19 Şubat 2020 12:43

Van’da beraat, İzmir’de ceza: Ana dilde eğitim haktır, illegalize etmek istediler

Van’da Kürtçe dil eğitimi verdikleri için tutuklanan öğretmenler beraat etti. İzmir’de ana dilde eğitim eyleminde gözaltına alınan 90 kişiye 5’er ay ceza verildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Van’da Kürtçe dil eğitimi verdikleri için tutuklanan öğretmenler beraat etti. 5 ay tutuklu kalan Şevket Acar, “Kürtçeye yaklaşımdan dolayı bizim bu eğitimlerimizi illegalize ettiler” dedi. İzmir’de ise 2015 yılında ana dilde eğitim için yapılmak istenen eylemde gözaltına alınan 90 kişiye 5’er ay ceza verildi. İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç, ana dilde eğitimin hak olduğunu belirterek, mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Van’da 27 Kasım 2018 tarihinde “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla tutuklanan Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (DÎSA-DER) Eski Eş Başkanı Naim Özden, Eğitmen Şevket Acar, Dilber Akın, Mizgin Deniz, Gülsüm Bilge, Ferhan Yeşil ve Celal Soğuk 5 ay tutuklu kalıp tahliye olduktan sonra beraat ettiler.

Mahkeme beraat kararıyla ilgili gerekçeli kararını açıkladı. Mahkeme, eğitimcilere isnat edilen “Küçük yaştaki çocuklara hiçbir resmi izin olmaksızın okul öncesi eğitim adı altında örgütün ideolojik eğitimini vermeye çalıştıklarına” yönelik iddiayla ilgili delilerin yeterli olmadığı ve bu durumdan örgütsel bir bağ kurulamayacağına karar verdi. Bunun üzerine mahkeme sanıkların ayrı ayrı beraatlarına karar verdi.

"HEM BİZ HEM ÇOCUKLAR MAĞDUR EDİLDİ"

Kararı MA’ya değerlendiren eğitimcilerden Şevket Acar, “Kayyum atanmadan önce belediye bünyesinde Kürtçe kreşler açıldı ve biz de o kreşlerde çalışıyorduk. Daha sonra kayyumlar geldi ve kreşler kapatıldı. O çocukların aileleri bizden eğitimin devamını talep ettiler. Biz de kendilerine ‘İmkanımız yok’ dedik ama aileler evlerimize gelip bu eğitimi devam ettirmemiz gerektiğini söylediler. Biz de haftada birkaç gün ve birkaç saat onlara gönüllü olarak kurs verdik. Daha sonra polis tarafından teknik takip altına alındık. Son olarak da gözaltına alınarak tutuklandık. Biz gözaltında iken çocuklar da gözaltına alınıp delil oluşturmaya çalıştılar ve en nihayetinde aylarca tutuklu kaldık. Kısa bir süre önce de mahkeme bizimle ilgili beraat kararı verdi. Yakalanma sürecimizde medyada bir yaygara koparıldı. ‘Örgüt adına eğitim verenler tutuklandı’ şeklinde haberler yaptılar. Dil öğrenmenin ve öğretmenin bir suç olmadığını hepimiz çok iyi biliyorduk. Ama Kürtçeye yaklaşımdan dolayı bizim bu eğitimlerimizi illegalize ettiler. Dünyanın hiçbir yerinde verilen bir dil eğitiminin cezası cezaevi değil. Ama maalesef biz burada bunu yaşadık. Hem biz hem çocuklar mağdur edildi” diye konuştu.

EĞİTİM SEN: MÜCADELE SÜRECEK

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir şubeleri ve kimi Alevi derneklerinin çağrısıyla 2015 yılında ana dilde eğitim için yapılmak istenilen eyleme polis müdahale etmiş ve sonrasında gözaltına alınan 90 kişi hakkında dava açılmıştı. Söz konusu kişiler hakkında açılan davanın İzmir 2’inci Asliye Ceza Mahkemesinde geçtiğimiz günlerde görülen 15’inci duruşmasında karar çıktı. Mahkeme, 90 kişiye ayrı ayrı 5 ay hapis cezası verdi.

Ceza alanlar arasında olan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç, “Kararın hukuki dayanağı yok. Bu ceza kentin demokratik kesiminin üzerindeki baskıyı arttırmak için kesilmiştir” dedi. Kararın, 21 Şubat Dünya Anadili Günü yaklaşırken verildiğine dikkat çeken Kılıç, “Ana dilde eğitim hakkı en temel hakkımızdır. O gün ana dil üzerindeki tüm baskıların kaldırılmasını, bu ülkede kendi ana dilinde eğitim almayı, kültürlerini yaşatmayı isteyenlerin talepleri için eylem yapmak istedik. Ancak daha eylem alanına varmadan, polis tarafından işkence edilerek gözaltına alındık. Yıllardır süren bu hukuksuz dava sonuçlandı. Benimle beraber 90 kişiye 5 ay hapis cezası verildi” dedi. Kılıç, bütün insanların ana dilleriyle kendilerini ifade etme özgürlüğüne sahip olduklarını vurgulayarak, ana dilde eğitim talebi için mücadele etmeyi sürdüreceklerini söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ORÇEV: Ordu'da Belde Evler gibi yıkılması gereken başka yerler de var

SONRAKİ HABER

4 bin 500 lirayı metal işçisine çok gördüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...