18 Şubat 2020 17:03

Kocaeli’de kurulması planlanan çöp tesisi için Akademik Odalardan açıklama geldi

Kocaeli’de yapımı planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili Kocaeli Akademik Odalar Birliği’nden açıklama: Tarafımızca uygun olarak değerlendirilmiştir.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli’de yapımı planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili Kocaeli Akademik Odalar Birliği’nden açıklama geldi. 

Mimarlar Odası Taş Bina’da gerçekleştirilen açıklamada “16 adet alternatif alan içerisinde Atık Bertaraf Depolama Alanı olarak öncelik sırası ile Dilovası 2’Nolu Alan ve Gebze 1 No'lu Alan tarafımızca uygun olarak değerlendirilmiştir” denildi. 
 
Toplantının açılışında konuşan TMMOB İKK İl Sekreteri Murat Kürekçi, “Büyükşehir başkanının değişmesinin ardından çöp yakma tesisinin ÇED sürecinden vazgeçildi. Kocaeli halkı, Kocaeli Akademik Odalar Birliği başta olmak üzere bu mücadeleyi vermeseydi, talana karşı halk sağlığından yana tavır koymasaydı bu süreç bu hale gelmeyecekti” dedi. 

Açılış konuşmasının ardından basın açıklamasını Kocaeli Akademik Odalar Birliği (KAOB) adına Kocaeli Tabip Odası Başkanı Dr. Zeki Hamşioğlu gerçekleştirdi. Hamşioğlu, Kocaeli’nin evsel atık sorunu çözümü konusunda Büyükşehir Belediyesi ile ortak yapılan çalışma hakkında bilgi verdi. 5 Temmuz 2019 tarihinden itibaren çalışma komisyonlarının oluşturulduğunu ve büyükşehir ile ortak çalışma yapılmasının kararının alındığını belirten Hamşioğlu, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi (KBB) ve KAOB başkanlarına sunulmak üzere ilk etap çalışmasını tamamladık. 19 Şubat 2020’de Büyükşehir Başkanının katılacağı rapor sunumu sonrası, KAOB ve Büyükşehir uzmanları çalışmaya devam edecek” dedi. Alternatif alanların belirlenmesi noktasında nelere dikkat ettiklerini de açıklayan Hamşioğlu, “Alternatif alanların belirlenmesi esnasında maden sahası vasfında olan ve rezervi biten yerler ile verimsiz ormanlar ve orman içi açıklıkların taranması öncelikli yer seçim kriteri olarak belirlenmiştir. Alternatif alanlar için; hâkim rüzgârlar ve iklim yönünden değerlendirilmesi, yeraltı ve yüzeysel su kaynakları ve koruma havzalarının durumu, doğal kaynaklar ve kültürel miras durumu (verimli orman alanı, SİT alanı vs. durumlar dâhil) yerleşim yerlerine uzaklık kriterleri benimsenmiştir” ifadelerini kullandı.

KAOB DİLOVASI VE GEBZE’Yİ ÖNERİYOR

Alternatif alanların değerlendirilmesine dair KBB ile KAOB uzmanlarının yaklaşımlarının farklılaştığı ifade eden Hamşioğlu, “KAOB temsilcileri, çevresel faktörleri ön şart olarak belirledi ve alan seçimine yöneldi. Çevresel faktörler açısından yapılan ön değerlendirmeyi geçemeyen yerler alternatif olmaktan çıkarıldı. Bu yaklaşımla; 16 alternatif yerden 12’si çevresel faktörler temelinde ve önceliğinde, komisyonda görev alan KAOB üyelerinin görüşleri doğrultusunda ön değerlendirmeden elenerek alternatif yer olmaktan çıkartıldı. Böylelikle, 2 adet alternatif alan öne çıkmış olup, sayısal değerlendirme sürecine gerek kalmaksızın Gebze 1’Nolu alan ve Dilovası 2’Nolu alan açısından önceliklendirme yapılmıştır” dedi. 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın tarafından açıklanan yer için de konuşan Hamşioğlu, “16 adet alternatif alan içerisinde Atık Bertaraf Depolama Alanı olarak öncelik sırası ile Dilovası 2’Nolu alan, Gebze 1’Nolu alan tarafımızca uygun olarak değerlendirilmiştir. Bu aşamada, KBB Başkanınca kamuoyuna açıklanan ve Atık Bertaraf Depolama Alanı olarak ilan edilen Kandıra Cezaevi bölgesindeki alan ile ilgili olarak da şunları söylemek gerekmektedir. Öncelikle, açıklanan alan KBB yetkililerince atık bertaraf tesisi yer seçimi komisyonu gündemine getirilmiş ancak Cezaevinin doğusundan geçmesi planlanan yolun bu alandan geçmesi gerekçesiyle alan, arazi incelemesi dahi yapılmadan alternatif olmaktan çıkarılmıştır. Yolun güzergâhının değişebileceği ifade edilmiş olup, bu tarihten sonra yalnızca KBB tarafından bir süreç işletilmiş ve kamuoyuna bu yer depolama alanı olarak açıklanmıştır. Özetle, KBB tarafından Atık Bertaraf Tesisi ve Depolama Alanı olarak açıklanan Kandıra-Akçakese’de bulunan yer ile ilgili olarak yol güzergâhının değişimi senaryosuna göre KAOB tarafından olumlu ya da olumsuz bir değerlendirmede bulunulmamıştır” diye konuştu. 

"KAMUSAL ROLÜMÜZÜ ÜSTLENECEĞİZ"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu süreci birlikte yürütme önerisinde bulunduğunu aktaran Hamşioğlu, “KBB Başkanlığı, konunun önemi, aciliyeti ve bu bölgede başkaca alternatif bir yer geliştirilememesi gerekçeleri ile bu alanda ÇED sürecinin başlatılmasını öngördüklerini ifade etmiş ve KAOB’un ilgili uzman birimleriyle ÇED sürecinde yer almasını, bu süreci birlikte yönetmeyi önermiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda; öneri olarak sunduğumuz yerlere ek olarak; KBB Başkanlığının, Akçakese bölgesindeki alternatif alanın Atık Bertaraf Tesisi Ve Depolama Alanı olarak kamuoyu ile paylaştığı ve başlatılmasını öngördüğü ÇED sürecinin, KAOB’un, ÇED süreçleri ve konu ile ilgili uzman kişilerden oluşacak bir Çalışma Grubu aracılığıyla, kamusal denetim rolünü üstleneceğini kamuoyuyla saygıyla paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Osman Kavala yeniden tutuklandı

SONRAKİ HABER

İbrahim Kalın'dan Gezi yorumu: Vandallık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...