17 Şubat 2020 11:09

Suriye ordusu Halep’te kontrolü geri alıyor

Suriye hükümetine bağlı ordu birlikleri ve müttefik güçler, ülkenin kuzeybatısında ilerliyor. Halep kenti de silahlı cihatçı grupların kontrolünden çıkıyor.

Fotoğraf: İzzeddin idilbi/AA

Paylaş

Suriye devlet haber ajansı SANA pazar günü hükümet güçlerinin Halep’in çoğunu ele geçirdiğini duyurdu. SANA, Halep’in kırsal kesimindeki şehir çevresindeki 30 köy ve kasabanın kontrolünün geri alındığı bildirildi. AKP hükümetinin bu ilerleyişi durdurma girişimleri ve yoğun askeri yığınağına rağmen Rusya’nın da desteği ile operasyonlarını sürdüren Suriye ordusu, daha önce ülkenin iki büyük kenti Şam ve Halep arasındaki M5 kara yolunu tamamen kontrol altına almış ve buradaki bariyerleri temizlemeye başlamıştı.

Londra merkezli ve sahadaki cihatçı gruplara yakınlığını ile bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdulrahman da Halep’in kırsal kesimindeki şehir çevresindeki 30 köy ve kasabanın kontrolünün geri alındığı bilgisini doğrulayarak, “Bu, Halep’in (şehir) ve kırsal alanın kontrolü anlamına geliyor” dedi.

RUSYA HAVADAN BOMBALADI

BBC’nin haberine göre, Halep ile İdlib arasında yer alan bu bölgelerin ele geçirilmesiyle Suriye hükümeti, Halep’i Nubl ve Tel Rıfat’a bağlayan 214 numaralı yolu denetimi altına aldı. Rus savaş uçakları da operasyona hava desteği verdi ve bölgeyi yoğun bombardımana tuttu.

AA da Halep’in kuzeybatısındaki Anadan ve Hureytan ilçeleri ile Uveyhine, Kefer Hamra, Cemiyet ez Zehra, Beyanon, Hayyan, Tel Musibin, Babis, Maret el Ertaik, Cemiyet el Hadi, Bişkatin, el Hute, Leyremon, Mellah ve Kefer Dail’in kontrolünün Suriye ordu güçlerine geçtiğini duyurdu. Böylece ordunun, Halep-Şam kent merkezlerini bağlayan M-5 kara yolunda hakimiyetini de artırmış olduğu belirtildi.

Suriye’de yayınlanan El Vatan gazetesine göre, M5 kara yolu hafta sonuna kadar sivil geçişlere açılacak.

"TSK’NİN BULUNDUĞU TEPE DE ALINDI"

Öte yandan ANHA haber ajansı, Suriye ordusunun, yine Halep’in kuzeybatısında Türk Silahlı Kuvvetlerine ait gözlem noktasının bulunduğu Şeyh Akil Tepesi’nde de kontrolü sağladığını duyurdu. Rusya’ya ait savaş uçaklarının da Kibeşin tepesini bombaladığı belirtildi.

Suriye hükümet güçleri son haftalarda çoğunluğu el Kaide bağlantılı olan cihatçı grupların elindeki son bölge olan İdlib vilayeti ve çevresine düzenlediği saldırıları arttırmıştı.

TEL ABYAD’DA BOMBALI SALDIRI

Suriye’nin kuzeyindeki Tel Abyad ilçesinde medyana gelen bombalı saldırıda ise 2 kişi yaşamını yitirdi.

Savunma Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada, YPG tarafından gerçekleştirildiği ileri sürülen saldırıda 2 kişinin yaşamını yitirdiği, 5 kişinin de yaralandığı bildirilerek, “Saldırıyı yapan terörist ve ikinci bir saldırı için bombalı aracı ile bölgeye gelen bir terörist sağ olarak yakalandı” ifadelerine yer verildi. Tel Abyad, Ekim 2019’dan bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri ve cihatçı grupların kontrolünde bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Erzurum'da kaybolan Öğrenci Didem'den 8 gündür haber yok

SONRAKİ HABER

İzmir'de Camus enstalasyonu sergilenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...