17 Şubat 2020 11:19
Son Güncellenme Tarihi: 17 Şubat 2020 16:52

AB, Libya'ya silah ambargosunu kontrol altına alacak

Brüksel'de bir araya gelen AB Dış işleri bakanları BM’nin Libya'ya yönelik silah satışı ambargosunu kontrol altına almak için yeni bir deniz operasyonu başlatma kararı aldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Belçika’nın başkenti Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) Dışişleri bakanları Birleşmiş Milletler'in (BM) Libya'ya yönelik silah satışı ambargosunu kontrol altına almak için yeni bir deniz operasyonu başlatma kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Birleşmiş Milletlerin (BM) Libya’ya yönelik silah satışı ambargosunu kontrol altına almak için kullanılabilecek yöntemler üzerinde uzlaştı. 

Avusturya'nın vetoyu kaldırması sonrası AB, Libya'ya silah gönderilmesini engellemek için yeni hava ve deniz devriyesinin devreye sokulması yönünde karar aldı.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "Yeni operasyonun detayları hakkında uzmanların bir araya gelmesi gerekiyor" dedi. Asıl amacın silah satışını engellemek olduğunu ifade eden Asselborn, yeni operasyonun üç farklı düzeyde, hava, uydu ve deniz düzeyinde işlemesi beklendiğini söyledi.

Yeni operasyonun hayata geçirilmesi için 27 üye ülkenin onayı gerekiyordu. AB dış işleri bakanları toplantısı öncesinde konuşan Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “BM’nin Libya’ya yönelik silah satışı ambargosunu kontrol etmek için Sophia Operasyonu’nun yeniden başlatılması için bugün (dün) anlaşma sağlanacağını düşünmüyorum zira Avusturya buna karşı çıkıyor” demişti. 

Akdeniz’de insan kaçakçılığı ve “yasa dışı göç”le mücadele gerekçesiyle başlatılan Sophia Operasyonu denizde geçerli değil. AB ülkeleri İtalya’nın kurtarılan sığınmacıları topraklarına kabul etmemesi üzerine gemilerini geri çekti.

Avusturya ise Sophia Operasyonu’nun ölümleri engellemediğini, insan kaçakçılarının daha fazla para kazanmasına ve daha fazla insanın ölmesine yol açtığını öne sürerek operasyona yeşil ışık yakmamıştı. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de Camus enstalasyonu sergilenecek

SONRAKİ HABER

Düzce'de kadın cinayeti: Aldatma bahanesiyle eşini öldüren fail gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...