22 Şubat 2020 14:07

İktisatçı Dr. Gaye Yılmaz: Faiz indirimleri derin krizleri beraberinde getirecek

Kassel Üniversitesinden İktisatçı Dr. Gaye Yılmaz: “Aylardır faiz indiriyorlar ama yatırımda bir artma, sanayide bir iyileşme yok. Bu tamamen illüzyon” dedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Almanya’da kurulu Kassel Üniversitesinden İktisatçı Dr. Gaye Yılmaz, üst üstte yapılan faiz indirimlerinin Türkiye ekonomisinde büyüme yaratmayacağını ve yapılan ısrarın derin krizleri beraberinde getireceği uyarısında bulundu.Merkez Bankasının 8 aydır aralıksız şekilde sürdürdüğü politika faiz indirimleri toplamda bin 325 baz puana ulaştı ve politika faizi yüzde 24’ten yüzde 10,75 seviyesine çekildi.MA’dan Selman Güzelyüz’e konuşan Almanya’da bulunan Kassel Üniversitesinden Dr. Gaye Yılmaz, faizlerdeki düşüşün piyasa ekonomisine olumlu anlamda katkı sunmayacağını belirtti. Yılmaz, faiz indirimlerinin, “Aylardır faiz indiriyorlar ama yatırımda bir artma, sanayide bir iyileşme var mı? Hayır yok. Bu tamamen illüzyon. Gerçek ekonomiye de bir faydası olmuyor ve olamaz” dedi.

“FAİZİN DÜŞMESİ EKONOMİYİ CANLANDIRMAYACAK”

Yılmaz devamla şöyle konuştu: “Bugünün Türkiye’sinde faizin düşmesi hiçbir şekilde iç tüketimi artıramaz. İşsizlik çok yüksek. İnsanlarda yarına dair bir güvence yok. Bugün işi olanlar da yarına güvenmiyor. Faizi düşürdüğün zaman, insanları daha çok alışveriş yapmaya zorluyorlar ki ekonomi canlansın. Ama bir yandan da koca bir işsizlik ordusu ve yarına güven duymadıkları için yatırım yapmayan kitle var. Bakın enflasyonun yüzde 30 olduğu bir ortamda yapılan ücret zamları haliyle eriyor. Çünkü yapılan zamlar gerçek olmayan yani kağıt üzerinden yapılıyor. Haliyle insanlar kıt kanaat geçiniyor. Şimdi bu insanlardan ev almasını, araba almasını bekleyebilir misiniz? Yani faizin düşürülmesinin ücretli kesime ekonomiyi canlandırma anlamında en ufak bir etkisi dahi yok.”

“KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ KESİM DE AYNI SORUNU YAŞIYOR”

Ücretli kesimlerin dışında kalan küçük ve orta ölçekli üreticilerin de aynı sorunu yaşadığını söyleyen Yılmaz, “Çoğunluğu iflas etmiş durumda. Borçlarını geri ödeyemez durumda. Yeni borç almaya da girişemiyorlar çünkü ne üretecekler, ne satacaklar kaygısı yaşıyorlar. Onlar da yatırım yapmaktan geri duruyorlar” dedi.

“İNDİRİM SERMAYE BOLLUĞU VARSA OLUR”

Yılmaz, faize ilişkin şunları söyledi: “Bir ülkede faiz indirimi o ülkede sermaye bolluğunun yaşandığı dönemlerde gerçekleşir. Türkiye’deki faiz kağıt üzerinde düşürülüyor. Çünkü Türkiye’de sermaye sıkıntısı var. Faizin düşürülmesi en fazla yabancı yatırımcıları etkiler. Faiz çok düştü diye sıcak para girişi azalır. Zaten sıcak para girişi olmuyor ve iktidar da bunu umursamıyor. Faiz düştüğü için doğrudan yabancı yatırım gelebilir ama o da gelmiyor. Mesela Japonya’da faizler sıfıra kadar geldi ama o kadar güçlü bir ekonomi ki hiçbir şey olmadı. Türkiye bu sınıra gelemez. Çünkü Türkiye ekonomisi kendi dinamikleri ile kapitalizmi işleten bir ülke değil, borçla götüren bir ülke. Halbuki faiz likit parandır, sermayendir, her an üretime yatıracağın paranın bedelidir. Yani bir ülkede faizlerin çok yüksek olması o ülkede nakit sermayenin olmadığı anlamına gelir. Bir ülkede faizlerin çok düşük olması o ülkenin nakit sermayenin içinde yüzdüğünü gösterir. Türkiye’nin nakit sermaye içinde yüzme gibi bir durumu var mı, yok. Hep kağıt üstünde.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Google’ın Demirören’e ‘haber girişimi’ desteği tepki çekti

SONRAKİ HABER

Libya ve İdlib'deki çatışmalarda askerler hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...