20 Şubat 2020 13:43

CHP’li Süleyman Girgin: İktidar örgütlenme hakkını fişleyerek gasbediyor

CHP Milletvekili Süleyman Girgin, bankacılık, bekçi yetkileri ve derneklerle ilgili düzenleme içeren 3 kanunun ortak özelliğinin OHAL rejimini kalıcılaştırma amacı taşıdığını söyledi. 

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

CHP Milletvekili Süleyman Girgin bugün Genel Kurulda görüşülen, bankacılık ile ilgili yeni düzenlemeler getiren kanun teklifi, daha önce görüşülen bekçilerle ilgili yeni düzenlemeler getiren teklif ve Pazartesi günü görüşülecek dernekler ile ilgili yeni düzenlemeler içeren torba yasanın ortak özelliğinin fiili olarak uygulamada olan OHAL rejimini kalıcılaştırmak istenmesi olduğunu ifade etti. 

Girgin; “Bugün Genel Kurulda görüşülen, bankacılık ile ilgili yeni düzenleme, iktidarın yumuşak karnı ekonomiyi eleştirenleri hedef alıyor. İktidarın bankacılık ve ekonomi üzerine yorum yapan vatandaşlar üzerinde açık tahakkümünü ilan etmesi hedefleniyor. Bekçilerle ilgili yeni düzenleme, Bekçilerin mahalle mahalle görevlendirilmesi, iktidarın günlük yaşamın bütün gözeneklerine sızma amacını açık ediyor. Bekçiler adeta bir monitör gibi yerelin bilgisini iktidara aktaran araçlar olarak düşünülüyor. Dernekler ile ilgili yeni düzenleme ise, vatandaşlarımızı fişleyerek, örgütlenme hakkını gasbediyor” dedi.

ÖRGÜTLENME HAKKI GASBEDİLİYOR

Derneklere yeni üyeleri ile üyeliği sona erenlerin kimlik bilgilerini 30 gün içinde mülki idare amirlerine bildirme zorunluluğu getirilmesinin, örgütlenme özgürlüğü önüne dikilen büyük bir bariyer olacağını söyleyen Girgin şunları dile getirdi; “İçişleri Bakanı Soylu; Bir yıl önce aynı konuda çıkan yönetmelik hakkındaki yazılı soru önergesine verdiği cevapta, bu yönetmeliği  ‘Katılımcı demokrasinin gereği olarak…’ savunmuştu. Oysa katılımcı demokrasi bahanesinin bir kılıf olduğu çok açık. İktidar bu düzenlemeyi noktası virgülüne dokunmadan 2019 da İçişleri Komisyonu’na getirmiş, muhalefetin etkili itirazları sonucu Genel Kurulda geri çekmişti. Şimdi aynı yasa aynı cümlelerle yeniden, bu sefer Plan ve Bütçe Komisyonuna getirilmiştir. Burada dikkat çekilmesi gereken nokta, örgütlenme hakkının gaspı ve fişlemedir. Temel haklar kısıtlanarak vatandaş fişleniyor ve bu; ‘’katılımcı demokrasi’’ kılıfıyla sunuluyor. Şimdi yine bir talimatla bu teklifin önümüze getirildiği anlaşılıyor.”

Teklifin açıkça; Anayasa’nın temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmamasını düzenleyen 13’ncü maddesine, dernek kurma ve üye olmayı düzenleyen 33’ncü maddesine ve dernek ile sendikalara bilgi vermeden, izin almadan üye olmayı düzenleyen 51’nci maddesine aykırı olduğunu vurgulayan Girgin; “ Bu yasanın amacı vatandaşlarda fişlenme korkusu yaratarak derneklere üye olmasını engellemektir.  Bütün bu yeni düzenlemeler, iktidarın üzerinde yükseldiği zeminin kaydığını gösteriyor. İktidarın buna tepkisi ise, halkın her yaptığını kontrol altına alarak, kendisine tehdit gördüğü bütün demokratik örgütlenmeleri ve eleştirel fikirleri yok etmek. Bütün demokratik zeminlerde bu düzenlemelere karşı direneceğiz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul KESK Şubeler Platformundan Grup Yorum üyesine destek ziyareti

SONRAKİ HABER

Meksika'da 14 yıl önceki maden kazasında ölen işçiler yeniden aranacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...