17 Şubat 2020 22:52

Komşu yardımlarıyla alınan soba yokluktan yanmıyor

Antalya Ekmek ve Gül Grubunun buluşmasında kadınların anlattıkları, krizin ve işsizliğin kadınların yaşamına nasıl yansıdığını bir kez daha ortaya koydu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Aynur SEYREK
Antalya

Antalya Ekmek ve Gül Grubunun buluşmasında kadınların anlattıkları, krizin ve işsizliğin kadınların yaşamına nasıl yansıdığını bir kez daha ortaya koydu. Buluşmada konuştuğumuz kadınlar, genellikle hizmet sektöründe çalışan, ev kadını ve işsiz kadınlardı. Bir araya geldiğimiz kadınlardan 46 yaşındaki Fethiye’nin üç çocuğu var ve bir kızı down sendromlu. Fethiye’nin eşi inşaat işçisi ama krizden dolayı çoğu günü iş aramakla geçiyor. Fethiye, down sendromlu kızına bakmak zorunda kaldığı için eve giren para devletten aldığı 600 TL.

"YARDIM OLMASA ÇOCUKLAR AÇ KALIR"

Evlerindeki sobayı bile komşuların yardımıyla alabildiğini anlatan Fethiye, odun ve kömür alamadığından dolayı o sobayı bile yakamadığını ifade ediyor. Mecburen küçük bir elektrikli soba ile ısınmaya çalıştıklarını anlatan Fethiye, down sendromlu kızının eğitimi için onu elinden geldiği kadarıyla her yere götürmeye çalıştığını ama yetemediğini söylüyor. Pazar ve market alışverişini artık unuttuklarını ifade eden Fethiye şunları söyledi: “Oralara gidecek paramız zaten çoğu kez olmuyor. Yardım alabilmek için birçok yere gide gele aşındırdım. Utanacak ve onur meselesi yapacak durumda değilim artık az da olsa erzak yardımı alıyorum yoksa çocuklar aç kalır.”

İŞ GÖREMEZ HALDE AMA MECBUR ÇALIŞIYOR

Yaşlı bakım işinde çalışan Türkan ise 51 yaşında. Konuşurken gözleri dolarak anlatıyor yaşadıklarını. Eşi malulen emekli edilmiş, daha sonra engelli raporunun oranı az verilince kendileri borçlu çıkmış devlete! Şimdi maaş alamıyorlar. Kendisinin de sağlığı iyi değil. Fakat, eşi zaten çalışamaz durumda olduğu için yoksulluk canına tak edince yaşlı bakımı yapmaya başlamış.Ev emekçisi olan bir kadın ise, kollarının ve ellerinin çalışmaktan ötürü iş göremez hale geldiğini ama yine de iş aradığını ve çalışmak zorunda olduğunu aktardı.

YOKSUL MAHALLELERDE YAŞAMAK...

Çoğunlukla yoksul mahallelerde yaşayan kadınlar yerelde de birçok sorunla boğuşuyor. Gecekondu mahallelerinde yaşayan kadınların en büyük derdi fareler. Mahallelerinde sağlıklı temizlik hizmeti alamadıklarını aktaran kadınlar, ilaçlama yapılmadığından dolayı büyük farelerin cirit attığını ve sağlıklarını tehdit ettiğini söylüyor.

Çocuklarının güvenliği konusunda da endişeli olan kadınlar özellikle okul yolunda hız kontrolü ve ikaz lambalarının olmaması nedeniyle çocuklarının can güvenliğinden endişeli.  Bu konuda birçok yere başvuran kadınlar hâlâ çözüm üretilmemiş olmasına tepkili.   Yakınlarındaki baz istasyonunun da sağlıklarını tehdit ettiğini ve bu konuda da bütün uğraşılarının boşa düştüğünü hatırlatan kadınlar, yaşamlarındaki türlü zorlukların görülmesini ve çözüm bulunmasını istiyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Alsancak Stadı’nın ağaçları

SONRAKİ HABER

Elazığ'da depremzede çadırında yangın: 8 kişi hastaneye kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...