19 Şubat 2020 09:17 Güncelleme: 19 Şubat 2020 10:11

CHP Milletvekili Süleyman Bülbül: JES’ler bitti sıra madenlere geldi

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın’ın üç ilçesinde daha maden arama ve işletme çalışması yapılmak istenmesine tepki gösterdi.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: CHP Basın Merkezi

Reklam

Aydın’ın Karacasu, Kuyucak ve İncirliova ilçelerindeki toplam 110 hektarlık arazi, maden arama ve işletme yapılması için ihale edilecek. Konuyu gündeme taşıyan CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Arazilerin 19 Mart 2020 tarihinde ihale edileceğini belirten Bülbül, Oktay’a şu soruları yöneltti:

  • İhaleye çıkarılan 110 hektarlık arazinin ne kadarı 1. sınıf tarım arazisi kapsamındadır? Söz konusu alanlardaki tarımsal üretim nevi ve miktarı ne kadardır?
  • 110 hektarlık alan içerisinde orman arazisi var mıdır? Var ise kaç ağaç maden arama/işletme nedeniyle kesilecektir? Kesilecek ağaçların yaşları ve türleri nedir? Ormanlık arazinin yok edilmesinin ekosisteme vereceği zararlarla ilgili bir çalışma yapılmış mıdır? Bu zararlarla ilgili alınacak önemler var mıdır? Varsa nelerdir?
  • İncirliova İlçesinde ihale edilecek alanı da kapsayan bir bölgede 2016 yılı Temmuz ayında bir yangın çıkmış ve yaklaşık 80 dekarlık bir alan söz konusu yangın ile zarar görmüştür. Zarar gören alanda neden ağaçlandırma çalışması yapılmamıştır? Yangının ardından bölgenin maden işletmesine açılması bir tesadüf müdür?
  • İncirliova ilçesinde ilçe merkezine 2 kilometreden daha az mesafede kurulması planlanan 2. grup madenlerin aramasına yönelik yapılacak olan çalışmalar neticesinde ilçe merkezinde ikamet etmekte olan 26 bin 658 kişinin mağduriyeti nasıl giderilecektir?
  • Aydın’da kaç hektarlık bir alanda maden faaliyetleri için arama ve işletme ruhsatları verilmiştir?

SİT ALANLARI VE YERLEŞİM YERLERİ İHALEYE AÇILDI

Öte yandan CHP’li Bülbül, Aydın’ın Bozdoğan, Didim, Çine, Karpuzlu, Karacasu, Kuşadası, Köşk ve Söke ilçelerinde olmak üzere toplam 4 bin 783 hektarlık alanın maden işletmesi ve araması yapılmak üzere ihaleye açılacağını söylemişti. O ihale bugün yapılacak. İhaleye açılan yerlerin bir kısmı ikinci derece sit alanlarına ve kültür miraslarına yakınken bazı alanlar yerleşim yerlerini kapsıyor. (Aydın/EVRENSEL)

Reklam