konusundaki kararlılığı ile iki ülke arasındaki ilişkinin kapsamını daralttı.

Bu şartlar altında, ABD Başkanı’nın ticaret anlaşmalarındaki ısrarının ikincil plana atarak dikkatini ABD-Hindistan ilişkisindeki stratejik potansiyele odaklayacak şekilde Trump’la flört etme görevi Modi hükümetine düşüyor.

Hindistan, her şeyden öte, dünyadaki en büyük açık veri pazarı konumunda. Kişi başına tüketilen veri miktarı dünyanın diğer bölgelerinden daha fazla. Amerikalı “büyük teknoloji” firmaları için Hindistan, Amerikan ürünleri için başka hiçbir ülkede bulunmayan bir ölçek sunuyor. Mevcut ekonomik sıkıntılara rağmen, Amerikan ürünleri ve iş dünyası açısından Hindistan, gelişen en büyük ve görece açık tüketici pazarı olmaya devam edecek.

SİLAH TİCARETİ

Hindistan ayrıca, en büyük silah ithalatçılarından biri. Savunma ticareti, ABD ve Hindistan arasındaki ilişkide geniş çapta bir yer tutuyor. ABD-Hindistan savunma anlaşmaları geçtiğimiz 10 yıl içinde, 2008’de neredeyse sıfırdan, 2019’da 15 milyar doların biraz üzerine çıkmış bulunuyor.”

Öte yandan Trump, beklendiği üzere Hindistan’da stadyumda yaklaşık 100 bin kişiye hitap ederek, iş birliği vurgusu yaptı, “Yeni Delhi yönetimiyle yaklaşık 3 milyar dolarlık savunma anlaşması imzalayacağız” dedi.

Hindistan’da Pakistan’ı öven Trump, Pakistan ile ilişkilerin çok iyi olduğunun altını çizerek, “Bu çabalar sayesinde, Pakistan ile bilimsel ilerleme kaydetmeye başlıyoruz” diye konuştu.

ABD'nin, savunma alanında Hindistan'ın önde gelen ortağı olması gerektiğine inandığını ifade eden Trump, “Birlikte egemenliğimizi, güvenliğimizi savunacağız, özgür ve açık Hint-Pasifik bölgesini çocuklarımız ve gelecek birçok nesil için koruyacağız” şeklinde konuştu.

Hindistan, Kasım 2018'de Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın almıştı. Hindistan Başbakanı Nerandra Modi ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki geniş çaplı müzakereler sonucu karara bağlanan anlaşma kapsamında, teslimatların Nisan 2023’te tamamlanması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gazetecilerin adliye gündeminde bu hafta 

SONRAKİ HABER

Yargı, Togo Kuleleri yanındaki ayrıcalıklı ranta dur dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...