22 Şubat 2020 12:27

Hasta bebeklerinin ilaçlarını karşılayamıyorlar

Kalp yetmezliği ve mitokondriyal kas hastası olan 2,5 yaşındaki İlyas Gür’ün ailesi, çocuklarının yurt dışından getirilen ilaçlarını karşılayamaz halde.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Arjin Dilek ÖNCEL

Kalp yetmezliği ve mitokondriyal kas hastası olan 2,5 yaşındaki İlyas Gür’ün ailesi, çocuklarının yurt dışından getirilen ilaçlarını ekonomik nedenlerden dolayı karşılayamaz halde. Çaldıkları tüm kapılar yüzlerine kapanan aile, kendilerine yardım eli uzatılmasını istedi.

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde yaşayan kalp yetmezliği ve mitokondriyal kas hastası 2,5 yaşındaki İlyas Gür’ün ailesi, çocuklarının altından kalkamadıkları tedavi masrafları nedeniyle zor günler yaşıyor.

Çocuğunun her iki hastalığının da kesin tedavisi olmadığını için, sürekli ilaç kullanması gerektiğini dile getiren baba Velat Gür, işsiz olduğunu ve ekonomik nedenlerden dolayı çocuğunun ilaçlarını karşılayamadığını ifade etti. Baba Gür, yurt dışından getirtmek zorunda kaldıkları ilaçlar için yüksek meblağlar ödemek zorunda kaldıklarını söyledi.

‘BAŞINDA NÖBET TUTUYORUZ’

Kendisi de kalp hastası olmasına rağmen, eşi ile birlikte çocuklarının başında sabahlara kadar nöbet tuttuklarını anlatan Gür, ancak ilaçlarını karşılamaya güçlerinin yetmediğini belirtti. Oğlunun tedavisini Diyarbakır’daki hastanelerde yapamadıkları için 2 ayda bir Ankara’ya gitmek zorunda kaldıklarını söyleyen baba, oğlunun hastalığı nedeniyle 74 bin TL borçlandığını, borçlarının yanı sıra artık yurt dışından gelen ilaçları dahi karşılayamaz hale geldiklerini ifade etti.

Bu yüzden Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) ve bakanlıklara yazdığı dilekçelerin yanıtsız kaldığını aktaran baba Gür, olumlu veya olumsuz herhangi bir dönüş olmadığını paylaştı.

‘İLAÇLARIN AYLIK MALİYETİ 500 TL’

Çocuğunun 537, kendisinin ise 517 TL engelli maaşı aldığını ve başka gelirinin olmadığını belirten Gür, çocuğunun yaşadığı durumu şöyle anlattı:

“Öyle bir hastalık ki hemen bir anda tepki verip çocuğumu kilitliyor. Eşimle birlikte nöbetleşe uyumak zorundayız. Buradaki doktorlar bu hastalığın kendilerini aştığını söylediği için Ankara’ya yönlendirdi. Her Ankara’ya gidişim 3 bin TL’ye mal oluyor. Çocuğum toplamda 13 çeşit ilaç kullanıyor. İlaçların aylık maliyeti 500 TL. Onu yaşatacak ilaçları almaya gücüm yok. Tabii günde 5 defa bezini değiştirdiğimiz için 600 lira bez ücreti ödüyoruz.  Ücretsiz bez alabilmem için rapor almam gerekiyordu. Aldığım rapor çocuğumun bezlerinin sadece 204 TL’sini karşılıyor. Geri kalan ücreti ben karşılıyorum. Aldığı vitamin ilaçları ve şırıngalar bile ücrete tabi.”

Yaşadıkları ekonomik zorluklar nedeniyle 4 aydır ev kiralarını dahi ödeyemediklerini, yine elektrik, doğal gaz, su borçlarının biriktiğini söyleyen baba Gür, kendilerine yardım eli uzatılmasını beklediklerini dile getirdi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanlığı için Pervin Buldan ve Mithat Sancar öne çıkıyor

SONRAKİ HABER

Psikiyatrist Değer: Sistem ve politikalar intiharlara zemin oluşturuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...