23 Şubat 2020 01:29

Silvan belediyesinde kayyum işten atmasına CHP’den tepki

CHP'li Özgür Özel, Diyarbakır Silvan’da 26 personelin kayyum belediyesi tarafından sahte belge üretilerek işten atıldığını, bu haksızlığın peşini bırakmayacaklarını belirtti.

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel | Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Diyarbakır Silvan’da emniyet kayıtlarında herhangi bir örgüt ile irtibat ya da iltisakına rastlanmayan 26 personelin kayyum belediyesi tarafından sahte belge üretilerek işten atıldığını belirtti. Hukuksuzluğa rağmen sorumluların yargı önüne çıkarılmadığını ifade eden Özel, haksızlığın peşini bırakmayacaklarını kaydetti.

CHP’li Özgür Özel, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL çerçevesinde yayımlanan KHK’lere dayanılarak bazı belediyelere kayyum atandığını, bu uygulamanın 31 Mart yerel seçimlerinden sonra da devam ettiğine dikkati çekerek, kayyum belediyelerin çok sayıda usulsüzlüğü ve hukuksuzluğunun kamuoyu gündemine taşındığını ifade etti. Silvan Belediyesine kayyum atanmasının ardından sözleşmeli personelin işten çıkarıldığını belirten Özel, gerekçe olarak da 667 sayılı KHK’nin gösterildiğini belirti.

HUKUKSUZ BİÇİMDE İŞTEN ÇIKARILDILAR

Özel, şunları kaydetti: “Belediyeye kayyım olarak atanın Silvan Kaymakamı Adem Çelik tarafından sözleşme imzalanan şirkete 27 Ekim’de gönderilen resmi evrak kapsamında, 26 personelin 667 sayılı KHK kapsamında milli güvenliğe karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı ya irtibatı tespit edildiği ileri sürülerek, bu isimler işten çıkarılmıştır. İşten çıkarılan 26 personel adına yapılan başvuruda, karara itiraz edilmiş ve ilgili yazışmalar talep edilmiştir. Silvan Belediye Başkanlığının talebi üzerine Diyarbakır Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün yaptığı incelemeler sonucunda kadrolu, sözleşmeli ya da hizmet alımı yöntemiyle belediyede çalışan 165 personelden sadece 1’i hakkında ‘kamu hizmetlerinden men’ kararı olduğu, diğer 164 personel hakkında arşiv kayıtlarında bir bilgiye rastlanılmadığı belirtilmiştir. Herhangi bir örgüt ile irtibatı ya da iltisakı bulunmayan 26 hizmet alımı personelinin ilişiğinin kesildiği anlaşılmaktadır. 31 Mart seçimlerinin ardından Silvan Belediye Başkanı seçilen Naşide Toprak da dilekçeye verdiği cevapta, adı geçen personel hakkında herhangi bir adli ve idari bulguya rastlanılmadığını ifade etmiştir. Bu durum, kayyum belediye başkanları tarafından haksız gerekçelerle işten çıkarılmalar yapıldığı hatta sahte belge ya da sahte gerekçe üretildiği iddialarını güçlendirmiştir.”

OHAL REJİMİNİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

Konuyu TBMM gündemine bir soru önergesiyle de taşıdığını belirten Özel, “OHAL rejiminden yararlanılarak hukuk dışına çıkılan örneklerden biri Silvan Belediyesinde yaşanmıştır. Hukuksuz olan tek uygulama sadece bu belediyelere millet iradesine aykırı biçimde kayyum atanması olmamıştır. Kayyum olarak atanan belediyeler usulsüz ve hukuksuz işlemlerine devam etmiş ve yargının iktidarın güdümünde olmasından yararlanarak bu uygulamaları nedeniyle hesap verememişlerdir. Bu olaya ilişkin sorumlular yargılanmamış, yapılan hukuk dışı muamele nedeniyle işinden edilen vatandaşlarımız işine iade edilmemiştir” diye konuştu. Kayyum atanan belediyelere ilişkin Sayıştay raporlarına dikkat çeken Özel, “Kayyım atanan Mardin Valisi’nin Recep Tayyip Erdoğan ve Süleyman Soylu’ya belediye bütçesinden gönderdiği yüksek tutarlı hediyeler düşünüldüğünde, kayyım uygulamasının bulaştığı hukuksuzlukların çok daha fazla olduğu ortadadır. OHAL rejiminde yapılan tüm kanun dışı uygulamaların hesabını soracağımızdan, sorumlular yargı önüne çıkana kadar bu uygulamaların peşini bırakmayacağımızdan herkes emin olmalıdır” ifadesini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mahkeme AİHM kararı için yasal düzenleme istedi

SONRAKİ HABER

EMO İstanbul Şubesi Genel Kurulu: Koşullar genel kurulu seçim olmaktan çıkarıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...