18 Şubat 2020 08:57

Aydın Kuyucular'da JES çalışanları, köylülerin üzerine yürüdü

Aydın'ın Efeler İlçesi'nde yapılmak istenen JES'in çalışanları, şirkete karşı direnen köylülerin üzerine yürüdü. Darbedilen bir köylü baygınlık geçirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Özer AKDEMİR

Aydın'ın Efeler ilçesi Kuyucular Mahallesinde Koçak Çayı kenarında yapılmak istenen JES inşaatına karşı köylüler haftalardır direniyorlardı. Şirketin çalışmalarına izin vermeyen köylüler geçtiğimiz günlerde JES şantiyesine girerek çalışmalara engel olmuşlardı. Şirketin özel güvenlik görevlileri ve çalışanları, çalışma yapılmak istenmesine karşı toplanan yaklaşık 200 köylünün üzerine yürüdü.

Hakaretler eşliğinde köylülere sataşan şirket çalışanları tarafından darbedilen 50 yaşındaki Muhammet Kömürcüoğlu hastaneye kaldırıldı. Köylü kadınlar, şirket çalışanlarının kendilerine el kol hareketi ve hakaretler ederek üzerlerine yürüdüğünü söylediler.

Bir köylü, "JES şirketi bizleri parayla, rüşvetle geri çekilmeye, kandırmaya çalışıyor. Ama bir aydır bunların yalanlarını dinleyen halk, artık bu yalanlara inanmıyor. Bizi parayla pulla satın almayacaklar" dedi.

AYDINLILAR JES'E DİRENİYOR

Köylülere destek için bölgeye giden Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, Aydın'ın JES'ler nedeniyle artık nefes alacak halinin kalmadığını belirterek, Kuyucular köylülerinin yaşam alanlarını koruma mücadelesinin son derece meşru olduğunu ifade etti.
Bölgede yirmiye yakın köy ve 65 bin dekarın üzerinde arazinin JES tesis ve kuyularının tehdidi altında olduğu dile getiriliyor.

Zeytinliklere ve su kaynaklarına çok yakın olduğu ifade edilen JES'e geçit vermemekte kararlı olan yöre halkı, geçtiğimiz günlerde şantiyeyi basarak çalışmaları durdurmuşlardı.

Aydın’da Efeler ilçesine bağlı Kuyucular, İlyasdere, Umurlu, Kızılcaköy mahalleleri ile Köşk ilçesine bağlı Beyköy Mahallesi, Kuyucak Değirmendere mahallesi gibi onlarca yerde jeotermal kuyusu açmak isteyen şirketlere karşı yöre halkının direnişi devam ediyor. (Aydın/EVRENSEL)  

 

Reklam