23 Şubat 2020 11:19

Faruk Bildirici: İntihar haberleri bulaşıcıdır

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici “İntihar haberleri bulaşıcıdır, psikolojik durumları bu davranışa yatkın olanlar örnek alabilir” diyor ve istisnalar dışında bu haberlerin verilmemesini savunuyor.

Görsel: Bildirici YouTube hesabının "Faruk Bildirici/TBMM" başlıklı videosundan alınan ekran alıntısıdır

Paylaş

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, “İntihar haberleri bulaşıcıdır" diyor ve psikolojik durumları intihara yatkın olan insanların bu haberlerdekileri örnek alabileceğine dikkat çekiyor. İstisnalar dışında intihar haberlerinin verilmemesini savunan Bildirici, toplumsal bir soruna tekabül eden ya da protesto niteliğinde olan intiharların bunlar arasında olduğunu belirtiyor. Bildirici, ayrıca "Ünlü kişilerin, kamuoyunu yakından ilgilendiren kişilerin, kamuda görevi olan kişilerin, kriminal nitelik taşıyan intiharların verilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diyor.

Gazete Duvar'dan Filiz Gazi'ye konuşan Faruk Bildirici, verilmesi gerektiğini savunduğu "istisna" intihar haberlerini şu örneklerle açıklıyor:

“Kriminal bir sorun olduğunda, bir şüphe olduğunda o intihar haberini vermek gerekir. Örneğin Şule Çet olayı. İlk başta sıradan bir intihar olarak gözüküyordu. Sonrasında ortaya çıktı ki, bir cinayet söz konusu. Gazetecilik temel ilkeler açısından baktığımızda ünlü kişilerin, kamuoyunu yakından ilgilendiren kişilerin, kamuda görevi olan kişilerin intiharlarının verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin 1999’da Hikmet Uluğbay’ın intihar teşebbüsü. Hikmet Uluğbay o sırada Maliye Bakanı’ydı. Dolayısıyla intihar girişimi göreviyle de ilgili olabilirdi. O nedenle de kamuoyunun bilme hakkı vardı.”

"TOPLUMSAL SORUNA TEKABÜL EDEN HABERLER VERİLMELİ"

Bildirici, ayrıca bazı intiharların toplumsal bir soruna tekabül ettiğini ya da protesto niteliğinde olduğuna dikkat çekiyor:

"Yunanistan’da 2000’lerde başlayan ekonomik kriz sırasında bir emeklinin parlamento binası önünde kendini bir ağaca asarak yaşamına son vermesi ya da Tunus’ta bir seyyar satıcının kendisini yakması toplumsal soruna tekabül eder. Benzer şeylere işaret eden intiharlar Türkiye’de de yaşanıyor. Dolayısıyla ülkenin bunu bilmesi gerektiği için bu haberler verilmeli.”

Bildirici’nin verdiği bir diğer örnek ise şöyle:

“Örneğin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra gözaltına alınan bazı insanlar intihar ettiler. Bunu da vermek gerekiyor. Neden? Çünkü bu insanlar bir anlamda suçlu olmadıklarını kanıtlamak için intihar ettiler. Bir yanıyla protesto niteliği de taşıyordu."

"AYRINTI VERMEMEK GEREKİYOR"

Bildirici, ayrıca haberlerde intihar yönteminin kesinlikle yazılmaması gerektiğini söylüyor ve nedenini şöyle açıklıyor:

“Ayrıntı vermemek gerekiyor. Bir kimyasal ilacın adı verilerek intihar haberleri yapıldı. Sonrasında aynı kimyasalla başka intihar haberleri geldi. Oysa ‘bir kimyasal madde’ denilmeliydi.”

Bildirici'nin verdiği bir diğer örnek de şöyle:

“90’larda Boğaz Köprüsü’nde bir genç intihar etti. Üzerindeki mont, paraşüt görevi gördü. Genç ölmedi, kurtuldu. Haberlerde bu detay yazıldı. 1 hafta sonra kadar bir başka genç üzerindeki montu çıkardı ve o şekil atladı.”

"TEŞVİK EDİCİ, YÖNLENDİREN, ÖZENDİREN HABER YAZILMAMALI"

“Dayanamadığı için intihar etti” gibi ifadelerin sorunlu olduğuna dikkat çeken Bildirici, “Aynı durumda olan insanların intihar etmelerinin doğru olabileceği gibi bir şey söylemiş oluyoruz. İntiharın altında yatan neden ne olursa olsun, intihara teşvik edici, yönlendiren, özendiren haber yazmamamız gerekiyor” diyor.

"İNTİHARDAN ÖNCE ÇEKİLEN VİDEOLAR VERİLMEMELİ"

Bildirici, haberlerde intihardan önce çekilen videolara da yer verilmemesi, içeriğinin yazılmaması gerektiğini beliryor:

“Kimi insanlar neden intihar ettiğini anlattığı video çekiyor. Orada geriye bir şöhret bırakmak da söz konusu. Buna da meydan vermemek gerekiyor. ‘Önce video çekti, sonra intihar etti’ gibi vermemek gerekiyor." (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Isparta'da iş cinayeti: Isınmak için girdiği kulübeye kaya parçası düşen işçi öldü

SONRAKİ HABER

Caner’in arkadaşları da aynı koşullarda çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa