18 Şubat 2020 00:48

BİK, Evrensel'in ilan durdurma kararına yaptığı itirazı reddetti: Ambargo sürüyor

Basın İlan Kurumu, birden fazla gazete alınamayacağına dair verdiği ilan ve reklam kararına yaptığımız itirazı reddetti.

Paylaş

Gözde TÜZER
İstanbul

Basın İlan Kurumu (BİK) bayi satışlarına dair verdiği ilan ve reklam kesme cezasına yaptığımız itirazı bir kez daha reddetti. BİK, birden fazla gazete alınamayacağı kararında ısrar etti.

Basın İlan Kurumunun 28 Ekim 2019’da Adana, Ankara, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Kocaeli illerinde yaptığı denetimler üzerine “Bir okurun birden fazla gazete almasını” suç saydığı karar üzerine yaptığımız itirazı reddetti. BİK Evrensel’in, gazete çalışanları tarafından alındığını ve bu durumun süreklilik arz ettiğini iddia ederek, bu nedenle resmi ilan yayımlama hakkının durdurulmasının devamına karar verdiğini aktardı. Bu karar 14 Ocak 2020’de gazetemize tebliğ edildi. Kararda birden fazla gazete almak suç unsuru sayılmıştı.

2 GAZETE ALMAK SUÇ MU

14 Ocak’taki kararda Diyarbakır’da gazetelerin 5’inin bir kişi tarafından alınıp cezaevine götürülmesi, İzmir’de Meydan Market’te 8 gazetenin, Has-Er Market’te 3 gazetenin bir kişi tarafından alınması, Adana’da Nesrit Bulut bayiinden 5, Aktif Gıda Pazarlama adlı bayiden 2 adet gazete alınması Gebze’de Şen Gıda Bayiinden 15, Zaman Gıda’dan 8 gazetenin alınması “suç unsuru” olarak kabul edilmişti.

İTİRAZ GEREKÇELERİMİZ KABUL EDİLEBİLİR DEĞİLMİŞ

Bu karara yaptığımız itiraz Basın İlan Kurumu tarafından reddedildi. BİK kararında yaptığımız itirazı “…Bahsi geçen Genel Müdürlük kararının kaldırılmasına mesnet teşkil edecek nitelikte geçerli ve somut herhangi bir bilgi ve belge sunamadığı gibi ihlallerine dair sarih bir açıklama da getiremediği anlaşılmıştır. Bu itibarla Günlük Evrensel gazetesinin İlgi (g) yazısındaki gerekçelerinin İlgi (f) Genel Müdürlük kararının kaldırılmasını gerekli kılabilecek nitelikte ve kabul edilebilir görülmediğinden, muhatap Gazetenin İlgi (g) yazısı doğrultusunda herhangi bir işlem yapılmasına mahal bulunmamıştır.” diyerek reddetti.

"BİK’TEN HUKUKİ VE TARAFSIZ BİR KARAR BEKLEMİYORUZ"

Evrensel gazetesinin Avukatı Devrim Avcı, Basın İlan Kurumunun çifte standardına devam ettiğini belirterek “Bizim okuyucularımızın 2 gazete almasını kabul etmiyor ancak diğer taraftan diğer basının toplu satışlardan elde ettiği gelir muazzam. Bizim Sabah gazetesinin tek tek bayilerden alındığına inanmamızı istiyorlar” dedi.

Basın İlan Kurumunun sürekli olarak gazete çalışanlarının gazeteyi aldığını iddia ettiğini ve bunun doğru olmadığını söyleyen Avcı “Gazeteyi çalışanlar alıyor diyorlar ama çalışanlar zaten hem BİK’e hem de SGK’ye bildiriliyor. Buna rağmen ısrarla ‘Gazete çalışanları alıyor’ diyorlar” dedi.

Avcı, Basın İlan Kurumundan artık hukuki ve tarafsız bir karar beklemediklerinin de altını çizdi. 

BİK’E GÖRE GAZETELER BİRER BİRER ALINMALI

BİK ayrıca “Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği’nin fiili satış adedi ve ortalaması ile dağıtım ve satış esaslarına ilişkin 46. maddesinin dördüncü fıkrasında son nokta-tali bayilerdeki satışların makul ve kabul edilebilir gerekçelerle birden fazla yapılan satışlar istisna olmak üzere fiilen ve birer birer yapılması gerektiği hükme bağlanmıştır.” kararını hatırlattı. Yani birden fazla gazete almak Basın İlan Kurumu kararıyla ‘suç’ sayılıyor.

RESMİ İLANLAR 1 AY SONRA TAMAMEN KESİLEBİLİR

Evrensel'e ilk resmi ilan ve reklam kesme cezası 18 Eylül 2019’da verilmişti. Gazete olarak 2 Ekim’de karara itiraz etsek de 10 Ekim’de itiraza ret cevabı geldi. Ayrıca Basın İlan Kurumu kararlarının PTT tarafından gazetemize geç gönderilmesi de bu duruma eklendi. 14 Ekim tarihinde ise bu sürecin yeniden değerlendirilmesi için “yeniden denetim” istedik. 4 Kasım’da verilen yeniden denetim kararının denetleme ücreti de gazetemizce ödendi. 19 Aralık’ta ise hâlâ yeniden denetim yapılmaması sebebiyle gazetemize yanıt verilmesi için dilekçe verdik. 14 Ocak 2020’de ise toplu alımlarla ilgili skandal bilgilerle dolu olan rapor gazetemize ulaştırıldı. Bu karar üzerine 20 Ocak 2020’de karara itiraz ettik. Ancak 17 Şubat 2020’de elimize ulaşan bilgiye göre Basın İlan Kurumu ilan ve reklam kesme cezasını kaldırmayacağını açıkladı. 5 aydır cezalı durumda gösterilen gazetemizin, Basın İlan Kurumunun resmi ilan hakkını sona erdirmesine ise 1 ay kaldı. Mart ayına kadar “Resmi ilan durdurma cezası” sona ermezse gazetemiz Evrensel, resmi ilan alamayan gazete statüsüne girecek.

ÖNCEKİ HABER

Düzce'de kadın cinayeti: Aldatma bahanesiyle eşini öldüren fail gözaltında

SONRAKİ HABER

"Gazeteleri kim alıyor?" sorusuna cevap: Cezalar dayanışmadan alıkoyamayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...