20 Şubat 2020 09:19

"Kriz gün gibi ortada, her sene bir önceki seneyi arıyoruz"

Cizreli yurttaşlar yaşanan ekonomik krizi değerlendirdi: “Bu kriz gün gibi ortada. Gün geçtikçe derinleşiyor. Her sene bir önceki seneyi arıyoruz.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Peş peşe gelen zamlar, döviz kurlarındaki hareketlilik ve yaşanan intihar vakaları yaşanan ekonomik krizin etkisini ortaya koyuyor. Şırnak’ın Cizre ilçesinde pazara çıkan yurttaşlar fiyatın yüksek olmasından dertli iken, esnaf da ürünlerin elinde kalmasından şikayetçi. 

Esnaflardan Abdullah Özmen (51) yoksulların hiçbir şey alamaz duruma geldiğini belirterek, “Eskiden domatesin kilosu 4 lira iken şimdi 8 lira olmuş. Müşteri bunu duyunca kaçıyor. Elini cebine atıyor bakıyor para yok. Onun için ya yarım kilo alıyor ya da 5 liralık ver diyor” dedi. Ekonominin düzelmesinin barış ve demokrasinin hakim olması ile mümkün olduğunu dile getiren Özmen, “Barış dışında bir şey istemiyoruz” dedi. 

"HER SENE ÖNCEKİ SENEYİ ARIYORUZ"

Pazar esnafı Abdurrahman Kurtay daha önce bir liraya sattığı ürünün şu an 2 lira olduğunu söyleyerek artan fiyatlara dikkat çekti. “Büyük bir ekonomik kriz var” diyen Kurtay, “Bu kriz gün gibi ortada. Gün geçtikçe derinleşiyor. Her sene bir önceki seneyi arıyoruz. Mazotun fiyatı uçmuş. Bunun için tarladan çıkan ürünler ateş pahası oluyor. Fakirlerin cebinde para yok zenginlerin umurunda değil” ifadelerini kullandı.

Yaşanan krizin sebeplerinden birinin de köylerin boşaltılması olduğunu söyleyen Kurtay, “Bütün köyler boşaltıldı ve oradaki insanlar şehirlere geldi. Köylerde yapılan hayvancılık tarım bitirildi. Üretim kesilince kriz yaşanmaya başlandı. Şu an büyük bir işsizlik var. İnsanlar yoksulluktan çaresizlikten intihar ediyor artık. Evinde ekmek olmayan ne yapacak” diye sordu. 

"ESKİDEN 2 HAFTA ŞİMDİ 5 GÜN YETİYOR"

“Pazara 100 lira ile pazara çıktım” diyen Fatma Çakır da, “Biraz domates meyve aldım para hemen eridi. Eskiden 50 lira ile çıkıyordum, 2 haftalık malzeme alabiliyordum. Şimdi 100 lira ile aldığım malzeme ancak 5 gün yetebiliyor” dedi. (Şırnak/MA)

 

ÖNCEKİ HABER

HDP’li 6 isim hakkında hazırlanan 10 fezleke Meclis’e geldi

SONRAKİ HABER

Mühendis olamayacakmışız, hadi canım bilmiyorduk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa