24 Şubat 2020 09:10

21. DİDF Genel Kongresi: Irkçılığa karşı göçmen emekçilerin mücadelesi güçlenmeli

Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) 21. genel kongresinde Almanya hükümetine, bütün ırkçı örgütleri ve faşist propagandayı yasaklama çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) 21. genel kongresini Frankfurt’ta topladı. Cuma günü sendika, siyasi parti ve sosyal hareket temsilcilerinin katılımıyla başlayan kongre dün günü yeni yönetim kurulunun seçilmesiyle sona erdi. Hanau kentinde gerçekleşen ırkçı saldırıdan hemen sonra toplanan kongrede, Almanya hükümetine, bütün ırkçı örgütleri ve faşist propagandayı yasaklama çağrısı yapıldı.

BÜYÜK DAYANIŞMA

Aralık 1980’de kurulan Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) 21. genel kongresinde ırkçılık, sağlık, konut, çalışma yaşamı vb. birçok sorun ve konu hakkında tartışmalar yürütülerek kararlar alındı. 

Cuma akşamı Hanau’da bir ırkçı tarafından katledilen 9 kişi için yapılan saygı duruşuyla başlayan kongreye, Alman Sendikalar Birliği (DGB) Hessen-Thüringen, Gıda Sendikası (NGG), IG Metall, IG Bau sendikalarının temsilcilerinin yanı sıra Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Sevim Dağdelen, Hessen eyalet parlamentosu SPD Milletvekili Turgut Yüksel ve Sol Parti Hessen eyalet başkanı katıldı. Ayrıca Almanya barış hareketi temsilcileriyle iklim krizine karşı Gelecek için Cumalar (FFF) ve yüksek kiralara karşı konut inisiyatiflerinin yerel temsilcileri katılarak DİDF ile birlikte mücadele kongreye başarı dilekleri sundu.

"EŞİTLİK İÇİN MÜCADELEYİ YÜKSELTME İHTİYACI ARTIYOR"

Bir konuşma yapan DİDF Yürütme Kurulu üyesi Yusuf As, 40 yıl önce kurulan DİDF’in yerli ve göçmen emekçilerin eşit haklara sahip olması ve ortak yaşamın güçlendirilmesi için her alanda kesintisiz mücadele ettiğini belirterek, içinden geçtiğimiz süreçte buna çok daha fazla ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

Kongrenin ikinci gününde divanın seçilmesinden sonra konuşma yapan DİDF Genel Başkanı Zeynep Sefariye Ekşi, son iki yıl içinde dünya genelinde emperyalist devletler arasındaki çıkar çatışmasının sertleştiğini, buna bağlı olarak silahlanmanın arttığını belirterek, “Almanya da bu ülkeler arasında yer alıyor. Sosyal alanlardan yapılan kısıtlamalarla askeri harcamalara ayrılan bütçe sürekli artırılıyor. NATO tarihinin en büyük tatbikatlarından biri olan Defender 2020 başladı ve mayıs ayına kadar devam edecek. Biz silahlanmaya değil, emekçilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için daha fazla bütçenin ayrılmasını talep ediyoruz” dedi.

EKŞİ: IRKÇI ÖRGÜTLER VE PROPAGANDA YASAKLANMALI

Almanya’daki ırkçı saldırılar ve katliamlara karşı yerli ve göçmen emekçilerin ortak mücadelesinin güçlendirilmesi çağrısı yapan Ekşi, “Yıllardır ırkçı-faşist saldırılara karşı bütün ırkçı örgütlerin yasaklanmasını talep ediyoruz. Ancak, hükümetler bu konuda gerekli adımları atmaya yanaşmıyor. Bugün Almanya için Alternatif (AfD) bütün ırkçı, milliyetçi ve faşist güçlerin birleştiği bir platform haline gelmiştir. NSU cinayetleriyle tam anlamıyla hesaplaşılmadığı için Neonaziler bundan cesaret alarak eylemlerini sürdürüyorlar. Bununla da kalınmadı istihbarat, ordu ve polis içerisinde ırkçı örgütlenmelerin olduğu ortaya çıktı. Bütün bunlar bütün ırkçı örgütlerin ve ırkçı-faşist propagandanın yasaklanması doğrultusundaki talebimizin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gösteriyor. Önümüzdeki dönemde her alanda bu talebimizi daha yüksek sesle ifade edeceğiz” dedi.

"TÜRKİYELİ EMEKÇİLER HAREKETİN PARÇASI OLMALI"

Ekşi, geçtiğimiz dönemde Almanya’da çeşitli alanlarda güçlü bir toplumsal hareket olduğunu, uyarı grevlerinin yaşandığını da hatırlatarak, Türkiye kökenli emekçileri bu hareketin parçası haline getirmek için DİDF’e önemli sorumluluklar düştüğünü ve buna göre hareket edeceklerini vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

Kongre boyunca söz alan delegeler de dünya, Almanya ve Türkiye’deki gelişmeler konusunda görüşlerini belirtti. Konuşmalarda Türkiye’de artan otoriterleşmeye karşı emek, demokrasi ve barış güçleriyle dayanışmanın önemi üzerinde de duruldu. Bu çerçevede daha önce Almanya ve Türkiye’deki sendikalar arasında dayanışmayı sağlamak için önemli çalışmalar yapıldığına işaret edildi. Ayrıca basına yönelik saldırılara karşı başta Evrensel olmak üzere muhalif gazetelerle dayanışma içinde olunduğuna işaret edildi.

DİDF’in çalışma yaşamı-sendika, kadın, gençlik başta olmak üzere değişik alanlarda sürdürmüş olduğu çalışmaların değerlendirildiği kongrede bir dizi karar da alındı. Irkçı örgütlerin yasaklanması, göçmenlerin sosyal ve siyasal alanda eşit haklara sahip olması için Alman vatandaşlığına geçişinin kolaylaştırılması, asgari ücretin saat başı 15 avroya çıkarılması, haftalık çalışma sürelerinin 30 saate düşürülmesi, herkese insanca yaşayabileceği sağlık ve konut hakkının sağlanması bu kararlardan bazıları oldu.

40. YIL ETKİNLİKLERİ YAPILACAK

Kongrede ayrıca bu yılın DİDF’in 40. yılı olması nedeniyle yerel ve merkezi düzeyde değişik etkinliklerin yapılması da kararlaştırıldı. Bu çerçevede birçok kentte kültürel ve sportif yarışmalar, sergiler, açık kapı günleri, sokak ve kapalı salon şenlikleri düzenlenecek.

Ayrıca Almanya’ya göç, birlikte yaşam ve ortak mücadele konusunda bir konferans düzenlenecek. DİDF’in iki yılda bir düzenlediği açık hava festivali ise 19 Haziran 2021’de gerçekleştirilecek.

21 KİŞİLİK YÖNETİM KURULU SEÇİLDİ

İki gün boyunca yapılan tartışmalar ve değerlendirmelerin ardından pazar günü 30 bölgeden gelen 132 delegenin katılımıyla 21 kişilik yeni yönetim kurulu ve 3 kişilik denetleme kurulu için seçimler yapıldı. (Frankfurt/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hamit Erdem 'Emek tarihi yazıları' kitabı okurla buluştu

SONRAKİ HABER

Irak'ta ilk koronavirüs vakası görüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...