22 Şubat 2020 19:50
Son Güncellenme Tarihi: 23 Şubat 2020 05:25

8'inci Halkevleri Basın, Yayın ve Dayanışma Ödülleri: Evrensel'e 2 ödül

Halkevleri tarafından bu yıl "Hakikatin Peşinde" temasıyla düzenlenen 8’inci Halkevleri Basın, Sanat ve Dayanışma Ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Fatih Polat (solda) ve Ercüment Akdeniz (sağda) | Fotoğraflar: MA | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Halkevleri tarafından 88’inci kuruluş yıldönümleri dolayısıyla düzenlenen 8’inci Halkevleri Basın, Sanat ve Dayanışma Ödülleri, Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesinde yapılan törende sahiplerini buldu. Törende Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ile Haber Müdürü Ercüment Akdeniz’e de ödül verildi. Polat, cezaevindeki gazetecileri hatırlattığı konuşmasında, gazetecilerin özgürlüklerine kavuşana kadar mücadele edeceklerini ifade etti ve ödülünü geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Evrensel gazetesi İmtiyaz Sahibi Cemal Dursun’a adadı. Akdeniz ise, "Bu ödülü donmuş bedenleri kar altında kalan mültecilere, iş cinayetlerinde kucak kucağa ölen yerli ve göçmen işçilere adıyorum" dedi.

Etkinlik salonuna “Gezi onurumuzdur”, “Hakikatin peşinde” ve “Eşitlik, özgürlük ve insanca yaşam mücadelesinde Halkevleri 88 yaşında” pankartları asıldı. Törene, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Musa Piroğlu, Ahmet Şık, Oya Ersoy, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Halkevleri Genel Başkanı Nuri Akman, CHP eski Milletvekili Zeynep Altıok, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Eş Sözcüsü Yoldaş Aydın, ESP İl Başkanı Hüseyin İldan, Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Cumartesi Anneleri, Suruç Aileleri, Suruç Dayanışması, Gezi Direnişinde hayatını kaybeden Berkin Elvan'ı annesi Gülsüm Elvan, 10 Ekim Ankara Derneği ve çok sayıda kişi katıldı.

"UMUDUMUZU HİÇ KAYBETMİYORUZ"

Tören Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay’ın açılış konuşması ile başladı. Günay, hakikatin muhakkak ortaya çıkacağını ifade ederek, "Bu topraklarda çağlar boyu haksızlık, hukuksuzluk, sömürü ve katliamlar hiç eksik olmadı" dedi. Günay, buna karşı özgürlük düşünün, kararlılığın, cüretin de haksızlığa karşı direnişin de her zaman var olduğunu kaydetti. Günay, "Bizler, bu salondakiler ve bu salona sığmayacak milyonlar ortak hakikati haykırıyoruz. Mücadele edenleri, hakikatin peşinde koşanları bu salona sığdırmamız mümkün değil. İyi ki de değil, bu yüzden de umudumuzu hiç kaybetmiyoruz." diye konuştu. 

"MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK ÖNEMLİ"

İşsizliğin, yoksulluğun büyüdüğünü ifade eden Günay, “Ne mutlu ki bu ülkede bilimi savunanlar var. Ne mutlu ki halkın haber alma hakkını savunan onurlu gazeteciler var. Ne mutlu ki baskılara, sindirme politikalarına karşı sanatın özgürlüğünü savunan sanatçılar var. Ve ne mutlu ki doğasına, yaşamına, emeğine sahip çıkmakta kararlı milyonlar var. Yaşadığımız çağ ve ülkede hakikat, ancak peşine düşenler varsa açığa çıkarılabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Halkevleri bu mücadelenin örgütlerinden biridir” diyen Günay, sözlerini “Bizler bu ülkenin onurlu insanları her koşulda, doğru bildiğimizden şaşmayacağız, susmayacağız. Yoksulluğun, sömürünün, hırsızlığın, zulmün ve katliamların üstününün örtülmek istenmesine karşı hakikatin peşinden koşmaya devam edeceğiz” diyerek noktaladı.

"BASIN O DÖNEM DE ÖZGÜR DEĞİLDİ ŞİMDİ DE DEĞİL"

Törende ödül alan Cumartesi Anneleri’nden Zübeyde Tepe ödülünü Gezi Parkı eylemleri sırasında öldürülen Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan’dan aldı. Kısa bir konuşma yapan Tepe,  oğlu Ferhat Tepe’nin kendisine Özgür Gündem muhabiri olmak istediğini söylediğinde “eyvah” dediğini anlatan Zübeyde Tepe, “O zaman da basın özgür değildi görüyorum ki şimdi de özgür değil. Başka ödüller de verildi. Üzgünüm çünkü bu ödülü sevinçli, neşeli günlerde alsaydık keşke” diye konuştu.

Emsal Atakan da yıllardır anneler olarak adalet için mücadele ettiklerini vurguladı ve "7 yıldır oğlum Ahmet Atakan'ı öldürenlere dava açılmıyor. Dilek Doğan'ı yatağında katledenlere katil dediğim için hakkımda dava açıldı" dedi.

"BAŞKA OCAKLARA ATEŞ DÜŞMESİN"

Dayanışma Ödülü’nü Suruç Aileleri İnsiyatifi adına alan Hatice Ezgi Saadet’in babası Ali Saadet de, yaptığı konuşmada 5 senedir adalet mücadelesi verdiklerini ifade etti. Katillerin adalet saraylarında korunduğunu söyleyen Saadet, başka ocaklara ateş düşmesin diye mücadele edeceklerini, ülkenin aydınlık günlere çıkmasını istediklerini dile getirdi.

FATİH POLAT, ÖDÜLÜNÜ CEMAL DURSUN’A ADADI

Evrensel gazetesi adına dayanışma ödülünü alan Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, "Mesleğimiz zor bir süreçten geçiyor. Şu an onlarca meslektaşım cezaevinde. Türkiye Gazeteciler Sendikasının verilerine göre, 84 arkadaşımız cezaevinde. Onlara da buradan selam gönderiyorum. Davalarını takip etmeye, özgürlükleri için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. Polat, ödülünü geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Evrensel gazetesi İmtiyaz Sahibi Cemal Dursun’a adadı.

AKDENİZ: İŞ CİNAYETLERİNDE ÖLEN YERLİ VE GÖÇMEN İŞÇİLERE ADIYORUM

Ödülünü Barış Akademisyenlerinden Nazım Dikbaş'ın elinden alan Evrensel gazetesi Haber Müdürü Ercüment Akdeniz, dün hayatını kaybeden Denizlerin "Şekibe ablası" ve Avukatı Halit Çelenk’in hayat arkadaşı Şekibe Çelenk’i anarak "Ona çok güçlü bir alkış istiyorum" dedi.

Akdeniz, "Bu ödül benim için çok değerli. Mültecilere bakış, göçmenlere bakış, mülteci işçilere bakış işçi sınıfına nasıl baktığınızın, emek dünyasına nasıl baktığınızın turnusol kağıdıdır. Aynı zamanda ne kadar devrimci ve demokrat olduğunuzun da turnusol kağıdıdır. Bu ödül bana verilmedi. Suriyeli, Iraklı, Afganistanlı, Özbekistanlı, İranlı, Afrikalı mültecilere verilmiş bir ödüldür. Sahada karşılaştığım, bütün insanlara verilmiş bir ödüldür. Bu ödülü donmuş bedenleri kar altında kalan mültecilere, iş cinayetlerinde kucak kucağa ölen yerli ve göçmen işçilere adıyorum" diye konuştu.

TOPUZ: GÖREVİMİZİ YERİNE GETİRMEK İSTİYORUZ

Gazete Duvar da basın, sanat ve dayanışma ödülüne layık görüldü. Ödül töreninde konuşma yapan Gazete Duvar Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz, ödülü Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat gazetesini dağıtırken öldürülen Kadri Bağdu’ya adadı. Topuz, şöyle konuştu:

“Bu tören Türkiye’nin, Orta Doğu’nun, Kürdistan’ın tarihindeki birbiriyle bağlantılı iki meseleyi baştan sona sergiliyor. O da burası bir yanıyla zulümlerin coğrafyası, ama öte yanıyla da çok büyük direnişlerin coğrafyası. ‘Baş eğmedik bu size dert olsun’ diyenlerin coğrafyası. Biz böyle bir coğrafya içerisinde şu anda yürütülmekte olan otoriter politikaların hedef aldığı meslek gruplarından birinde yer alan bir küçük yapıyız. Çok az sayıca meslektaşımızla bu mücadele içerisinde kuralları, protokolü, ahlakı belli olan bir mesleği düzgün bir şekilde yaparak bu büyük direniş içerisinde yer alan herkesin hayal ettiği daha iyi bir ülke ve daha özgür bir toplum için sürdürdüğü mücadelede görevimizi yerine getirmek istiyoruz.”

BİRGÜN'E SANAT VE DAYANIŞMA ÖDÜLÜ

BirGün gazetesi de "Hakikatın Peşindeyiz" temalı basın, sanat ve dayanışma ödülünü aldı. Ödülü BirGün adına, BirGün gazetesi İmtiyaz Sahibi İbrahim Aydın aldı. Aydın, "Halkevleri’nin 88. kuruluş yıl dönümü kapsamında, 'Hakikatın Peşindeyiz' temalı basın, sanat ve dayanışma ödülünü BirGün gazetesine veren Halkevlerine teşekkür ederiz" dedi.

JÜLİDE KURAL: HEP EŞİTLİKTEN YANA OLDUM

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın Devran kitabındaki hikâyeleri okuma tiyatrosuna şeklinde sahneleyen Oyuncu Jülide Kural da ödül alan isimler arasındaydı. Kural, ödülünü Sinesen Başkanı Zafer Aydın’dan aldı.

38 yıllık sanat hayatında eşitlikten, özgürlükten ve her zaman ezilenden yana olmaya çalıştığını belirten Jülide Kural, konuşmasını şair Gülten Akın’dan bir dörtlük okuyarak bitirdi: "Haksızlık nerede varsa orada olacağız. Savaş nerede varsa orada olmayacağız. Biz barışla, sevgiyle duracağız ama eğer anlamazsanız sesimiz çıkacak, büyük kavgamız başlayacak, yankılanacak, dağdan dağlara, dağdan dağlara…"

"GEZİYİ YARGILAYAMAZLAR"

Mücella Yapıcı sahneye, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganıyla çıktı. Gezi eylemlerinde yaşamını yitirenleri anan Yapıcı, eğer iyi günler olacaksa Gezi'nin bir prova olduğunu kaydetti. "Geziyi yargılayamazlar" diyen Yapıcı, "Söz veriyorum Gezi, onları yargılayacak" diye dedi. Yapıcı, konuşmasını "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganıyla tamamladı.

ŞIK: EKOLOJİK KRİZ BÜYÜYOR

Ödül alan isimlerden Bülent Şık da, ekolojik krizlerin totaliter rejimler eliyle hız kazandığını kaydetti. Gıda güvenliğini mümkün kılabilmek için çalışan bir bilim insanı olduğunu söyleyen Şık, “Çoğu insan bilmez ama ülkedeki en modern gıda analiz laboratuvarı cumhurbaşkanlığı sarayındadır. Her lokma analizden geçmeden ve sağlıklı olup olmadığı tespit edilmeden sofraya gelmez. Ama öte yandan Türkiye’de milyonlarca ton gıda maddesi herhangi bir kontrolden geçirilmeden piyasaya sokuluyor. Hakikatin peşinde olmanın bazı meslek grupları için bir sorumluluk olduğunu düşünüyoruz. Bundan vazgeçtiğiniz anda eşitlik talebinden de vazgeçmiş oluruz” ifadelerini kullandı.

MIZRAKLI’NIN MESAJI OKUNDU

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı adına ödülünü alan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Hülya Alökmen Uyanık, Mızraklı’nın mesajını okudu.

Mızraklı, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Hakikat için büyük bedeller ödeyen yoldaşlara insanlar her devirde hakikati aramak konusunda ilgi çaba göstermişlerdir. Bu arayışta size çok büyük bedeller ödemişlerdir. Bu arayışta biliyorsunuz benim gibi binlerce yoldaşımız da tel örgüler arasında zindanlardadır. Zindanda olmamız sizlerle birlikte mücadele etmemizi engellemediği gibi bizde burada sizlerden aldığımız umutla bilenerek daha güçlü bir şekilde demokratik bir yaşamın direnişini vermekteyiz. Halkevlerine gönül veren emek veren tüm yoldaşları selamlıyor içe hep birlikte kazanacağımıza olan inancımı yineliyorum.”

KADIN CİNAYETLERİNDE HAYATINI KAYBEDENLER UNUTULMADI

Gecede konuşan Şule Çet İçin Adalet grubundan Neslihan Duran da, Şule için yola çıktıklarını ama bütün kadınlar için adalet istediklerini ifade etti. Duran, “Adaleti adliye koridorlarına, erkek adaletin doğduğu yere sığdırmaya çalışanlara karşı biz sokak sokak ev ev gezdik. Adalet talebimizi her yerde söyledik. Biz gerçek adaletin yanında olduk kadın adaletini savunduk. Biz direnen mücadele eden tüm kadınlarız. Biz dünyanın altını üstüne getiren kadınlarız. Çünkü altının üstünden daha iyi olduğunu biliyoruz. Bu ödülü de direnen, mücadele eden tüm kadınlar adına alıyorum” diye konuştu.

Törende ödül alan diğer isimler, gazeteciler Hüseyin Aykol, Ali Topuz, Çiğdem Toker, Murat Taylan, Murat Başol, Zeynep Özaltay, tiyatrocu Berkay Ateş, Mimar Mücella Yapıcı, Avukat Türkan Yılmaz, Deniz Beyazbulut, Adalet Nöbeti grubu ve Evrim Ağacı oldu.

Tören, ödüllerin sahiplerine verilmesinin ardından Emin İgüs konseri ile son buldu.

Halkevleri Basın, Yayın ve Dayanışma Ödülleri törenine katılanlar

 (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hozat’ta 10 yaşındaki bir çocuğa istismar: Şüpheli gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Dijital modernite ve Teknopolis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...