16 Şubat 2020 05:38

İstanbul hastaneleri depreme yeterince hazır değil

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna: “Büyük depremden sonra 21 seneyi boşa geçirmiş durumdayız. O kadar yılda hastaneler deprem güvenlikli hale getirilebilirdi.”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Uzmanlar büyük Marmara depreminin kaçınılmaz olduğu uyarıları yaparken, Türkiye’nin en kalabalık nüfusuna sahip İstanbul’daki binaların akıbeti gündemde. Resmi rakamlara göre olası büyük bir depremde İstanbul’da 45 ile 50 bin arasında binanın yıkılacağı öngörülüyor.

Peki İstanbul’da hastaneler depreme hazır mı? Sözcü gazetesinden Hande Zeyrek’in haberine göre, Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü bu soruya somut bir açıklama yapmadı.

"ACİL ULAŞIM YOLLARININ ÇOĞU İSPARK"

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna ise “İstanbul'da 52 kamu hastane binası var. 170-180 arasında özel hastane var. Yani toplamda 220-230 arasında hastane biliniyor. Kamu hastaneleri dağılımında ise 15 devlet hastanesi, 25 eğitim araştırma hastanesi, 11 üniversite hastanesi, 4 adet de askeri hastane birimi gözüküyor. Büyük depremden sonra 21 seneyi boşa geçirmiş durumdayız. O kadar yılda bu binalar deprem güvenlikli hale getirilebilirdi. Ama yapılamadı. ‘Zaman daralıyor, önlem alın” diye haykırıyoruz. Hatırlanacağı üzere 26 Eylül Silivri merkezli depremden sonra Çapa'daki bazı fakülte binaları boşaltıldı. Bunlar son 5,8'lik depremde hasar almış ve boşaltılmış değiller. 1999'dan bu yana aynı şekildeler” ifadelerini kullandı.

Suna, “1999 depreminden sonra kentimize 562 adet acil ulaşım yolları tespit edilmişti. Ancak çoğunda İSPARK otoparkı var” dedi.

48 HASTANE GÜÇLENDİRİLDİ, 3'Ü YENİDEN YAPILIYOR

İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) verilerine göre İstanbul'da 115 sağlık binasının depreme karşı güvenli hale getirildi. 48 hastane binası güçlendirildi, 3'ünün ise yeniden yapımı devam ediyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Endonezya'da 5,8 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

İşsizlik ödeneğine 2019’da 1 milyon 955 bin 41 kişi başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...