15 Şubat 2020 18:07

Kartal'da gençler "Kanal değil İstanbul" dedi

Kartal Bilim ve Düşünce Atölyesi, "Ya kanal ya İstanbul: Deprem gerçeği" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Görsel: DHA

Paylaş

Kartal Bilim ve Düşünce Atölyesi, "Ya kanal ya İstanbul: Deprem gerçeği" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. 15 günlük aralıklarla devam edecek olan atölye etkinliklerinin ilki olan bu söyleşiye Kartal Bilim ve Düşünce Atölyesi adına Eren Yüceboy, AFAD Gönüllüsü Hülya Özdemir ve Mimar Yasemin Tiryaki konuşmacı olarak katıldı.

Kartal'ın Sesi adlı internet sitesinde yer alan habere göre, düzenlenen etkinlikte ilk olarak Eren Yüceboy söz aldı. Eylül ayında İstanbul’da gerçekleşen deprem ve sonrasında ülkemizde ard arda gelen depremler ile birlikte maddi ve manevi yıkıcı sonuçları olan bu olayların nedenlerini sıralayan Eren, 5.8’lik bir İstanbul depreminde hasar gören binalarda eğitime devam etmek zorunda bırakılan öğrencilerin, hastanelerde güvencesiz şekilde sağlık hizmeti almak zorunda kalan yurttaşların tepkilerinin altını çizdi.

Yüceboy, yeni yapılan bir şehir hastanesinin depremde hasar görmesinin tartışılması gerektiğini, GSM operatörlerinin iletişim sıkıntısı yaşanmayacağına dair yaptığı reklamların ardından depremde uzun süre yakınlarımızdan haber alamamamızla beraber özel iletişim vergilerinin nereye gittiğinin sorgulanması gerektiğini söyledi.

Afet toplanma alanlarının gün geçtikçe azaldığı, bununla birlikte bu alanların çoğunun yapılaşmanın hemen yanında olmasının deprem sonrası açısından ciddi problem olduğunu belirten Eren Yüceboy, "Halktan alınan vergiler, toplanan yardımlar ve bağışların deprem öncesi, deprem anı ve sonrası açısından nasıl değerlendirildiğinin daha şeffaf bir şekilde sunulması gerek" dedi.

"KANAL İSTANBUL PROJESİNE KARŞIYIZ"

Eren Yüceboy, konuşmasının devamında Kanal İstanbul Projesi’nin depreme davetiye çıkaran, depreme halkı daha da yakınlaştıran, olası bir depremin tahribatını arttıran bir proje olduğunu belirten Eren Yüceboy, meslek odaları, akademisyenler ve halk tarafından bu projeye verilen tepkilerin altını çizdi.

Daha sonra söz alan AFAD Gönüllüsü Hülya Özdemir, "Deprem gerçekliğine başta devlet olmak üzere yerel yönetimler ve bizler nasıl hazırız?​’ ve "Deprem öncesi, deprem anı ve sonrasında üzerimize düşen görevler neler?" soruları üzerine konuştu.Hülya Özdemir, deprem öncesinde birey olarak almamız gereken önlemlerden; evimizin girişinde en uygun noktada bulunabilecek bir deprem çantasının öneminden, deprem anında yapılmaması ve yapılması gerekenlerden bahsederek sunumunu gerçekleştirdi.

AFAD’ın halka ücretsiz eğitim verme zorunluluğunu söyleyen Hülya Özdemir, bunun çok fazla duyurulmadığını ve bu bilincin halkta oluşmasının istenmediğini belirtti.

Mimar Yasemin Tiryaki ise depremin yaratacağı tahribatın önlenebilir olduğunun, yapıların nereye ve nasıl konumlandırılması gerektiğinin planlanmasıyla tahribatların azaltılabileceğinin altını çizdi. (HABER MERKEZİ)

{{397245}}

ÖNCEKİ HABER

Almanya'da Neonazilerle işbirliğine karşı düzenlenen mitinge 18 bin kişi katıldı

SONRAKİ HABER

Yapı-Yol Sen Van Şubesi 7. olağan genel kongresini gerçekleştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa