23 Şubat 2020 11:54

Türkiye, koronavirüs tedbirleri kapsamında İran sınırını kapattı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle İran'la olan sınır kapılarının geçici olarak kapatıldığını açıkladı.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki Gürbulak Sınır Kapısı | Fotoğraf: Göksel Cüneyt İğde/AA

Paylaş

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Türkiye-İran sınır kapılarının geçici olarak kapatıldığını söyledi. İran'dan gelen uçuşların da saat 20.00 itibarıyla tek taraflı ve geçici olarak durdurulduğu bilgisini veren Koca,  "Dün ve önceki gün, 8 İran vatandaşı hastalık bulgularının olması nedeniyle ülkemize girişleri verilmedi" dedi. Koca ayrıca "Van'da soğuk algınlığı belirtileri olan 5 kişi gözlem altındaydı. Onların sonuçları da koronavirüs açısından negatif çıktı" ifadelerini kullandı.,

"KOMŞUMUZLA SINIRLARIMIZI GEÇİCİ OLARAK KAPATMA KARARI ALDIK"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs vakalarına yönelik tedbirlere dair açıklama yaptı. Koca, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki basın açıklamasında, bugün itibarıyla en son İsrail ve Lübnan dahil olmak üzere 32 ülkede toplam koronavirüs vaka sayısının 74 bin 402 ve toplam 2 bin 464 ölüm bildirimi olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

"Hastalığın komşumuz İran'da görülmesi, vakaların ve ölümlerin artışı bizler için alarm anlamına geliyor. Bu haber üzerine Koronavirüs Bilim Kurulumuz, İran gündemiyle toplantılarını yaptı, her ihtimal masaya yatırıldı. Ayrıca İran makamlarıyla ve ilgili tüm kurum, kuruluşlarımızla görüşmeler gerçekleştirildi. İran'la 3 adet kara hudut kapımız mevcut: Ağrı Gürbulak, Van Kapıköy ve Hakkari Esendere. Buna ilaveten Iğdır'dan Özerk Nahçıvan Bölgesi'ne açılan Dilucu Sınır Kapısı da mevcut. Bakanlığımız bünyesinde görev yapan bilim kurulumuzun önerisiyle tavsiye kararları kapsamında sınır hareketinin azaltılması noktasında ilave tedbirlere ihtiyaç duyuldu. İran'daki tablonun giderek artış göstermesi sebebiyle komşumuzla sınırlarımızı geçici olarak kapatma kararı aldık."

Koca, İçişleri Bakanlığının, İller İdaresi tarafından İran sınırıyla ilgili kararları tüm valiliklere bildirdiğini açıkladı.

İRAN'DAN GELİŞLER DURDURULDU, GİDİŞLER İSE DEVAM EDİYOR

Koca, "Uluslararası sağlık tüzüğü çerçevesinde İran'dan ülkemize yapılacak kara ve demiryolu geçişleri bugün saat 17.00 itibarıyla geçici olarak durduruldu. Tüm uluslararası uçuşlar ise saat 20.00 itibarıyla tek taraflı ve geçici olarak durduruldu. Yani İran'dan Türkiye'ye gelişler durdurulmuş oldu. Türkiye'den İran'a gidişler ise devam ediyor olacak" diye konuştu.

8 İRAN VATANDAŞININ TÜRKİYE'YE GİRİŞİNE İZİN VERİLMEDİ

8 İran vatandaşının hastalık bulgusu nedeniyle Türkiye'ye girişine izin verilmediğini belirten Koca, şunları kaydetti:

"Son olarak cuma günü açıkladığımız tedbirler çerçevesinde İran'dan ülkemize kara hudut kapılarımızdan giriş yapan tüm yolcular tek tek muayene edilmekteydi. Yolcularda ateş, burun akıntısı, öksürük gibi herhangi bir soğuk algınlığı tespit edilirse, yolcu Türk vatandaşıysa gözlem altına alınarak numuneleri referans laboratuvarımıza gönderiliyordu. Yolcu İran ya da başka bir ülke vatandaşı ise ülkemize girişine izin verilmedi. Bu çerçevede dün ve önceki gün 8 İran vatandaşının bu anlamda hastalık bulgularının olması sebebiyle ülkemize giriş verilmediğini söylemek istiyorum. Van Devlet Hastanesinde soğuk algınlığı belirtileri olan 5 kişi gözlem altındaydı, onların sonuçları da koronavirüs açısından negatif çıktı, yani koronavirüs hastası değiller."

NE OLMUŞTU?

İran'da koronavirüs nedeniyle son açıklamalara göre 8 kişi yaşamını yitirdi. Virüsün tespit edildiği vaka sayısı ise 43.

Irak, da yeni tip koronavirüs nedeniyle İran vatandaşlarının Irak'a girişini engelleyen kararın süresini uzattığını duyurmuştu. Başbakan Adil Abdulmehdi, "İran vatandaşlarının hiçbir sınır kapısından Irak'a girişine izin verilmemesi" yönündeki yasağın ne kadar uzatıldığına ilişkin bilgi vermemişti.

Öte yandan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Sağlık Bakanı Saman Berzenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 3 gün içinde İran'dan dönen toplamda 911 kişinin karantina altına alındığını söylemişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Manisa'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

SONRAKİ HABER

Gülistan Doku'dan 50 gündür haber alınamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa