16 Şubat 2020 00:01

"Çok anlamlı" ve "katmanlı" bir dünya: Çelişigüzel

Rahmi Emeç, Şair Ömer Asaf Tosun'un "Çelişigüzel" kitabını yazdı: Yaşam izleri üzerinde gezinirken, az sözcükle ‘çok anlamlı’ ve ‘katmanlı’ bir dünyanın içine davet ediyor bizi Ömer Asaf Tosun.

Fotoğraf: Fahrettin Şenkaynağı | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Rahmi EMEÇ

Şair Ömer Asaf Tosun, ilk kitabı ‘Ala pranga’dan (2015) sonra, ikinci kitabı ‘çelişigüzel’i ocak 2020 tarihinde okurlarıyla buluşturdu. Favori Yayınları arasında çıkan kitabın kapak fotoğrafı ise usta Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Demirel’e ait. Şiirini çeşitli kültür sanat dergilerinde okuduğumuz ve kendisini “Ankara’da doğup büyüyen Eskişehirli” olarak tanımlayan ve iki bozkır kenti arasında gidip gelen Tosun’u, şiirin yanı sıra fotoğraf alanındaki çalışmaları ve Çankaya Üniversitesindeki fotoğraf dersleriyle de tanıyoruz.

OKUMA GEREKTİREN BİR ŞİİR

İyi şiir okuyanına tat vermekle kalmaz, onu ‘Yeniden üretmeye’ sevk eder. Şiirin temel taşı saydığımız sözcüklerin bizde uyandırdığı çağrışımlar, şiirden ‘Edindiklerimizi’ değiştirip dönüştürmemize ve onu yeniden ‘İnşa etmemize’ yol açar. Yıllar sonra okuduğumuz aynı şiir bile, onu yeniden çoğaltmamıza, yeni çağrışımlar içinde yeni ‘anlamlar’ üretmemize ortam hazırlayabilir. Bu, okuyanın şairle zaman içinde oluşturduğu ‘ortak zihin kütüphanesinin’ büyümesi ve ‘kesişme duraklarının’ fazlalığıyla da ilgilidir. Ömer Asaf Tosun’un şiiri, ona yaklaşmak için, birden fazla okumayı gerektiren bir şiir.

Günlük yaşamın pratiğinden kalan kimi yaşam izleri üzerinde gezinirken, az sözcükle ‘çok anlamlı’ ve ‘katmanlı’ bir dünyanın içine davet ediyor bizi Ömer Asaf Tosun. Şair, vazgeçilmez esini olan ‘hayatın duraklarını’ sözcüklerle yeniden kurarken; bizi bir yolculuğun içinde ‘çoğalmaya ve çoğaltmaya’ davet ediyor.

HESAPLAŞMAYA KAPI ARALAYAN ŞAİR

Kanarken şiirinde, “gittiğinde / tepeden tırnağa / kuşandım yaralarımı / ne zaman di’li geçmiş bir cümleye / dil’i geçmemiş sözlerle / başlasa bir çift göz / kara tahtaları karalayıp / mazinin huyuna saydımdı” diyerek dünle bugün arasında bir ‘hesaplaşmaya kapı aralayan’ şair, günümüzün sıkıntılı iklimine de göndermeler yapıyor. Birkaç şiir dışında hepsi tek sözcükten oluşan şiir adları ve kısa dizelerle ‘sözcük ekonomisi’ dikkat çekiyor çelişigüzel’in…

ÖNCEKİ HABER

Avrupa'nın Gündemi | Fransa'yı ayağa kaldıran yasa meclise geliyor

SONRAKİ HABER

Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel: Türkiye'de düşman hukuku uygulanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...