16 Şubat 2020 08:22

Tekirdağ, Bakırköy ve Bandırma cezaevlerinde tutuklular darbedildi

Tekirdağ, Bakırköy ve Bandırma'da bulunan onlarca tutuklu farklı cezaevlerine sevk edildi. Aynı cezaevlerinde koğuş baskınlarında tutuklular darbedilerek, hakaretlere maruz kaldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Erdoğan Alayumat

Tekirdağ’da, 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevinden geçtiğimiz hafta 1 No’lu F Tipi Cezaevine istekleri dışında sevk edilen 12 tutuklunun darbedildiği ileri sürüldü. T Tipi Cezaevinin kadın ve çocuklara ayrılacağı nedeniyle gerekçelendirilen sevk sırasında, tutukluların ring aracında askerler tarafından sürekli hakarete maruz kaldıkları bildirdi.

Avukatları aracılığıyla maruz kaldıkları durumu aktaran tutuklular, F Tipi Cezaevi girişinde çıplak arama dayatması yapıldığını, bunu kabul etmedikleri için darbedildiklerini aktardı. Tutuklular, kitap ve elbiselerine el konulduğunu da belirtti. Öte yandan aynı cezaevindeki 3 tutuklu da, 2 Nolu F Tipi Cezaevine istemleri dışında sevk edildiklerini, yine burada çıplak arama dayatmasına maruz kalarak, darbedildiklerini söyledi.

İddialara ilişkin aradığımız cezaevi yönetimi, yanıt vermedi.

BAKIRKÖY’DE KOĞUŞLAR BASILDI

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevinde, 14 Şubat Cuma günü C9 ve C10 koğuşlarına baskın yapıldığı belirtildi. 100’ün üzerinde gardiyanın katıldığı baskınlarda, koğuşların dağıtıldığı, tutukluların dolaplarındaki kişisel eşyalarının yerlere atıldığı ve radyolarına el konulduğu bildirildi. Baskın sırasında bazı kadın tutukluların uygulamaya tepki gösterdiği için gardiyanlar tarafından boğazları sıkılarak darp ve tehdit edildiği bildirildi.

Yaşanan uygulamaya ilişkin tutukluların suç duyurusunda bulunduğu ifade edilirken, telefonla aradığımız Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi yönetimi, iddiaları yalanladı. İsmini vermeyen bir yetkili, uygulamayı “rutin arama” olarak savundu.

BANDIRMA’DA 25 TUTUKLU SEVK EDİLDİ

Hak ihlallerinin yoğun yaşandığı cezaevlerinden biri olan Balıkesir Bandırma Kapalı Cezaevi’nde, 12 Şubat’ta 25 tutuklu istekleri dışında Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevine sevk edildi. Sevk sırasında tutukluların darbedildiği, bunlardan birinin de İnsan Hakları Derneğinin (İHD) hasta tutuklu listesinde olan Abdullah Onğunlu olduğu belirtildi. Onğunlu’nun ağabeyi Mehmet Onğunlu, kardeşinin 26 yıldır cezaevinde olduğunu ve birçok hastalığa yakalandığını söyledi.

Sevkleri öğrendikleri gibi Bandırma Cezaevi’ni aradıklarını belirten Ağabey Onğunlu, cezaevinin de sevkleri doğruladığını ifade etti. Kardeşinin ağır hasta tutuklu olduğunu, hastalığından kaynaklı kendilerine yakın bir cezaevine sevkinin yapılması için Adalet Bakanlığı ve Ceza Tevkif Evlerine (CTE) defalarca yaptıkları başvuruların cevapsız kaldığını aktaran Onğunlu, tutukluları darbedenler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını sözlerin ekledi. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

HDP’li Edip Karçik’in evi basıldı, darbedildi, polisler ‘yanlış adres’ diyerek gitti

SONRAKİ HABER

Abdüllatif Şener: Mehmet Ali Şahin "FETÖ ile mücadele tavsiye kararını" imzalamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa