24 Şubat 2020 09:58

Dicle Üniversitesi Hastanesi, asistan hekimlerin ücretlerini ödeyemiyor

Dicle Üniversitesindeki asistan hekimlerin döner sermaye ve nöbet ücretleri ödenmiyor. Sağlıkçılar, iktidarın sağlık politikaları sonucu üniversite hastanelerinin batma noktasında olduğunu söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Dicle Üniversitesi’ndeki asistan hekimlerin döner sermaye ve nöbet ücretlerinin ödenmediğini belirten sağlık çalışanları, iktidarın sağlık alanında yürüttüğü politikalar sonucu üniversite hastanelerin batma noktasına geldiğinin altını çizdi. 

Dicle Üniversitesi Hastanesi’ndeki asistan hekimlerin 4 aydır döner sermaye ve nöbet ücretleri ödenmiyor. Türkiye’de var olan 63 üniversite hastanesinde ise yeterli miktarda bütçe ayrılmadığından kaynaklı malzemeler alınamıyor.

“MALZEMELER HALKTAN TALEP EDİLİYOR”

SES Diyarbakır Şubesinin bir önceki Eş Başkanı Recep Oruç, 2002’den bu yana sağlıkta dönüşüm programıyla birlikte, bu alanın bir meta haline getirilmeye çalışıldığını söyledi. Hastanelerde eldiven alınamaması, ameliyat malzemesinin bulunmamasına dikkat çeken Oruç, var olan eksikliklerin de halktan talep edilmesiyle ortaya krizlerin çıktığına işaret etti. Türkiye’de 63 üniversite hastanesi var olduğunu kaydeden Oruç, yürütülen sağlık politikalarından kaynaklı da hastanelerde var olan sorunların daha büyüdüğünü söyledi. Oruç, genel bütçeden yeterli miktarda bütçe ayrılmadığından kaynaklı da bu tür krizlerin yaşandığını ifade etti. Tek amaçlarının emeklerinin karşılığını almak olduğunu kaydeden Oruç, haklarını alamadıkları durumunda ise greve gideceklerini belirtti. 

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, sorunun, iktidarın sağlık alanında yürüttüğü politikalarından kaynaklandığını aktararak “Örneğin, hastanelere belli bir miktar para geliyor. Personel maaşlarına gidiyor. İşte ilaçlara bile para ayrılamıyor. Yani mevcut sağlık politikalarından kaynaklı olduğunu buradaki hastane yönetimi dahi söylüyor. Çünkü gelen kaynak çok az, asistanlara bu nedenle para verilmediğini söylüyorlar” şeklinde konuştu. Yerlikaya, Türkiye’deki üniversite hastanelerinin ekonomik yönden batma noktasına geldiğinin altını çizdi. 

“BEDELİ ÇALIŞANLARA ÖDETİLMEK İSTENİYOR”

Ülkede var olan ekonomik krizin hastanelere yansıması olduğunu ve bu krizin bedelinin sağlık çalışanlarına ödetilmek istendiğini vurgulayan Yerlikaya, “36 saatlere varan nöbet süreleri, angarya işler, bir sürü hastanede üretilen hizmeti asistan hekimler ve sağlık çalışanları üretiyor. Oysaki nöbet ücretlerini, performans dediğimiz döner sermayeyi dahi alamıyorlar. Dolayısıyla yaşanan ekonomik krizin sağlık kaynaklarından kaynaklı olduğunu bildiğimiz sorunların bedelini sağlık çalışanlarına ödetilmek isteniyor. Biz bunu kabul etmeyeceğiz” ifadesinde bulundu. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

6 aylık iş için geceden kuyruğa girdiler: 830 kişilik alım için saatlerce beklediler

SONRAKİ HABER

Bakanlık kayyum atanan muhtar hakkında 100 gün sonra soruşturma açmış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa