18 Şubat 2020 23:30

ÇÜ'de ulaşım sorunu çözülmüyor: Ringler yetersiz, durak yok, otostop çekiyoruz

Çukurova Üniversitesi’nin kampüs alanının dışarısına yapılan fakültelerine ulaşım öğrenciler için kabus haline gelmiş durumda. Öğrenciler iki yıldır sorunun çözülmemesine tepkili.

Fotoğraf. Evrensel

Paylaş

Olcay AYTÜRK
Adana

Çukurova Üniversitesi kampüs alanının dışındaki fakültelerde toplanan imzalara rağmen 2 yıldır ulaşım sorunu çözülmedi. Öğrenciler hâlâ ıssız yollardan yürüyerek fakültelerine gitmeye mecbur bırakılıyor. Soğuk hava da cabası. Çukurova Üniversitesi’nin kampüs alanının dışarısına yapılan fakültelerine ulaşım öğrenciler için kabus haline gelmiş durumda. Öğrenciler durumla yaşanan sorunla ilgili; “Güvenlik önlemlerinin yetersizliği, fakültelere otobüs gitmemesi nedeniyle öğrenciler olarak eğitim almaya değil tehlikelerle savaş vermeye gidiyoruz. 2017 yılının Eylül ayında #YolTaciziSonBulsun etiketi ile sosyal medyadan ses duyurulmaya çalışıldı ama o dönem verilen sözler tutulmadı” diyor.

"DAĞ BAŞINDA OKUYORUZ"

Yaşanan ulaşım sorunu ile ilgili görüştüğümüz iletişim fakültesi öğrencilerinden Sevgi Kanlıbıçak; “Dağ başında okuyoruz, kampüs hayatından uzağız” diye tepki gösteriyor. Fakültelere belli saatlerde ringlerin olduğunu ifade eden Kanlıbıçak, ringlerin sorunlarını çözmediğini şu sözlerle anlatıyor: “Çoğu zaman kaçırıyoruz ya da bazen ringin kalkması gereken saatte ortada ring olmadığını görüyoruz. Şikayet ediyoruz, geri dönüş 2 ay sonra oluyor. Biz bunları yaşamak istemiyoruz.” 

"OTOBÜS YOK, YOLLAR TEHLİKELİ"

Ulaşım sorununun güvenlik sorununa da neden olduğuna dikkat çeken Kanlıbıçak, “O kadar çok bekliyoruz ki ringi, bazen yanımıza yanaşan arabalar oluyor. Reddediyoruz ya da otostop çekmek zorunda kaldığımız durumlar oluyor. Güvenemiyoruz. Tek başına olduğumda otostop çekemiyorsun. Özellikle kadın sürücüleri durdurmaya çalışıyoruz” diyor.

Melek isimli öğrenci de tehlikeli yollara dikkat çekerek yaşadıkları sıkıntıları şu şekilde anlatıyor; “Ringler geç geliyor, mecburen otostop çekmek zorunda kalıyoruz. Durak yok. Soğukta beklemek zorunda kalıyoruz. O yolda  birinci sınıftayken bir arkadaşımız tacize uğramıştı. Belediye otobüsleri fakülteden geçmiyor. Çoğu  zaman derslerden  akşam beşte çıkıyoruz. Kampüse ulaşana kadar altı oluyor. Çoğu belediye otobüsü kalmıyor, evi uzak olanlar iki otobüs yapmak zorunda kalıyor.” 

"RİNGİ BEKLEMEK YERİNE SOĞUK HAVADA YÜRÜMEK"

Konuşmaya katılan bir gazetecilik öğrencisi bir başka soruna dikkat çekerek “Belediye ve okul görevini yerine getirmediğinden okuldaki hayvanların dışarıda soğukta ve aç kalmasından dolayı saldırabileceğinden de korkuyoruz. Ringi yarım saat beklemek yerine yürüyerek soğuklarda titreyerek geliyorum” diyor. 

İKİ BİN BEŞYÜZ İMZA GÖZ ARDI EDİLİYOR

Sohbetimize katılan Serhat, iletişim, hukuk, yeni açılacak olan eczacılık, güzel sanatlar fakülteleri dikkate alındığında 7-8 bin öğrencinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini söylüyor. Birlik ve beraberlikte her problemin çözüm ulaşabileceğini düşünerek arkadaşlarıyla birlikte otobüs güzergahları için imza topladıklarını dile getiren Serhat tepkisini şu sözlerle ifade ediyor “2 bin 500’ e yakın imza topladık. Yaklaşık 2 ay oldu, geri dönüş, herhangi bir değişiklik ya da bir gelişme olmadı. Sonuçlanmadığı gibi bize haber de verilmedi ve bu kötü bir durum. Bu kadar insanı ilgilendiren bir problem var ve bu kadar insan çözülmesini istiyor. Belediye ulaşımdan sorumluysa 2 bin 500 imzayı göz ardı edemez.” 

EMEK GENÇLİĞİ: ULAŞIM SORUNUMUZ BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ

Çukurova Üniversitesi Emek Gençliği tarafından ulaşım sorununa dair yapılan açıklamada kampüsten uzak yerlere kurulan fakülteler nedeniyle öğrencilerinin yıllardır ulaşım ve taciz gibi sorunları yaşadığı ifade edilerek “Öğrenciler üniversiteye devam edebilmek için birçok sorunla boğuşurken bir de fakültelerine nasıl ulaşacaklarını düşünmek zorunda bırakılıyor. Sorunun muhatabı üniversite yönetimi ve Adana Büyükşehir Belediyesidir. Ve sorun bir an önce çözülmelidir.” denildi. Yarım saatte bir kalkan ringlerin binlerce öğrencinin ulaşım sorununu karşılamaktan çok uzak olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Ringi hem birçok fakültenin öğrencisi kullanmak zorunda kalırken aynı zamanda erkek yurdunda yaşayan öğrenciler de kullanıyor. Var olan durum öğrencilerin kapasitesinden çok fazla yolcu alınmış ringlerde güvensiz bir yolculuk yapmasına sebep oluyor. Yaşanan bu tablonun değişmesi için öğrenciler binlerce imza toplamışken, birçok yere şikayetlerde bulunmuşken yetkililer öğrencilerin taleplerine kulaklarını kapatmış durumda. Ring seferleri arttırılmalı, bütün otobüslerin kampüs dışında yer alan fakültelerden de geçmesi sağlanmalıdır. Ulaşım sorunumuzun çözülmesi için öğrenciler olarak bu süreçte birlikte çözüm yollarını tartışmaya devam edeceğimizi ve talebimiz gerçekleşene kadar sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Aşı karşıtlığı yükseliyor!

SONRAKİ HABER

Manisa'da 5.2 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...