20 Şubat 2020 12:14

İşçiler geçim derdinde, iktidar istismarı affetme peşinde

Ankara'da OSTİM işçisi kadınlar, Emek Partisinin çocuk istismarına karşı düzenlediği kampanya dahilinde gerçekleştirilen söyleşide bir araya geldi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Nursel OKTAY
Ankara

Emek Partisi Ankara İl Örgütünün çocuk istismarına karşı düzenlediği kampanya kapsamında OSTİM işçisi kadınlarla buluştuk. Sobada pişirdikleri patatesleriyle bizi karşılayan kadınlarla yemek eşliğinde başlayan neşeli sohbetimiz; çocuk istismarı, asgari ücret ve geçim sıkıntısı konularıyla neşesini yitiriyor. Kadınlar, istismara evlilik affının getirilmesine tepkilerini "Ne olursa olsun istismarda rıza aranmaz” sözleriyle dile getirdi. Asansör kabini üretilen bir atölyede yemek işçisi olarak çalışan ve "Çocuk istismarının affı olmaz" başlıklı kampanyaya imzasıyla destek veren bir kadın, tecavüzün hangi gerekçeyle olursa olsun affedilemeyeceğini vurguladı ve “Çocukların istismar edilmesine karşı birlik olmalıyız” dedi.

"PATRON BENDEN KISTIĞI 100 TL İLE İFLAS ETMEKTEN KURTULACAK!"

Kadınlar, çocuk istismarının cezasız kalmasına sebep olacak yasanın ayrıntılarını konuştukça daha da öfkeleniyorlar. Cezasızlığın suçluları cesaretlendireceğini vurgulayan kadınlar, “Sadece kadınlar değil bütün toplum bu yasaya karşı birlik olmalı” diyor.

Onca sorun varken hükümetin çocuk istismarcılarına af yasasıyla uğraşmasına öfkelenen kadınlar, “Geçim sıkıntılarımıza çare bulsunlar. İnsanlar kendilerini yakıyor, hükümet duymuyor” diyerek tepkilerini dile getiriyor. Geçim sıkıntısı, sohbeti kendiliğinden çalışma koşullarındaki sıkıntılara götürüyor. Asansör kabini üreten bir atölyede yemek işçisi olarak çalışan aynı kadın işçi, “Ben asgari ücretin altında çalışmak istemiyorum dedim patrona, ‘Sen bilirsin’ dedi bana. İşverenler resmen işinize gelirse mantığını benimsemiş. Ben çıksam yerime birini bulması çok kolay çünkü herkes işsiz ve bunu kullanıyorlar. İşten ayrılmak istiyorum ama bu hayat pahalılığında, kışın ortasında ve işsizliğin bu kadar yoğun olduğu bir zamanda ayrılamıyorum. Bir çocuğum askerde bir çocuğum da şehir dışında okuduğu için çalışmak zorundayım” dedi.

"ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ZAMMA İNANMAK GÜÇ"

OSTİM’de başka bir atölyenin yemek bölümünde 9 yıldır çalışan bir kadın işçi ise maaşına zam istediğinde işverenin “O zaman işi bırakabilirsin” cevabı verdiğini anlatıyor. İşverenin yalnızca 100 lira zam yaptığını ve bunun karşılığında ısıtması bile olmayan bir mutfakta 30 kişiye yemek hazırladığını, patronun misafirlerine çay-kahve servisi yaptığını vurguluyor kadın işçi.

Şu an işsiz olan ve daha önce OSTİM’de bir hidrolik atölyesinin mutfağında çalışan bir kadın işçi de iş aradığını ama kimsenin işçi almadığını, hatta var olan işçileri bile çıkarttığını söyleyerek “Ev kirası, faturalar, mutfak masrafı derken geçinmek giderek zorlaşıyor. İşsizlik de giderek artıyor ve bütün bunların yanında inanması güç ama asgari ücrete sadece 300 TL zam yapıldı” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Çiğli’de Evrensel okurları: Okuyabileceğimiz bir gazete var

SONRAKİ HABER

AKP'li bazı belediyelerin aldığı "UNESCO Uluslararası İdeal Kent Ödülü" sahte çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...