Üreticiye yok, ithalata var: Yalnızca Rize’de ithal çaya 47 milyon dolar verdi

Türkiye’de çay üretiminde açık ara ilk sırada yer alan Rize, kuru çay ithalatında da ilk sırada yer aldı. Düşük alım fiyatıyla üreticinin beli kırılırken; ithal çaya 47 milyon dolar ödendi.

20 Şubat 2020 07:13
Paylaş

Türkiye'de çay üretiminin büyük çoğunluğunun yapıldığı Rize, geçen yıl 17 bin 260 ton kuru çay ithalatı ile en çok çay ithal eden il oldu. Yaş çay için belirlenen düşük alım fiyatıyla üretici mağdur edilip üretimden uzaklaştırılırken; Rize’de ithal çaya 47 milyon dolar harcandı. Kuru çay ithalatı rakamlarının yüksek olması çay üreticilerini endişelendirdi.

Dünya çay üretiminde, 2 bin 270 milyon ton ile Çin birinci, 1210 milyon ton ile Hindistan ikinci, 475 bin ton ile Kenya üçüncü, 329 bin ton ile Sri Lanka dördüncü, 260 bin ton ile Türkiye beşinci sırada yer alıyor.

Türkiye'de Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Rize, Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde çay üretimi yapılıyor. Bölgede üretiminin yüzde 65'lik kısmının yapıldığı ve çay ile özdeşleşen Rize'de ise Çay İhtisas Gümrüğü'nün verilerine göre, geçen yıl 17 bin 260 ton kuru çay ithalatı yapıldı. Rize, bu sayıyla en çok çay ithal eden il sıralamasında ilk sırada yer aldı.

47 milyon doların yurt dışına gittiği kuru çay ithalatı rakamlarının yüksek olması çay üreticilerini endişelendirdi. Üreticilerden Nuriye Terzi, “Bizim çayımız bize yeter, neden ithal çay geliyor? Çok özel, organik çayımız var, bu çay bize fazla fazla yeter. Bizim binbir emekle ürettiğimiz, topladığımız çayımızı niye içirmiyorlar da dışarıdan çay getiriyorlar?” diye sordu.

Mehmet Çelik ise, “Biz dışarıdan çay gelmesini istemiyoruz. Biz kendi çayımızı tanıtmaya, ihraç etmeye çalışırken, çay üretilen bu topraklarda çay ithalatı yapılmasını anlayamıyoruz” dedi.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu da çayın Rize'nin ana ithalat girdi kalemleri arasında yer aldığını belirtip, “Maalesef ki bu çay ithalat trendi gittikçe artıyor. Rize olarak en önemli girdi kaynağımız çay olduğu için bu duruma daha hassas davranmamız gerekiyor” dedi. (Rize/DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İdlib, bütçe ve eğitim…

SONRAKİ HABER

Kimsesizler mezarlığında yüzlerce mülteci: Afgan bebek, Pakistanlı genç, Suriyeli...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...