18 Şubat 2020 10:23

Yunanistan’da genel grev: Sosyal Güvenlik Yasasına karşı işçiler hayatı durdurdu

Yunanistan'da sosyal güvenlik sisteminde köklü değişimler öngören yasa tasarısının meclise sunulmasına karşı çıkan işçi ve emekçiler genel greve gitti.

Yunanistan’da genel grev

Fotoğraf: prin.gr sitesinden alınmıştır

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan’da Kiryakos Miçotakis hükümetinin sosyal güvenlik sistemine yönelik köklü değişimler öngören yasa tasarısını meclis gündemine getirmesi nedeniyle gerçekleştirilen genel grev tüm ülke genelinde etkili oluyor.

Sosyal güvenliğin özelleştirilmesini hedefleyen ve “13 ve 14’üncü aylık” adıyla yılda bir defa verilen primleri ortadan kaldıran yasa tasarısı, sosyal güvenlik sisteminin bütünüyle ortadan kaldırılması anlamına geliyor.

GREV ÜLKE GENELİNDE ETKİLİ

Yasa tasarısına karşı çıkan kamu emekçileri ve işçi sendikaları konfederasyonları tarafından alınan ve Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) tarafından desteklenen genel grev kararı ülkede etkili oldu. Bütün ülke genelinde toplu taşıma araçları ve gemi seferlerinin yanında şehirlerarası taşıma da durduruldu.

Okullarda eğitimin yapılmadığı, hastanelerde acil durumlar dışında hizmet verilmediği ve kamu kuruluşlarının kapandığı genel grev nedeniyle başkent Atina’da üç değişik alanda miting ve yürüyüşler gerçekleştirildi.

ATİNA’DA ÜÇ MİTİNG BİRDEN

Propilya meydanında miting yapan ve sonrasında meclisin bulunduğu Sintagma meydanına yürüyen PAMİ kortejinde on binlerce işçinin ve gencin olduğu gözlendi. Miting sırasında Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas yaptığı konuşmada işçi ve emekçi karşıtı politikaların karşılıksız kalmayacağını ve hükümete pahalıya mal olacağını dile getirdi. 

Konfederasyonlar adına yapılan konuşmalarda ise işçi ve emekçilerin bu saldırılara karşı sessiz kalmayacakları vurgulanırken birçok sendika şubesi ise konfederasyonlardan ayrı yürüyerek konfederasyonları uzlaşmacı politikalar izlemekle suçladı.

GREVİN TALEPLERİ NELER?

Gösterilerde AB, IMF ve hükümet karşıtı sloganlar atıldı ve yasa tasarısının geri çekilmesi, “13 ve 14’üncü Aylıklar”ın verilmesi, 67 olan emeklilik yaşının 60’a indirilmesi, işsizlerin güvence altına alınarak aylık ücret verilmesi gibi talepler dile getirildi.

Toplu taşıma araçlarının olmamasına rağmen gösterilere katılımın yüksek olduğu gözlenirken polis Atina merkezinde oldukça geniş güvenlik önlemleri aldı. Genel grevin ülke genelinde etkili olduğu bildirildi.

ÖNCEKİ HABER

Abdullah Gül: Tabii ki Ali Babacan'ın partisini destekliyorum

SONRAKİ HABER

Moskova'da iki gün süren İdlib toplantısı sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...