18 Şubat 2020 07:37

Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile 63 meclis üyesine "eş başkanlık" davası

Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile 63 belediye meclis üyesine "belediyedeki eş başkanlık uygulaması" nedeniyle dava açıldı.

Gültan Kışanak ve Fırat Anlı | Fotoğraf: MA

Paylaş

Görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile 63 belediye meclis üyesine "belediyedeki eş başkanlık uygulaması" nedeniyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü bir soruşturma nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından 1 Kasım 2016'da görevden alınarak yerlerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, Fırat Anlı ile dönemin 63 meclis üyesine "belediyedeki eş başkanlık" nedeniyle iddianame hazırlandı. Diyarbakır 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen davanın iddianamesinde, Kışanak ve Anlı "Görevi kötüye kullanmak", "Kamu görevini usulsüz üstlenmek", 63 belediye meclis üyesi de "Görevi kötüye kullanmak"la suçlanıyor.

İddianamede, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisince 64 evet oyu ile kabul ettiği "Belediye Eş Başkanları Çalışma Yönetmeliği"nin İçişleri Bakanlığının başvurusuyla Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesinin "yürütmeyi durdurma" kararına rağmen eş başkanlık uygulamasına devam edildiği belirtildi.

"64 ÜYENİN EVET OYU İLE KABUL EDİLDİ"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğünce, tüm birimlere Gültan Kışanak ve Fırat Anlı imzasıyla 1 Nisan 2014 tarihinden itibaren eş başkanlık uygulamasına geçildiğinin bildirildiği belirtilen iddianamede, "Eş Başkanlık Yönetmeliği"nin 7 Temmuz 2014 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin 2014/273 sayılı kararıyla 85 üyeden 64'ünün evet oyu ile kabul edildiği hatırlatıldı.

"KIYAS YOLU İLE BELEDİYEDE UYGULANAMAZ"

Eş başkanlık sistemiyle belediye başkanının yetkilerini tek başına kullanmakta işlevsiz kaldığı dile getirilen iddianamede, 5393 sayılı Belediye Kanununa 11'inci fıkrası ve 15, 18, 38, 42 ve 48'inci maddelerine göre belediyelerde eş başkanlığın oluşturulamayacağı kaydedildi. Belediye ve bağlı kuruluşlar "eş başkanlık" diye bir norm kadronun olmadığı ifade edilen iddianamede, belediyelerin belirlenen norm kadrolar dışına bir kadro kullanamayacağı, bu unvanlar dışına yeni bir unvan ihdas edemeyeceği kaydedildi. Siyasi partilerde eş başkanlık sistemine onay veren 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun belediyeleri kapsamadığı, bu kanuna dayanarak siyasi partilerde oluşturulan eş başkanlığın kıyas yolu ile belediyelerde uygulanmayacağı kaydedildi.

"BAŞKANLIK YETKİSİ PAYLAŞILDI"

Verilen yürütmenin durdurulması kararının uygulanmadığı, Belediye Meclis Üyesi Fırat Anlı'nın "eş başkan" sıfatını kullanmaya devam ettiği, bazı evrakları bu sıfatla imzaladığı ve yargı kararlarını uygulamadığı aktarılan iddianamede, Anlı'nın bu şekilde mevzuata aykırı bir şekilde "kamu görevini usulsüz bir şekilde üstlendiği", Kışanak'ın resmi evraklarda "eş başkan" imzası açarak başkanlık yetkisini Fırat Anlı ile paylaşarak Fırat Anlı'nın suçuna yardım ettiği ve bu şekilde suça iştirak ettiği kaydedildi.

EVET OYU VEREN 63 MECLİS ÜYESİNE CEZA İSTEMİ

İddianamede, Kışanak ve Anlı'nın "Görevi kötüye kullanmak", "Kamu görevini usulsüz üstlenmek", 9 ay ile 4 yıl arası değişen hapis cezası istendi.

Eş başkanlık Yönetmeliği'ne evet oyu veren meclis üyeleri, Abdulkadir Arzu, Abdulsamed Bilgin, Azize Değer Kutlu, Abdurrahman Zorlu, Adnan Akgül, Afüllah Kar, Ahmet Aslan, Akife Çiftçi, Ali Özgen, Ali Özgören, Amine Demir, Arif Önkol,  Aysel Tokdemir, Ayşe Çelikbilek, Birsen Kaya Akat, Cemal Öztürk, Cihan Aydın, Derya Tamriş, Erkan Erenci, Esveri Malçok, Etem Aşuroğlu, Felat Özsoy, Güldal Erdal, Güler Özavcı Doğu, Gülistan Ekti, Gülistan Kılıç, Hamdullah Suphi Aydın, Hatice Ceren Elma, Hayreddin Satar, Hülya Türker, İhsan Süleymanoğlu, İlyas Tekin, İsmail Aydın, Kasım Birtek, Kerem Canpolatten, Kevser Aslan,  Mehmet Ali Aydın, M. Eşref Mamedoğlu, Mehmet Karakoç, Mehmet Salık, Mehmet Dinar, Muhsin Kılıç, Murat Ay, Murat Satıcı, Mustafa Emra, Nadir Bingöl, Naşide Buluttekin Can, Ramazan Kartalmış, Rezzan Zuğurli, Sebiha Alçiçek, Seyid Narin, Şehmus Aslan, Tufan Tunç, Türkan Topçu, Türkan Uzan Avşin, Yeşim Yılmaz, Yüksel Budakçı, Zahit Çiftkuran, Zeynep Çelik, Zozan Eren, Zuhal Tekiner, Cemile Eminoğlu'na "Görevi kötüye kullanmak"tan 6 ay ile 3 yıl arası değişen hapis cezası istendi.

İSİM DEĞİŞİKLİKLERİNE TAKİPSİZLİK

İddianamede, 2011 ile 2015 yılları arasında yılında 60 cadde ve sokak ismi ile Şeyh Said Meydanı isminin "Qada Şehy Said", Mardin Kapı Parkı'nın isminin "Vedat Aydın Parkı" olarak değiştirilmesi için Diyarbakır Valiliğine gönderildiği, Valiliğin yazıya cevap vermemesinin zimni ret olarak kabul edilmesi gerektiği, ancak belediyenin değiştirilen isimleri kendi veri tabanına eklediği bu konuda açılan soruşturmada, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Osman Baydemir, Gültan Kışanak, Abdullah Sevinç, Fahrettin Çağdaş, Murat Alökmen, Sezai Aydın ve Tufan Tunç hakkında açılan "Görevi kötüye kullanmaktan" takipsizlik kararı verildiği kaydedildi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Cemal Dursun'a veda: İnsanların sıkıntıya düştüğü zaman dayanacağı bir duvardı

SONRAKİ HABER

Beşar Esad’dan Türkiye’ye yanıt: Kuzeyden gelen boş sesler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa