18 Şubat 2020 00:13

Sağlık emekçisi yazdı: Bir sendika temsilcilik odasında neler konuşulur?

“Sendika işçilerin üstünde bir yapı değil sendika üyelerinin toplamıdır; sendika, üyelerinin kendisidir. Her aşamada söz sahibi olabilmeli; kararlarda etkin olmalıdır.”

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

DEÜ Hastanesinden bir sağlık emekçisi
İzmir

Bunu deneyimlemek benim için gerçekten güzeldi. Sendika temsilciliğinde oturup çaylarını içen, öğle arasını değerlendiren işçiler bir toplantı, çağrı, duyuru vb. olmadığı halde orada bir araya gelmişlerdi. 12 işçi daha önlerinde uzun bir süre olmasına rağmen toplu iş sözleşmesi görüşmelerine dair konuşuyorlardı.

Sözleşme maddelerinde neler olması gerektiğini tartıştılar.

İşçilerden birkaçı moral bozukluğu, karamsarlık duyguları ifade ederken; diğerleri de sürekli olarak “Güçlü olan biziz”, “Biz gücüz, toplu sözleşmede belirleyici olan biziz” gibi ifadelerle gücünü hatırlatıyordu. Zamlardan, geçim sıkıntısından, asgari ücretin yetersizliğinden, çalışma şartlarının yoğunluğundan, en çok da personel eksikliğinden konuşuldu. “Kimse kendi işini yapmıyor” deniyordu. Eksik olan elemanların yerini o an uygun olan herhangi bir personel tamamlamaya çalışıyordu. Çünkü hastane yönetiminin yönetim anlayışı şuydu “İşler yürüsün”. İşçiler de soruyordu “Yürüsün mü”, “Yürümese de yönetim sorunların önemini görse mi...” önlerinde hastane yönetimiyle yapmayı planladıkları bir toplantı vardı; hele bir o gün gelsindi…

Aynı sendika temsilcilik odasında kadın işçiler de hem bu sohbetlere eşlik ettiler, hem de kendi aralarında 8 Mart’a ilişkin planlar yapmaya çalıştılar. Çeşitli öneriler getirildi; “memur ve sekreter grubunun üye olduğu diğer sendikalarla da bir araya gelip 8 Mart’ın içeriğinin anlam ve öneminin bir mücadele gününe uygun olarak ifade edildiği bir söyleşi olsun, slaytlar, videolar olsun”, “İkramlarımız olsun ki işçiler yemeğe gidecekleri saatte bu etkinliğe katılabilsinler...”

Öyle ki “8 Mart tatil olsun” talebi ile mücadele eden kadınlar, 8 Mart buluşması için yemek saatlerinden ödün vermek zorundalar. Bu yüzden “Yiyecek içecek ikramı da olmalı ki katılım sağlanabilsin” diye konuşuldu. Toplu sözleşmede yer alması gereken kadın işçilere özel maddelerin tartışılması, kadınların işyerinde yaşadığı sorunların belirlenmesi, kadın işçilerin daha fazla söz sahibi olabilmesi için bir anket önerisi geldi.

Çünkü dendi ki “Sendika işçilerin üstünde bir yapı değil sendika üyelerinin toplamıdır; sendika üyelerinin kendisidir. Her aşamada söz sahibi olabilmeli; kararlarda etkin olmalıdır.”

Umutla dolu bir mücadele toplantısına şahit olmak hepimize iyi geldi.

ÖNCEKİ HABER

İşçi mektubu: Ek iş nedeniyle çocuğumun ilk dört yılını bilmiyorum

SONRAKİ HABER

Gezi Davası müştekilerinden Ahmet Davutoğlu davadan çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...