23 Şubat 2020 07:47
Son Güncellenme Tarihi: 23 Şubat 2020 14:06

HDP 4. kongresini gerçekleştirdi: Kurucu meclis oluşturalım yeni bir dönem başlatalım

HDP, 4'üncü olağan kongresini “Geleceğe yürüyoruz” sloganıyla ve geniş bir katılımla Ankara'da gerçekleştirdi. Kongre sonucunda parti eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar oldu.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar | Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP 4. Olağan Kongresi kitlesel ve coşkulu bir katılımla Ankara’da toplandı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli kongreye günler kala adaylıktan çekilirken adaylığını açıklayan HDP Meclis Başkan Vekili Mithat Sancar, Pervin Buldan'la beraber partinin yeni dönem eş genel başkanlığına seçildi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP’ye yönelik çok yönlü baskılara ve kayyumlara karşı “yıkılmaz bir kale” olduklarını söyleyerek kararlılık mesajı verdi. Buldan, “Halkın anayasası da ancak halkın iradesini temsil eden kurucu bir meclis iradesiyle sağlanabilir. 1920’de olduğu gibi kurucu bir Meclis oluşturalım ve yeni bir dönem başlatalım” çağrısın yaptı. Tutuklu HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da kongreye mesaj gönderdi.

Kongre sonrasında salonda teknik işlerde görevli olan 11 kişi gözaltına alındı. HDP’nin kongre için anlaştığı şirkette çalışan kişilerin gözaltına alındığı öğrenilirken, gazetecilerin fotoğraf alması engellendi. Gözaltına alınanların Ankara Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü belirtildi.

PERVİN BULDAN VE MİTHAT SANCAR EŞ GENEL BAŞKANLIK GÖREVİNE SEÇİLDİ

Kongrede, HDP Eş Genel Başkanları ve 100 asil, 50 yedek olmak üzere 150 kişilik Parti Meclisi, Merkez Disiplin Kurulu, Uzlaştırma Kurulu gibi yetkili organlar seçildi. Tek ve blok listeyle yapılan seçimde, 838 oydan geçerli 836 oyun tamamını alan Pervin Buldan ve Mithat Sancar HDP'nin eş genel başkanları olarak seçildi. HDP Eş Genel Başkanlığı'na yeniden aday olmayan Sezai Temelli'nin ismi parti meclisi listesinde de yer almadı.

"UMUTLUYUZ, KARARLIYIZ"

HDP 4. Büyük Olağan Kongresi “Umutluyuz, kararlıyız” sloganıyla Ankara Spor Salonu’nda toplandı. HDP kongresine gelenler, geçmiş yıllarda olduğu gibi yine birçok engelle karşılaştı. Kongre salonuna girmek için 3 arama noktasından geçmek gerekirken, yine çanta ve şarj aleti gibi yasaklar konuldu. Kitlesel katılımın olduğu salona sığmayanlar, kongreyi bahçeden takip etti. Salonda birçok dilde barış ve eşitlik sloganlarının yer aldığı pankartlar yer aldı. Ancak kongrenin ana sloganları “Umutluyuz, kararlıyız” ve “Acil görev demokrasi ittifakı” oldu.

HDP Eş Genel Başkanlığı’na Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin yeniden aday olması bekleniyordu. Ancak kongreye günler kala mutabakat komisyonundan HDP Meclis Başkan Vekili Mithat Sancar’ın ismi çıktı. Mithat Sancar’ın aday olması nedeniyle Sezai Temelli adaylıktan çekildi.

"HDP KAZANACAK, HALKLAR KAZANACAK"

Kongrede açılış konuşmasını HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış yaptı. Barış, “Bu buluşma herkese cevap olacak şekilde güçlü bir çıkış olacaktır. Tarihin bu önemli kavşağında Serhat’tan Amed’e, Karadeniz’e, Avrupa’dan Avustralya’ya ve tüm Kürdistan’a selamlarımızı gönderiyoruz. Bütün yoldaşlarımızı bir kez daha selamlıyoruz. Sizlere sözümüz olsun ki HDP kazanacak, halklar kazanacak” dedi.

"ÇARE DEMOKRASİ GÜÇLERİNDEDİR"

Kongrede Mehmet Rüştü Tiryaki ile birlikte Divan Eş Başkanlığı’na seçilen Tülay Hatimoğulları, yaptığı konuşmada “Çare demokrasi güçlerindedir” dedi. Hatimoğulları, “Bizler kongremizi özgürlüklerin, insan haklarının kangrenleştiği bir dönemde gerçekleştiriyoruz. Yoksulluk derinleşiyor. Kadına yönelik şiddet artıyor. Kürt sorununda çözümsüzlüğü, şiddeti dayatan zihniyet Irak'ta, Suriye'de savaşı ve şiddeti halklara reva görüyor. Bizler halklar olarak, bu ülkenin ezilenleri olarak çaresiz değiliz. Çare demokrasi güçlerinin bileşkesidir, yarattığı sinerjidir” diye konuştu.

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ ORTAK MESAJ YOLLADI

HDP’nin tutuklu bulunan önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş HDP kongresine mesaj gönderdi. Kongre divan başkanı Mehmet Rüştü Tiryaki tarafından okunan Yüksekdağ ve Demirtaş’ın ortak mesajı şöyle:

"Partimiz HDP, kurulduğu günden bu yana Türkiye halklarının, ezilenlerinin büyüyen umudu haline geldi. Ortadoğu’ya yönelik emperyal müdahalelerle derinleşen mezhep, din ve kimlik çatışmaları… Savaşların ve işgallerin yarattığı yıkım... Sınırsız sömürünün yol açtığı açlık ve yoksulluk; evsiz, yurtsuz kalıp mülteci durumuna düşen on milyonlar... Acıyla yoğrulmuş bir coğrafya... Giderek katmerleşen umutsuzluk, çaresizlik... Paramparça edilmiş bir toplum ve kapkaranlık bir gelecek…

İşte böylesi kaotik bir ortamda bütün ışıltısıyla yeşerdi HDP’nin görkemli ağacı. Her bir dalında farklı bir sesin, farklı bir rengin tınısı, her bir yaprağında umudun, direnişin, zaferin müjdesi. Kasırganın, selin, tufanın ortasında ayakta kalmış bir “NUH’UN GEMİSİ”. Bu gemi şimdi, yeryüzünün bütün renklerini bağrında taşıyan yolcularıyla birlikte yeni yaşamı kurmak üzere ağır ağır yanaşıyor limana.

Biliyoruz, yolculuk çok çetin geçti, gemimiz ağır darbeler aldı. Kaptanlarımız tutuklandı, deneyimli mürettebatımızla birlikte. Ama bilmezler ki her bir yolcusu birbirinden dirençli, her biri birbirinden kuvvetli bu geminin. Ne kaptan köşkü boş kaldı ne de makine dairesi. Milyonları durdurmaya gücü yetmeyen Nemrut’un partisi daha şimdiden üç parçaya bölündü ama NUH’UN GEMİSİ dimdik ayakta yek vücut bir şekilde menziline süzülüyor kararlılıkla. Bu gemiyi inşa edene de yürütene de aşk olsun. Bu uğurda toprağa düşene de esir düşene de selam olsun. Bu gemi limana varacak demiştik, evvel Allah sözümüz söz olsun. Şimdi hedef halkın iktidarını kurmaktır artık, hepimizin yolu açık olsun.

Zindandayız şimdi, ama bilin ki yüreğimiz yangın yeri. Biz direnmeyi sizden öğrendik gençler. Dik durmayı sizlerden kadınlar, analar. Umudu gözlerinizde gördük, isyan seslerinin yankılandığı meydanlarda. İlle de sevdik sizi ve çok çok özledik hepinizi. Yüreğimiz, ruhumuz sizlerle. Sözümüz, kalemimiz, dualarımız sizinle. Her birinize ayrı ayrı, kucak dolusu selamlarımızı, sevgilerimizi gönderiyoruz. Eşbaşkanlarımızı, tüm parti yönetimini kutluyor, dayanışma dileklerimizi iletiyoruz.

Yolun açık, rüzgarın bol olsun Halkların Demokratik Partisi!

Rêya te vekirî, bayê te gur be Partiya Demokratîk a Gelan!

An serkeftin an serkeftin."

ADNAN SELÇUK MIZRAKLI: DÜŞLERİMİZİ GERÇEKLE BULUŞTURACAĞIZ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı iken yerine kayyum atanarak tutuklanan Dr. Adnan Selçuk Mızraklı, kongreye yolladığı mesajında mücadele vurgusu yaptı.

Mızraklı, tutuklu bulunduğu Kayseri Bünyan Cezaevinden kongreye gönderdiği mesajda şu ifadelere yer verdi:

"Gri bulutlarla dünyamızın ve yaşamımızın çevrelendiği bu günlerde, zorlu bir süreçten geçiyoruz.

Darağaçlarının kurulması için yalanlar lazımdı. Zindan bahçesine mezarlıklar lazımdı. işte tüm bunları kabullendirmek için ise makyajlı sloganlar lazımdı. Makyajlı sloganlar ile bizleri korkutmak istiyorlar.

Sur'da yıkılan tarihtik, Cizre'de yakılan insanlık. Hasankeyf ile sular altında bırakılmak istendik. Zorlu yollar, umutsuz düşler ile çevrilmek istendik.

İşte böylesi bir süreçte bizler de geleceğe yürümek için yeni bir kongreye gidiyoruz. Evet, eksikliklerimiz oldu, yapamadıklarımız oldu ama hiç bir zaman umutsuzluğumuz olmadı. Her koşulda yüreklerimizde isyanı ve umudu büyüttük. Bu kongre ile de halklarla daha da güçlü bir şekilde buluşturarak başaracağız. Hakikatin arayışçılarına yoldaş olmak için burada bugün toplandık. Çünkü hakikat değerlidir ve uğrunda bedeller vermeyi gerektirir. Bizlerde hiçbir zaman bedel ödemekten kaçınmadık. Bizler Hakikat aşktır, aşk özgür yaşamdır diyenlerin ardıllarıyız. Bizler Denizlerin, Mahirlerin, İboların, Mazlumların, Kemallerin yoldaşlarıyız.

Bu kongre, geleceğe birlikte yürümenin sevinciyle gri bulutları dağıtacağımızın başlangıcı olacaktır. suya düşen cemreyi, yaşamımıza da düşürerek, umudu harlandıracağız.

'Hakikat aşktır, aşk özgür yaşamdır' felsefesiyle aydınlanan ve aydınlatan siz tüm dostları saygıyla selamlıyorum, birlikte kazanacağız."

SEZAİ TEMELLİ: 21. YÜZYIL KÜRTLERİN YÜZYILI OLACAK

Kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temeli,"Demokrasi mücadelesini faşizmin zindanlarında sürdüren tüm tutsak yoldaşlarıma selam olsun" diyerek başladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 

"Adaletsizlik, eşitsizlik ve sömürü düzeni olan kapitalizm bugün büyük bir kriz içerisinde. Otoriter liderler bu krizi aşmak için her yerde savaşı dayatıyorlar. Bu savaşın merkezinde Ortadoğu vardır.  Ama zulmün büyüdüğü her yerde, direniş de büyüyor. AKP’nin yaratmak istediği tekçi, asimilasyoncu, geleceğimizi tutsak etmek isteyen politikalarına karşı Türkiye’de elbette HDP var, siz varsınız.

Kadının özgürlüğü, var olma hakkı ortadan kaldırılmak isteniyor. HDP olarak, kadınların haklı taleplerini ve kadın özgürlük mücadelesini bastırmaya çalışan AKP-MHP faşizmine, kadın yoldaşlarımızın öncülüğünde en büyük cevabı vermeye devam edeceğiz. Bizler umudu belirsiz bir geleceğe değil, bugün ete kemiğe bürüyen bir geleneğin parçasıyız. Bugün emekçilerin büyüyen bir öfkesi varsa bu bizim geldiğimiz geleneğin ve işçi sınıfının mücadelesi ile gelişiyor.

11 Şubat 2018’den beri yürüttüğümüz onurlu görevimizin verdiği sorumluluğun bilinciyle tüm örgütümüzle beraber Kürtlere karşı çöktürme harekâtı başlatmış olan bu ittihatçı artığı, otoriter iktidarla mücadele ettik. Bu mücadelede beraber yürüdüğümüz tüm il, ilçe örgütlerimize çok büyük teşekkür ediyorum. Büyük bir direnişle geçirdiğimiz bu yıllarda gördük ki bu ceberut devlet ve iktidar ne yaparsa yapsın Kürt halkına geri adım attırmayacaklardır. Emin olun ki, 21. Yüzyıl Kürtlerin yüzyılı olacak!"

"SAYENİZDE HEVAL SEZAİ OLDUM"

"İki yıl önce başladığımız yolda ben, Sezai Temelli’ydim. Sonra sizler sayesinde Heval Sezai oldum. Bu gözler kapanana kadar bu onurlu halkın hizmetinde olmaya devam edeceğim. Halkımızın direnişi ile AKP-MHP ittifakına karşı bedeller ödeyerek büyük bir emekle, alın teri ile buraya kadar geldik. Bir gün cezaevi kapılarında çocuklarının açlık grevinde yaşamını yitirmemesini isteyen anneler olduk. Diğer gün sandık başında AKP-MHP faşizmini durduran güçler olduk. Sandıkla sokak mücadelemizi birleştirdik ve 24 Haziran’da, 31 Mart’ta, tek adama dur dedik, faşizme karşı omuz omuza mücadelemizi hep birlikte büyüttük. Kürt halkını inkâr edenlere karşı Arjantin’den Filistin’e, İrlanda’dan Barcelona’ya kadar her yeri mücadelemizin renklerine boyadık."

"KOBANÊ'DE, GEZİ'DE ZULME İSYAN ETTİK"

"Bu iki yılda İmralı’da Sayın Öcalan’a karşı yürütülen mutlak tecride karşı bedenlerimizi açlık grevine yatırdık. Tecride karşı Sayın Öcalan’ın barış misyonu ve demokratik fikrini her yerde anlattık, haykırdık. Yeni dönemde de İmralı’da tecridi kırmak ve özgür yarınlar için mücadele etmek tarihi görevimizdir. Onurlu Türkiye halkları, bu iki yılda Gezi ile Cizre’nin, ODTÜ ile Başkale’nin kaderinin bir ve bütün olduğunu anlattık. “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” dedik. Tıpkı Kobanê’de olduğu gibi, Gezi’de bu halka baskıyı, zulmü dayatanlara isyan ettik. Şimdi Demokratik Konfederal çözümü Ortadoğu ve dünya halklarına önemli bir seçenek olarak armağan etme zamanıdır."

"HERKESİ DEMOKRASİ İTTİFAKINA DAVET EDİYORUZ"

"Halklarımızı AKP-MHP faşizminden kurtarmak ve Üçüncü Yolu örgütleyerek demokratik iktidarımızı kurmak tarihi bir sorumluluk olarak önümüzde durmaktadır. Türkiye ve Ortadoğu halklarına demokrasiyi ve barışı getirmek için demokrasi ittifakında bir araya gelelim diyoruz. Bu mücadele ayrılarak değil, birikerek güçleniyor. Her bir arkadaşımız, aldığı her görevi en güçlü şekilde yerine getirmeye devam edecek. Farklı mücadeleleri faşizme karşı ortak bir mücadele dilinde, ortak bir eylemlilik zemininde buluşturmalıyız.

"RADİKAL DEMOKRASİ MÜCADELEMİZİ GÜÇLENDİRMELİYİZ"

"Emperyalizme karşı bizler konfedaralist bir zeminde enternasyonalist bir dayanışma ve mücadeleyi mutlaka var etmeliyiz. Demokratik Cumhuriyeti var etmek adına mutlak demokrasi yolunda radikal demokrasi mücadelemizi güçlendirmeliyiz. Yerel demokrasi ile güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunmaya devam etmeliyiz. Siyaseti ortodoksinin sığlığından, milliyetçi savrulmalardan, oryantalist yaklaşımdan, statükodan, konformizmden, kariyerizmden kurtarmalıyız, özgür siyaseti hep birlikte yaratmalıyız. Şimdi siyasetin mahalleye dönme zamanı gelmiştir. Ben de öyle yapıyorum… Ayrılıklar hüzünlü olsa da, yeni buluşmaların coşkusunu bağrında saklar… Dönen dönsün yolundan ben dönmeyeceğim, hepimizin yolu açık olsun, sağlıcakla kalın."

PERVİN BULDAN: ÜLKEYİ YÖNETMEYE GELİYORUZ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise salondakileri Kürtçe ve Türkçe selamlayarak başladığı konuşmasında şunları söyledi:

"Bedenleri zindanlarda olsa da, yüreğiyle bilinciyle burada bizlerle olan Selahattin Demirtaş’a, Figen Yüksekdağ’a, Sebahat Tuncel’e, Abdullah Zeydan’a, Selma Irmak’a, İdris Baluken’e, Aysel Tuğluk’a, Gülser Yıldırım’a, Çağlar Demirel’e, Gültan Kışanak’a, Nurhayat Altun’a, Selma Irmak’a, Selçuk Mızraklı’ya, Bekir Kaya’ya ve isimlerini burada sayamadığım bütün yoldaşlarımıza yürek dolusu selam ve sevgilerimi gönderiyorum. HDP fikriyatının büyük emektarı Sayın Abdullah Öcalan’a buradan selam ve saygılarımızı gönderiyoruz. Demokrasi mücadelesinde kaybettiğimiz tüm değerlerimizi huzurunuzda saygıyla, minnetle anıyor ve anıları önünde saygıyla eğiliyorum.

HDP’yi duymayanlar işte bu salondan yükselen barış seslerini duysun, değişim sesini duysun. HDP’yi görmeyenler işte bu demokrasi salonuna baksın. Engellenemeyen halk iradesini görsün.

İşte, bu çözüm ve barış iradesinden korktukları için bu iktidar masayı devirdi. “Kürtler seçemez, Kürtler yönetemez” dediler. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar; Kürtler seçmeye de, kendi kentlerini yönetmeye de devam edecektir. Sadece kentleri değil, Biz’ler, artık bu ülkeyi yöneteceğiz ve yönetmeye geliyoruz. Halkımız darağaçlarında, katliamlarda, zindan vahşetlerinde diz çökmedi. Bundan sonra da asla diz çökmeyecektir."

"HALKLARIN İRADESİ AKP'DEN DE TEK ADAMDAN DA BÜYÜKTÜR"

"Toplum olarak barış mutabakatını koruduğumuz sürece AKP-MHP çözümsüzlük ittifakı amacına ulaşamayacaktır. Çözümü de, barışı da, demokrasiyi de halkların barış mutabakatı getirecektir. Halkların iradesi AKP’den de, tek adamdan da büyüktür.

İnanın ki; girdikleri Suriye topraklarından bir gece ansızın çıkacaklar. Yapılacak ilk seçimlerde de iktidardan gidecekler. Hırsız kayyımları da AKP’yle beraber teker teker gidecektir. Şunu iyi bilsinler ki; Biz bu topraklara başka yerlerden gelmedik. Tarih öncesi de buradaydık. Tarih sonrası da. Ve dilimizle, kültürümüzle hep burada olmaya devam edeceğiz."

"TÜM PARTİLERİ DEMOKRASİ İTTİFAKINA DAVET EDİYORUZ"

"Buradan; demokrasiden, adaletten, toplumsal barıştan, birlikte yaşamdan, emekten yana olan, geleceği dair sözü olan herkesi, iktidar dışındaki tüm siyasi partileri demokrasi ittifakına davet ediyoruz. Bu aynı zamanda demokrasiye bir davettir. Demokratik uzlaşıya bir davettir. Toplumsal dayanışmamız, acıda ve sevinçte birleşmemiz, ortak gelecek hedefinde bütünleşmemiz demokrasi ittifakının en güçlü zemini ve toplumsal dayanağıdır.

Gelin bizler de siyaset kurumu olarak demokrasi ittifakıyla demokratik Türkiye’ye hep birlikte kapı aralayalım. Herkesin adına karar veren tek adam yönetimi değil, demokratik yerel yönetimler ve güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme yol açalım.

Üstünlerin değil mazlumların adaletini sağlayalım. Toplumsal barışımızı kuralım. Yolsuzluk, hırsızlık düzenine son vererek sosyal adaleti gerçekleştirelim. Hep birlikte demokratik anayasayla yeni bir toplumsal sözleşme yapalım. Halkların, bütün kimlik ve inançların kendini güvende hissedeceği bir anayasa yapalım. Hiçbir kimliğin, inancın, diğerinden üstün olmadığı eşitler anayasasını yapalım. Doğa ve kültür talanına son veren, Hasankeyf’le Kaz Dağlarının Anayasasını yazalım. Halkın anayasası da ancak halkın iradesini temsil eden kurucu bir meclis iradesiyle sağlanabilir. 1920’de olduğu gibi kurucu bir Meclis oluşturalım ve yeni bir dönem başlatalım."

MİTHAT SANCAR'DAN DOLMABAHÇE MUTABAKATI ÇAĞRISI

Kongrede HDP Eş Genel Başkanı seçilen Mithat Sancar, seçimden önce yaptığı konuşmada “HDP en başta umudun partisidir” dedi. Son yıllarda toplumun her kesiminin yaralandığını ifade eden Sancar, siyasi partilerden emek ve meslek örgütlerine kadar herkese bu yaraları giderecek yolu birlikte örme çağrısında bulundu. Barış için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını belirten “Sancar, barış için bir milim atıyorlarsa biz kilometrelerce gitmeye hazırız. Müzakerenin adresi bizatihi toplumun kendisidir ve barışı toplumla birlikte müzakere edeceğiz. Barış yoluna herkesin katkı sağlamasını istiyoruz” dedi.

İktidara çağrıda bulunan Sancar, “Gelin ‘Dolmabahçe Mutabakatı’ ile yürüyelim. Derseniz ki yeni mutabakat yapalım onu da yapalım. Ama Şam’da, Ankara’da, Diyarbakır’da, Kamışlı’da yapalım. Güvenlik istiyorsanız bunu size Patriot veya S-400’ler sağlamaz. Güvenlik halkların nasıl yaşayacağına karar verme hakkına saygı duymaktadır” diye konuştu.

"KADINLARIN ANAYASASINI YAPACAĞIZ"

"Durmak yok. Kadınların demokratik iktidarını mutlaka gerçekleştireceğiz. Eşit temsiliyeti ve kadını koruyan güçlendiren politikaları siyasete hâkim kılacağız. Kadınların Anayasasını yapacağız. Yerel yönetimlerden, merkezi yönetime varıncaya kadar kadın yaşamın her alanında yerini alacak ve yönetecektir."

3 PARTİ DAVET EDİLMEDİ, BABACAN MESAJ GÖNDERDİ

HDP, kongreye AKP, MHP ve BBP’yi davet etmedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün de kongreye katıldı. Ayrıca çok sayıda sendika, meslek örgütün ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de kongrede yer aldı. Parti kurma hazırlığında olan Ali Babacan ise gönderdiği mesajla kongrenin hayırlı olmasını diledi.

"YÜZYILIN SÖZLEŞMESİNE ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi temcilcisi Leyla Halid, ABD ve siyonist güçler tarafından işgal edilen Filistin’in halkından selamlar getirdiğini söyledi. 19 yıldır hapiste olan Ahmed Saadet yoldaştan Demirtaş, Yüksekdağ ve kışanak’a sela getirdim. Bizler hep beraber siyonizme ve gericiliğe karşı mücadele vermekteyiz. Dünyanın polisliğini yapmakta olan ABD Başkanı Trump’ Filistin’e Yüzyılın sözleşmesi’ni sunmuştur. Bu proje Filistin davasının tasfiyesidir. Yüzyılın anlaşmasına geçmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

PARTİ YÖNETİMİ BELİRLENDİ

Kongrede seçimlerin sonucunda HDP'nin yetkili organları şu isimlerden oluştu:

Parti Meclisi:
Ahmet Kaya, Ahmet Saymadi, Ali Deniz Esen, Alican Önlü, Alişan Şahin, Alp Altınörs, Aydın Çetinkaya, Ayfer Demirel, Aylin Hacaloğlu, Ayşe Acar Başaran, Ayşe Erdem, Barış Karabıyık, Bedriye Yorgun, Berna Çelik, Betül Ünsal, Celalettin Can, Cengiz Çiçek, Cevdet Konak, Çiçek Arıç, Deniz Öztekin, Dirayet Dilan Taşdemir, Doğan Erbaş, Doğan Özkan, Ebrü Günay, Emin Orhan, Emirali Türkmen, Esengül Demir, Esengül Kılıç, Esra Keskin, Fatma Özen Çerençe, FeleknasUc, Ferhat Encu, Filiz Kerestecioğlu Demir, Garo Paylan, Gültekin Koçdemir, Hacı Bayram Kızartıcı, Halide Türkoğlu, Hatice Akdağ, Hatice Betül Çelebi, Hatice Büşra Kuyun, Hazal Karabey, Hediye Kilinç, Helin Kaya, Helin Yağmur Üci, Helin Yılmaz, Hüseyin Taka, İlknur Birol, İzzet Karadağ, Kadriye Özgüç, Leman Kiraz, Mahfuz Güleryüz, Mediha Yüksel, Mehmet Ali Yiğit, Mehmet Eşref Mamedoğlu, Mehtap Sert, Menekşe Kızıldere, Meral Danış Beştaş, Metin Uğurtepe, Muharrem Ender Öndeş, Murat Sarısaç, Musa Piroğlu, Naci Sönmez, Nazmi Gür, Nejla Kurul, Nuray Bedirkurum, Nuray Türkmen Canlı, Nurcan Karasu, Ömer Güven, Ömer Önen, Önder Algedik, Özgür Zeydanoğlu, Özlem Gündüz, PeroDundar, Recep Demirci, Salim Kaplan, Samet Mengüç, Seçkin Kır, Seher Kadiroğlu Ataş, Selahattin Aslan, Serap Çakmak Genç, Serhat Aktumur, Serhat Eren, Sevim Akdağ, Sevtap Akdağ Karahalı, Sıtkı Güngör, Sinem Varlı Hanazay, Sultan Özcan, Şaziye Köse, Şerife Yıldırım, Tahsin Yeşildere, Tayip Temel, Tevfik Kaçar, TulayHatimoğulları Oruç, Tuncer Bakırhan, Turkut Çatar, Ümit Dede, Veli Saçılık, Yunus Parım, Zelal Yerlikaya, Zeliha Kocaman.

PM Yedek Üyeler:
Abdulhakim Gülmez, Ahmet Yıldız, Atilla Bahçıvan, Aydın Erdoğan, Berfin Can, Beritan Yaşar, Bestami Çorapçı, Cahit Kırkazak, Cengiz Topbaşlı, Devrim Turgay Yılmaz, Diyar Orak, Ekrem Savcı, Emine Ülker, Erhan Basut, Erol Çiftçi, Ferhat Kalkan, Fırat Keser, Hacay Yılmaz, Hakim Aydın, Halef Yiğit, Halit Erdem, İsmet Süzer, Mahmut Aydıncı, Mahmut Çavlı, Metin Özbadem, Mukaddes Erdoğdu Çelik, Murat Çepni, Murat Kalmaz, Mustafa Çampınarı, Muzaffer Tunç, Nesimi Aday, Nihat Akdoğan, Ömer Faruk Kırnıç, Perihan Hoşoğlu, Remzi Çiftçi, Reşat Aşan, Rıdvan Yavuz, Sait Taycı, Selahattin Yılmaz, Serdar Batur, Seval Çadırcı, Seyithan Kırmızı, Songül Şarklı, Şadiye Kırmızıgül, Şahika Karatepe, Şerif Adlım, Ünal Yusufoğlu, Vedat Yıldız, Yakup Ataş, Yüksel Akgün

Merkez Disiplin Kurulu:
Abdurrahman Öztürk, Aysel Güzel, Gülseren PusatlıoğluKaçaroğlu, Hüseyin Gözen, Mehmet Öner, Pınar akdemir, Rabia Tekas

Merkez Disiplin Kurulu Yedek Üyeleri:
Gögerçin Aras, Ömer Aşkara

Uzlaşma Kurulu Asil Üyeleri:
Ali Özkan , Günay Kubilay, NimetullahErdoğmuş, Gülsen Ülker, Hatice Ödemiş Bayram

Uzlaşma Kurulu Yedek Üyeleri:
ÇoşkunÜsterci, Emine Akyazılı

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Londra'da Julian Assange'a destek eylemi

SONRAKİ HABER

Denizli’de "Ege’den Evrensel’e Basın Özgürlüğü" paneli yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...