17 Şubat 2020 14:55

"Ucuz alışveriş için pazara akşam gidin" diyen Diyanet lüks içinde yaşıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba vatandaşa, “Ucuza almak için akşam pazarına çıkın" diyen Diyanet İşleri Başkanlığının harcamalarını Meclis gündemine taşındı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Vatandaşa, “Ucuza almak için akşam pazarına çıkın" diyen Diyanet İşleri Başkanlığının harcamaları Meclis gündemine taşındı. Diyanet tarafından kullanılan makam araçlarının ‘süper lüks’ araçlardan oluştuğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Diyanetin lüks ve şatafat dolu harcamaları tepki çekiyor” dedi

TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a Diyanet İşleri Başkanlığınca kullanılan makam araçlarının sayısını ve bu araçların fiyatlarını soran Ağbaba şu tespiti yaptı: “Bütçeden 11.5 milyar TL alan Diyanetin gelirlerini karşılamak için vergi ödeyen yurttaşlar, açlık, işsizlik ve ekonomik krizle boğuşurken, Diyanetin bütçesi lüks ve şatafata harcanmaktadır”.

"KENDİSİ TASARRUF YAPMIYOR" ELEŞTİRİSİ

Ağbaba yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığının yayımladığı Aile dergisinde, pazar alışverişi için yapılan “Ucuza almak için akşam saatlerini bekleyin” tavsiyesini de sert biçimde eleştirdi: “Şatafat ve israfın simgesi haline gelen Diyanet İşleri Başkanlığı, dalga geçer bir üslupla, ‘Pazardan uygun fiyata sebze-meyve almak istiyorsanız akşam saatlerinde gidin’ diyerek yurttaşlarımıza çürük meyve-sebzeyi reva görmektedir. Yurttaşlarımız çürük meyve yerken bütçeden 11.5 milyar TL para alan Diyanet, hiçbir harcamasında tasarruf yapmamakta; aksine lüks ve şatafat dolu harcamalarının miktarı sürekli artmaktadır. Kendileri bol keseden para harcarken, ekonomik krizle boğuşan yurttaşlara ‘Sabırlı olun’ diyen bir kurum samimiyetsizliğin sınırlarını zorlamaktadır. Hep yurttaşlar mı sabırlı olacak? Mesele sabırsa Diyanet İşleri de sabretmeyi öğrensin. Dakikada 22 bin TL harcayan Diyanet İşleri Başkanlığının 2020 bütçesi yurttaşlarımıza dağıtılsın. Tavsiyelerinde samimiler mi değiller mi hep birlikte görelim”.

"DİYANET DİN DEĞİL GÜVENLİK KURUMU"

İlahiyatçı İhsan Eliaçık da Diyanetin tutumunu şu sözlerle eleştirmişti: “Bütçesi 11.5 milyar olmuş. 8 bakanlıktan fazla ve MİT bütçesini 5’e katlamış duruma. Diyanet saltanat dininin devamıdır. Amacı İslam’ı anlatmak değil; kontrol altında tutmaktır. Bu nedenle MİT, ordu gibi bir güvenlik kurumudur. Şimdilerde değil; kurulduğu 1924’ten beri böyledir.”

AÇIKLAMA TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Diyanet İşleri Başkanlığının yayımlandığı ‘Aile’ dergisinde, ‘Tüm pazarı gezip fiyatları öğrenin’, ‘Ucuza almak için akşam saatlerini bekleyin’, ‘Kaliteli ve ucuza almak için de aynı pazarcıdan alışveriş yapın’ gibi tavsiyelerde bulunulmuştu.

Diyanetin önerisi sosyal medyada yankı bulmuş ve eleştirilmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Tabip Odasından Bilkent Şehir Hastanesine angarya uyarısı

SONRAKİ HABER

Metal işçisi TİS sürecinden kendine pay çıkarıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...