16 Şubat 2020 09:01

Kemal Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet tarihinin en derin krizlerinden birini yaşıyoruz

Partisinin Ankara İl Kongresinde konuşan Kılıçdaroğlu, işsizlikten bahsetti, “Aylık geliri 2 bin liranın altında olan emekli sayısı ise 6 milyon 850 bin 513” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen CHP Ankara 37. Olağan İl Kongresinde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, toplumsal barışı dinamitleyen temel etkenlerden birinin işsizlik olduğunu belirtti, “Politikalarınızı istihdam üzerinde inşa ederseniz bütün bunlar çözülebilir” dedi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları:

“CUMHURİYET TARİHİNİN EN DERİN KRİZLERİNDEN BİRİNİ YAŞIYORUZ”

“Cumhuriyet tarihinin en derin krizlerinden birisini yaşıyoruz. 7 milyonu aşkın işsizimiz var. Üniversite bitiren on binlerce çocuğumuz işsiz.  Ne diyorlar, 'Her işveren bir işsizi işe alırsa işsizliği çözermişiz', bir akıl tutulması yaşanıyor. Yok böyle bir şey. İşsizliğin önlenmesinin yolu üretmekten geçiyor. İşsizliği önlemek için fabrikaları satmayacaksınız, fabrikalar kuracaksınız. Yurt genelinde dengeli kuracaksınız. Neden istihdam alanını yaratmıyorsun? 17 yıl oy verdiniz, geldi sizin fabrikalarınızı sattı. Demek ki sizin de sorgulama zamanınız geldi. Biz her yerde fabrika kuracağız. İşsizlik belasını çözeceğiz. Toplumsal barışı dinamitleyen temel şeylerden biri işsizliktir. Bu sorunların tamamı çözülebilir, işsizlik sorunu da çözülebilir. Politikalarınızı istihdam üzerinde inşa ederseniz bütün bunlar çözülebilir."

“8 MİLYON 647 BİN 283 KİŞİNİN AYLIK GELİRİ 673 LİRANIN ALTINDA”

"8 milyon 647 bin 283 kişinin aylık geliri 673 liranın altında. Aylık geliri 2 bin liranın altında olan emekli sayısı ise 6 milyon 850 bin 513. Asgari ücretin yarısı ve onun altında gelir elde eden kişi sayısı ise 2 milyon 136 bin.

Bugün EYT’liler var. Prim ödeme gün sayısı dolunca işi olsa dahi işinden ayrılmak zorunda çünkü emekliliği doluncaya kadar çalışsa yani yaşı da doldursa daha fazla prim ödeyecek daha uzun süre çalışacak, kadere bakın daha az emekli maaşı alacak."

“TOPLUMSAL BARIŞ SORUNUMUZ VAR”

"Türkiye’nin bugün 5 temel sorunu vardır. Birinci sorunumuz demokrasi. Ülkenin demokrasi sorunu vardır. İkinci sorunumuz eğitim. Eğitim, bir topluma sınıf atlatır. Bir bireye sınıf atlatır. Üçüncü temel sorunumuz dış politika. Ağır bedeller ödeyen bir sürecin içindeyiz şu anda. Toplumsal barış sorunumuz var. Bir arada huzur içinde yaşamak istiyoruz. Kimse kimliği, inancı, yaşam tarzı dolayısıyla ötekileştiremeyiz. Türkiye bugün derin bir kriz yaşıyorsa, ekonomide sosyal alanda, siyasetini inanç, yaşam tarzı ekseniyle politika yapmasıdır. Bir başka önemli temel sorunumuz ekonomi."

“DEMOKRASİNİN BÜYÜK ÖLÇÜDE ASKIYA ALINDIĞINI GÖRÜYORUZ”

"Dört ayaklı stratejiden söz edeceksiniz. Birinci sorun demokrasiydi. Demokrasisi gelişmemiş olan hiçbir ülke büyümemiştir. Türkiye büyüyecekse, dünyada söz sahibi olacaksa, barış ve kardeşlik olacaksa, bunun yolu demokrasidir. Başka bir yolu yoktur. Demokraside güçler dengesi vardır. Demokrasinin büyük ölçüde askıya alındığını görüyoruz. Ne olursa olsun bizim gibi düşünmeyen insanlar için de demokrasiyi getireceğiz. Türkiye’nin üretmesi lazım, üreteceğiz. Bir ülke üretirse güçlü olur. Üretim demek sadece fabrikada, tarlada üretmek demek değildir. Üretmek, hayatın her alanında üretmektir. Üniversitede bilgi üreteceksiniz. İnsanlar kainatı sorgulayacaklar."

Düşüncesini ifade edenlerin üniversitelerden atıldığını görüyoruz. Kanun hükmünde kararnamelerle toplumun baskılandığını görüyoruz. Tarihin bize yüklediği görev, çözümün birinci adresi demokrasidir, demokrasiyi güçlendireceğiz.

"Ne oldu Suriye meselesi? 24 saatte Emevi Camii'ne gideceklerdi, Süleyman Şah Türbesi'ni kaçırmak zorunda kaldılar. Türbeyi kaçırırken de kendilerini kahraman ilan ettiler. İdlib'de sıkıştılar. Sağ dönüyorlar olmuyor sola dönüyorlar olmuyor. Suriye politikasından bu yana 122  şehit verdik. seni kefenle karşılayanlar vardı, 'senin için ölürüz' diyen. Niye onları göndermiyorsun, onları gönder."

"CHP iktidar olduğunda ne yapacak? Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatını kuracağız. Türkiye İran Irak ve Suriye bir araya geleceğiz. Biz kendi bölgemizde egemen güçlerin vekalet savaşı yapmasını istemiyoruz diyeceğiz."

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Antalya Gökçeler Barajı'nda sondaj makinesinin altında kalan işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Bağcılar'da minare tepesinde işçiler güvenlik önlemi almadan çalıştırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...