15 Şubat 2020 15:07

Grup Yorum üyelerine ve gözaltındaki sanatçılara Dersim'den destek

Dersim'de Grup Yorum üyeleri ve siyasi görüşlerinden dolayı gözaltına alınan tüm sanatçıların serbest bırakılması için basın açıklaması gerçekleştirildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dersim'de, cezaevinde açlık grevinin 240. gününde olan Grup Yorum üyesi müzisyenlerin ve siyasi görüşlerinden dolayı gözaltına alınan tüm sanatçıların serbest bırakılması için Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri Seyit Rıza Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Grup Yorum üyelerinin siyasi görüşlerinden dolayı gözaltı, tutuklama ve yasaklarla karşı karşıya olduğunu belirten Dersim HDP İl Eş Başkanı Nurşat Yeşil, ”Grup Yorum, özellikle Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra sürekli olarak hükümetin baskısına maruz kaldı. Gruptan yapılan açıklamalara göre bu baskınlarda toplamda 30 kişi tutuklandı. Grup üyeleri tüm bu baskıları protesto etmek için Haziran 2019’da açlık grevi başlatarak arkadaşlarının serbest bırakılmasını, grup üyelerine yönelik tutuklama kararlarının kaldırılmasını, İdil Kültür Merkezine yönelik polis baskınlarının ve konserlerine yönelik yasaklamaların son bulmasını talep etti” dedi.

"BASKILAR HER ALANDA DEVAM EDİYOR"

Muhalif sanatçılara yönelik baskıların her alanda devam ettiğine değinen Yeşil, “Şenol Akdağ ve Yılmaz Çelik asılsız iddialarla tutuklandılar. Mikail Aslan dersim festivalinde yapmış olduğu konuşmadan ötürü ifadeye çağrıldı. Ferhat Tunç, hakkında açılan davalardan dolayı sürgün hayatı yaşamaya mahkûm edildi ve kendisine verilen hapis cezası onaylandı. Grup Munzur beş yıl boyunca aynı şarkıyı söylememe cezası aldı ve üyeleri hakkında davalar açıldı” dedi.

"TÜRKÜLER SUSMAZ HALAYLAR SÜRER"

Türkülerin halkın dili olduğunu ve halk var oldukça türkülerin de var olmaya devam edeceğini dile getiren Nurşat Yeşil, “Halkın türkülerini yapanlar, yasaları yapanlardan daha güçlüdür. İktidarlar gelip geçerler, adları bile hatırlanmaz ama halkın türküleri ve halkın sanatçıları binyıllar boyu yaşar. Dersim Emek ve Demokrasi güçleri olarak açlık grevi eylemcilerinin haklı taleplerini destekliyoruz. Hükümeti Grup Yorum ve diğer muhalif sanatçılara yönelik gözaltı, tutuklama, polis baskınları ve yasaklar aracılığıyla uygulanan zulme, suçlamalara ve baskılara son vermeye çağırıyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından içlerinde Metin Kahraman, açıklamaya katılan diğer müzisyenlerle birlikte Grup Yorum'un Munzur’a Doğru şarkısını seslendirdi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Rejimin gözlem noktalarımızı kuşatmaya başladığını görüyoruz

SONRAKİ HABER

Çavuşoğlu ile Lavrov arasında S-400 görüşmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...