21 Şubat 2020 13:20

Denizli'de çalışma alanının genişletmek isteyen taş ocağına tepki

Denizli Acıpayam'da faaliyet gösteren taş ocağının çalışma alanının genişletilmesi için verilen ÇED raporuna mahalleliler tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mükerrem YOLLU
Denizli

Denizli’nin Acıpayam ve Serinhisar ilçesi arasında kalan Alaattin Mahallesi, Çataldere mevkinde 2012 yılından bu yana faaliyet gösteren taş ocağı işletmesinin, çalışma alanını 237 dekardan 1000 dönüme çıkarmak için yaptığı girişim Çevresel Etki, Değerlendirmesi (ÇED) raporuyla onaylandı. Mahalle sakinleri ÇED raporunun iptal edilmesini istedi. 

Alaatin Mahallesi’nde Çataldere mevkinde bulunan taşocağı ve beton santralinin çevresindeki 1000 dönümlük alanı 21 yıllığına kiralamasına ÇED olumlu sonuç verdi. 

Mahalleliler, işletmenin genişletilerek 4 katına çıkarılmasının çevreyi ve yaşamı olumsuz etkileyeceğini belirterek hayvanlara, endemik bitki türlerine, çevre halkının geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık işletmelerine zarar vereceğine vurgu yaptı.

Mahalleliler adına açıklama yapan Osman Can “Genişletilen Taş Ocağı’nın çevresinde ölümcül bir felaket sebep bir olacağı gerekçeleriyle, iptal edilmesi için Denizli İdare Mahkemesi’ne davalarımızı açtık. Mahkemenin tayin ettiği bilirkişilerin şantiye ve çevresine yapacakları inceleme ve raporlama marifetiyle haklılığımızın doğruluğu, kaygılarımızın yerindeliği, iddialarımızın yerindeliğinin yeniden belgelenmesini, adaletin tecellisi açısından bekliyoruz” dedi. 

  • 1000 dönümlük arazide bulunan bölgede yaşanacak olan tehditler ise şu şekilde:
  • Bölge, nesli tükenmekte olan Alakeklik’in Türkiye’de iki yaşam alanından biri.
  • Fatma Ana Eli olarak adlandırılan endemik bitki bu bölgede yetişiyor. 
  • Limon çayı veya turunç çayı olarak adlandırılan endemik tür bu bölgede yetişiyor. 
  • Yörede ceviz, badem, armut bahçelerinin yanı sıra, ayçiçeği, tütün, buğday, mısır ve benzeri ürünler yetiştiriliyor ve ürünlerin kalker ocağının çalışmalarından çıkan tozlardan olumsuz etkilendiği ifade ediliyor. 
ÖNCEKİ HABER

Lübnan'da ilk kez yeni tip koronavirüs vakası görüldü

SONRAKİ HABER

HDP kongreye gidiyor: Demokratik iş birliğine hazırız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...