18 Şubat 2020 23:19

ODTÜ, öğrencilerin talebini anlamamış!

ODTÜ Biyolojik Bilimler 1. sınıf öğrencileri, yönetimin sınıf sayısının artırılması ve ders materyallerine kolayca erişim talebiyle düzenledikleri imza kampanyasına verdiği cevaba tepkili.

Fotoğraf: Ayrıntılı Bilgi/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Ulaş DÖNMEZ
Berk YALNIZ
Ankara

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyolojik Bilimlerde okuyan 1. sınıf öğrencileri, ders veriminin artması, öğrencilerin istedikleri dersleri ikinci kez alabilmesi için sınıf sayısının artırılması ve ders materyallerinin herkesin kolayca erişebileceği şekilde yeniden planlanması talebiyle düzenledikleri imza kampanyasına idareden yanıt geldi.

Bölüm başkanlığı, öğrencilerin imza kampanyasına öğretim üyelerinin 20 yıllık tecrübeye sahip olduğu ve eğitimin yetersizliği nedeniyle yapılan şikayetin anlamlandırılamadığı yanıtı öğrencilerin tepkisini çekti.

ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölüm Başkanlığı ve genel biyoloji dersini veren öğretim üyeleri tarafından öğrencilere verilen cevapta, genel biyoloji derslerinin 20 yılı aşkın süredir aynı hocalar tarafından verildiğine dikkat çekilerek bu hocaların da alanlarında tecrübe sahibi oldukları belirtildi. Öğrencilerin eğitim kalitesinin yetersizliğinden şikayet etmesini anlamlandıramadıklarını belirten bölüm yönetimi ve ders hocaları, 1. sınıf öğrencilerinin bilimsel altyapısının azalması, ders çalışma azminde düşüş olması ve öğrencilerin derslere devam etmemesinden veya sınavlara girmemesinden dolayı öğrencilerin mağduriyetini anlamakta güçlük çektiklerini belirttiler. Bölüm yönetimi, 6 kredilik genel biyoloji dersinin 4 kredi ders ve 2 kredi de laboratuvar olarak bölündüğünü duyurdu.

‘CEVAP, CİDDİYE ALINMADIĞIMIZI GÖSTERİYOR’

Biyoloji Bölümünden Cengiz, verilen cevapla bölümün sorumluluğu kendi üstünden attığını ve öğrenci portföyünün kalitesizleştiğini söyledi. Cengiz, laboratuvar ve dersin ayrılmasını ise işlevsiz olarak değerlendirdi.

Biyoloji ve Genetik Bölümü 1. Sınıf öğrencisi Berfin ise öğrenciler olarak sorunlarını en uygun dille yazıya döküp, yapabilecekleri en saygılı ve diplomatik yola başvurarak sorunlarına çözüm arayarak bölüm yönetiminin yardımını istediklerini söyledi. İmza kampanyası sürecinde kimseyi bireysel suçlayıcı ithamlarda bulunmadıklarını, çözüm odaklı olmaya özen gösterdiklerini belirten Berfin, “Altında 100’den fazla bireyin imzası bulunan resmi bir belgeyi öğrencileri suçlayıcı ifadelerle reddetme düzeyinde konuşmak ve gerek birebir görüşmede gerekse yazılı dönütte çözüm sürecine yardım etmek şöyle dursun yaptığımızın ciddiye alınmadığı bir tutum gördük” diye konuştu.

‘SINAVLAR DERSLE UYUŞMUYOR’

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 1. sınıf öğrencilerinden Halil ise derslerin anlatım biçimi ve sınavların dersle uyuşmadığını belirterek, bundan dolayı dersleri alttan alan öğrenci sayısının arttığını ve sınıf kapasitesinin bu artışı kaldıramadığını dile getirdi. Hocanın sınav sorularını kendi hazırlamasa bile gözden geçirmesi gerektiğini ve derste geçmeyen kısımların sınav içerisinden çıkarılmasının önemli olduğunu belirten Halil, derslerin niteliğini ileriye taşımaya yönelik eleştirilerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti.

'BAŞARMAK YA DA BIRAKMAK SEÇENEĞİ ARASINDA KALIYORUZ'

Melisa ise taleplerine karşılık idarenin kontenjanların arttırılması gibi durumlara dahi değinmeyerek yalnızca öğrencileri zan altında bırakan bir açıklama yaptığını ve genel biyoloji dersinin kredilerinin pek farklılık yaratmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi dışında herhangi bir değişiklikten söz edilmediğini belirtti. Bölüme dersi bir şekilde geçmeleri gerektiği ve bu dersi bir daha alamayacakları algısıyla başladıklarını ve burada yalnızca ortalamalarının dikkate alınacağı baskısı altında olduklarını söyleyen Melisa, “Yani ya ilk denememizde başarıyı yakalamalıyız, baktık olmuyor dersi bırakmalıyız. Tecrübe edinip daha iyisini yapabilme hakkımız pek yok. 1.sınıfın bütün tecrübesizliğiyle elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz ama bu genel algıya göre en iyisi değilse yine dersi bırakmak zorunda kalıyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

AKP’li Muş’a göre HDP’li Sarısaç’ı takip eden aracın ‘plakası düşmüş’

SONRAKİ HABER

Zeytinburnu Belediyesi işçisi Yavuz Selim, yaşamına son verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...