21 Şubat 2020 11:31

Evrensel ve BirGün'e ilan kesme cezası Fuat Oktay'a soruldu, Oktay madde hatırlattı

Basın İlan Kurumunun Evrensel ve BirGün'e verdiği ilan kesme cezası Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a soruldu, Oktay yanıtında Basın İlan Kurumunun maddelerini hatırlatmakla yetindi.

Basın İlan Kurumu logosu

Paylaş

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Basın İlan Kurumunun (BİK) Evrensel ve BirGün gazetesine verdiği ilan ve reklam kesme cezalarına dair verdiği soru önergesine yanıt verdi. Oktay yanıtında Basın İlan Kurumunun maddelerini hatırlatmakla yetindi.

Tanrıkulu önergesinde BİK’in BirGün gazetesine “Bazı haberlerinde yayın kaynağının kullanılmaması” ve Evrensel gazetesine “haber başlıkları” gerekçeleriyle verdiği cezalarla beraber “2017-2019 yılları arasında basında 13 Aralık tarihi itibariyle toplam kaç gazetenin ‘Bazı haberlerinde yayın kaynağının kullanılmaması’ nedeniyle ilan ve reklam akışı durdurulmuştur? 2017-2019 yılları arasında basında 13 Aralık tarihi itibariyle toplam kaç gazetenin ‘Haber başlıkları’ nedeniyle ilan ve reklam akışı durdurulmuştur?​” diye sordu.

OKTAY: BİK GAZETELERİN GÖRÜŞLERİNE BAKMAZ

Oktay ise cevabında Basın İlan Kurumunun, 195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanunu’nun 49. maddesini hatırlatarak “Basın ahlak esaslarına riayet etmeyen gazete ve dergiler hakkındaki ihbar ve şikayetleri değerlendirip karara bağlamaktadır. Bu doğrultuda basında çıkan haber, fotoğraf, köşe yazısı ve yorumları şikayet üzerine veya resen takip ederek sonuçlandırmaktadır.” dedi.  

Oktay ayrıca BİK’in de daha önce iddia ettiği “Kurum, resmi ilanları, gazetelerin hangi görüş ve düşüncede yayın yaptığına bakmaksızın usul ve esaslar çerçevesinde dağıtmaktadır.” kararına cevabında yer verdi.

Oktay ayrıca gazetelerin, mevzuatta belirtilen kriterleri yerine getirmeleri halinde resmi ilan yayımlama haklarını tekrar kazanabileceğini iddia etti.  

Ancak Evrensel gazetesi, tüm kriterleri yerine getirdiği halde resmi ilan kesme cezası hâlâ devam ediyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Birleşik Krallık’ta üniversite personellerinin 14 günlük grevi başladı

SONRAKİ HABER

Kale Pratt işçileriyle dayanışma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...