16 Şubat 2020 12:47

Mahkeme, "bekçiye kimlik göstermeme cezasını" bozdu

Van'da bekçilere kimlik göstermeyen gence Kabahatler Kanunu'ndan verilen 187 liralık para cezası mahkeme tarafından bozuldu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Bekçilere kimlik göstermediği için götürüldüğü polis karakolunda 187 TL idari para cezası verilen R.D.'nin itirazı mahkeme tarafından yerinde bulundy. Para cezasının kaldırılmasına hükmeden mahkeme, bekçilerin kimlik sorma yetkisinin olmadığını kaydetti.

Van'ın Tuşba ilçesinde 3 Ocak'ta bekçiler, kent merkezindeki uygulamaları sırasında durdukları bir gençten kimlik göstermesini istedi. Bekçilerin böyle bir yetkisinin olmadığını söyleyen R.D. kimliğini vermeyi reddetti. Bunun üzerine bekçiler, R.D. adlı genci İkinisan Polis Karakolu'na götürdü. Polis, R.D.'ye "Görevle bağlantılı olarak sorulması halinde kamu görevlisine kimliği veya adresiyle ilgili bilgi vermemek" iddiasıyla Kabahatler Kanunu'ndan 187 TL para cezası kesti. Cezanın kesilmesinin ardından R.D. serbest bırakıldı.

"BEKÇİNİN KİMLİK SORMA YETKİSİ YOK"

R.D., avukatı aracılığıyla 2. Sulh Ceza Hakimliğine para cezasının kaldırılmasına yönelik başvuru yaptı. Mahkeme, 31 Ocak'ta idari cezanın kaldırılmasına karar verdi.

Mahkeme, bekçilere "kimlik sorma yetkisine" ilişkin olay tarihi itibarıyla yasal düzenlemenin bulunmadığını belirttiği gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Her ne kadar olay tarihinden sonra buna ilişkin yasal düzenlemelere dair yasama çalışmaları bulunsa da bu düzenlemelerin hem olay tarihinden sonraki döneme ilişkin olduğu hem de olay tarihi itibariyle bekçilerin kimlik sorma yetkililerinin bulunmadığını,en azından buna ilişkin açık bir mevzuat hükmünün bulunmadığı, bu nedenle kişiye uygulanan idari para cezasının usul ve yasaya uygun olmadığı kanaatine varılmıştır." (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

Çorum’da Evrensel ile dayanışma gecesi düzenlendi

SONRAKİ HABER

Tuzla tersanesindeki bir gemide çıkan yangın kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...