24 Şubat 2020 10:18 Güncelleme: 24 Şubat 2020 10:55

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri acele kamulaştırmaların iptali için dava açtı

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Çeşme ve Urla’da yapılacak acele kamulaştırma kararını protesto ederek, uygulamaya karşı dava açtı.

GÜNCELLENDİ

Foroğraf: Evrensel

Reklam

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri İzmir Bölge Mahkemesi önünde bir araya gelerek, Çeşme ilçesinin Alaçatı Mahallesi'nde yer alan 178 parsel arazi ile Urla'nın Zeytineli Mahallesi'nde yer alan 333 parsel arazinin, toplamda 511 parsel arazinin acele kamulaştırılmasına karşı dava açtı.

Dava dilekçelerinin verilmesinin ardından açıklama yapan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, acele kamulaştırma kararının hukuksuz bir el koyma olduğunu söyledi. Bu sorunun tüm İzmir'i ilgilendirdiğini ifade eden Yalçın, "Kamulaştırma kararı AKP iktidarının Yarımada üzerindeki rant projelerinin bir başlangıcı. Bundan sonra hızla adımlar atılacağını ve yavaş yavaş Yarımada'nın elimizden kaybolacağını düşünüyoruz. Bu nedenle davamızı açtık" dedi. 

"YARIMADANIN RANTA AÇILMASINA KARŞIYIZ"

İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Balcılar ise, "Yarımadanın ranta açılmasına karşıyız. Dolayısıyla bu konuda söz söyleme hakkımız var ve davamızı açtık. Acele kamulaştırma kararı sadece turizm teşvik bölgelerine ilişkin değil, devamında çevre hakkının ihlal edileceğini düşünüyoruz. Bunlara karşı çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu. 

"İKTİDAR HALK SAĞLIĞINA ZARARLIDIR"

Bu kararın insan sağlığına da etkileri olacağını dile getiren TTB Merkez Konsey Üyesi Mübeccel İlhan da, "Devletlerin ya da iktidarların halk sağlığını önceleyen projeler yürütmesi gerekir. Ancak görüyoruz ki bugün bütün projelerde halk sağlığını bertaraf edilen bir uygulama var. Bu nedenle kararın halk sağlığına zararlı olduğunu düşünüyoruz. Çeşme ve Urla'da yürütülen durumun sağlık açısından ciddi sonuçları olacağını biliyoruz. Halk sağlığı bizim önceliğimizdir, bu iktidar sağlığa hem düşmandır hem de halk sağlığı zararlısıdır. Bu nedenle mücadele edeceğiz" dedi.  

"BU KARARA KARŞI TEPKİMİZİ GÖSTERECEĞİZ"

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise, 80 darbesinde Genel-İş Sendikasını binasına el konulduğunu hatırlatarak, Urla'daki Genel-İş'in arazisinin işçilere ait olduğunu ve acele kamulaştırmanın kabul edilemeyeceğini söyledi. Beko, "Aynı alanda Tayyip Erdoğan'ın dünürünün kaçak villaları var. Bu acele kamulaştırma o yüzden kabul edilebilecek bir şey değil. Burada yapılacak satışların tamamını Kanal İstanbul'a yatıracaklar. Bizler bu karara karşı tepkimizi hem yasal yollardan hem de demokratik eylemlilikle göstereceğiz" diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam