19 Şubat 2020 08:02 Güncelleme: 19 Şubat 2020 10:05

HDPMilletvekili Murat Çepni, işten atılan SF Tekstil işçilerini TBMM gündemine taşıdı

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, işten çıkarılan SF Trade Tekstil işçilerinin durumuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Murat Çepni

Reklam

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni sendikalaştıkları için işten atılan SF Trade Tekstil işçilerinin durumuyla ilgili, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Çepni soru önergesinde şunları söyledi:

"Deriteks Sendikası üyeleri Pınar Toy, Nurcan Köksal, Ayşe Erim ve Sevcan Sarıoğlan İzmir Gaziemir Serbest Bölgede üretim yapan SF Trade Tekstil’de çalışırken düşük performans sebebiyle tazminatsız şekilde işten çıkarıldılar. İşçiler asıl sebebin sendikal faaliyet haklarını kullandıkları olmasını söyleyerek direnişe başladılar. 2015 yılında da sendika üyesi işçileri işten çıkaran SF Trade Tekstil işten çıkarma dışında işçileri odalara kilitleyip psikolojik baskı uygulama, sendikadan ayrılmaya zorlama gibi uygulamalarıyla işçilerin birleşik hak mücadelesini engellemeye çalışmaktadır. İşçiler oldukça ağır koşullarda çalışmaktadır. Zorunlu mesai, işten çıkarma tehdidi, tazminat ödememek için baskıyla imza attırarak işten çıkarma gibi uygulamalara da iş yerinde sıkça karşılaşılmaktadır. İşçilerin başörtüsü takma biçimine bile şirket yöneticilerinin karar verdiği iddia edilmektedir."

‘SENDİKAL HAKKIN KULLANILMASINI ENGELLEMEK SUÇ DEĞİL Mİ?’

"Tüm bu uygulamalara karşı sendikalaşan işçilerin işten çıkarılması, hala çalışan sendika üyesi işçilere baskı uygulanması ile Anayasal hak olan sendika hakkı engellenmek istenmektedir. 110 günü aşkın süredir fabrika önünde direnen işçiler hem hukuki hem de fiili meşru mücadelelerini sürdürme kararlılıklarını belirtmeye devam etmektedirler" diyen Çepni soru önergesinde şu soruları yöneltti:

  • Haksız yere işten çıkarıldığını iddia eden işçilerden ve direnişlerinden Bakanlığınızın haberi var mıdır? Bu konuda Bakanlığınız sürece dahil olmak için bir girişimde bulunacak mıdır?
  • Bakanlığınız sendika üyesi işçilerin haklarını korumak amacıyla ne tür bir faaliyette bulunmaktadır?
  • Şirket sahipleri anayasal hak olan sendika hakkının kullanılmasını engelleyerek ve üye olan işçilere sendikadan ayrılın diyerek suç işlemiş sayılmıyor mu? Bu suça karşılık Bakanlığınız bir inceleme ve cezai işlem başlatacak mıdır?
  • Bakanlığınız daha önce herhangi bir şirket hakkında sendikal hakkın kullanımının engellendiği tespitinde bulunmuş mudur? Bu duruma karşı nasıl bir çalışma gerçekleştirilmiştir?
  • Bakanlığınız işçilerin çalışma koşullarına dair düzenli bir denetleme mekanizmasına sahip midir? Çalışma koşulları uygun olmayan şirketlere Bakanlığınızca herhangi bir yaptırım söz konusu mudur? (İzmir/EVRENSEL)
Reklam