14 Şubat 2020 15:35

EMO Ankara Şube Başkanı Soysal: Mühendisler plansızlığın bedelini işsizlikle ödüyor

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesinin yarın toplanacak genel kurulu öncesinde Şube Başkanı Ömürhan Soysal Evrensel'e konuştu.

Elektrik Mühendisleri Odası logosu

Paylaş

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesinin yarın toplanacak 25. Olağan Genel Kurulu'na ilişkin Evrensel'e konuşan ve yeniden aday olan Şube Başkanı Ömürhan Soysal, meslektaşlarının hem savaşa ayrılan bütçe nedeniyle daralaran sektör hem de yükseköğretimin plansızlığı nedeniyle işsiz kaldığına dikkat çekti.

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi yarın (15 Şubat Cumartesi) 25. Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirecek. Genel Kurulda Ecevit Ablak ve mevcut başkan Ömürhan Soysal'ın bulunduğu listeler yarışacak. Ömürhan Soysal, genel kurula ilişkin Evrensel'e değerlendirmede bulundu. Yurttaşların temel gereksinimleri yerine bombaya, silaha ayrılan bütçeler yüzünden oda üyelerinin de olumsuz etkilendiğini belirten Soysal, yapı üretim süreçlerinde, Ar-Ge, Ür-Ge, sağlık, haberleşme ve daha birçok alanda mesleğini sürdüren üyelerinin bu alanların ekonomik olarak daralmasıyla beraber işsiz kaldığını ifade etti. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre genç nüfustaki işsizliğin yüzde 25’lere dayandığını kaydeden Soysal, üyeleri arasında yaptıkları araştırmaya göre ise bu rakamın resmi rakamların üzerinde olduğunu dile getirdi.

Krizle birlikte zam furyasından elektriğin de nasibini aldığını anlatan Soysal, 2019 yılı içerisinde elektriğe yapılan zammın yüzde 32’ye ulaştığını söyledi. Kamu kurumu niteliğindeki EMO'nun sadece meslektaşlarının değil, kamunun da mağduriyetini gidermeyi Anayasal bir görev olarak üstlendiğini belirten Soysal, bu amaçla 1 Ekim 2019 tarihinde elektriğe yapılan zammı yargıya taşıdıklarını ve Danıştay 13. Dairesine bu zammın iptali istemiyle dava açtıklarını söyledi. Soysal, yapılan zamların gerekçelerinin kamuoyu ile paylaşılmasını istediklerini dile getirdi.

"ŞİRKETLERİN BORCU HALKA YIKILACAK"

İktidarın bir yandan elektrik dağıtım bedelini ve kayıp-kaçak bedelini katmerleştirirken temel, ulaşılabilir, ucuz olması gereken elektriğin satışını özel dağıtım şirketlerine verme yoluna gittiğini söyleyen Soysal, "Bugün enerji dağıtım şirketlerinin bankalara olan borcu 50 milyar doları aşmıştır. Önümüzde Türk Telekom örneği olanca çıplaklığı ile durmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk Telekom hisselerini rehin bırakarak aldığı krediyi ödemeyen Oger Grubu’nun TT’deki hisselerinin kredi veren bankaların kuracakları özel amaçlı ortak girişim şirketi tarafından devralmasına izin vermesi, Türk Telekomdan kârı Oger grubuna, zararı ise yurttaşların sırtına yüklemekten başka bir anlam taşımamaktadır. Ciddi borç batağına giren elektrik dağıtım şirketlerinin de benzer akıbetle karşılaşma ihtimali oldukça yüksektir. Türk Telekom örneğinde olduğu gibi dağıtım şirketlerinin banka borçlarının Hazine’ye, dolayısıyla yurttaşların cebine katmerlenerek yansıması kaçınılmaz gibi gözüküyor" diye konuştu.

"ENERJİ DAĞITIM ŞİRKETLERİ HUKUK TANIMIYOR"

Türkiye'de siyasi belirsizliği besleyen en önemli faktörlerin başında hukuksuzluğun geldiğine dikkat çeken Soysal, "Resmi gazetede çarşaf çarşaf yayımlanan yönetmeliklere, yasalara rağmen enerji dağıtım şirketleri keyfi uygulamalarına devam ediyor. Kuvvetli akım tesisleri yönetmeliğinde açıkça ifade edilmesine rağmen çoğu işletmede, işletme sorumluluğunun dikkate alınmaması insanların can ve mal güvenliğini hiçe sayıyor. Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu’nun uygulanmasındaki eksiklikler, projelerin meslek odalarının onayına sunulması konularında sadece yönetmelikler değil, bu yönetmeliklerin uygulanmaması sebebiyle açılmış ve lehimize sonuçlanmış onlarca karara rağmen yine de enerji dağıtım şirketleri hukukun gereğini yerine getirmemekte ısrar ediyorlar" dedi.

Üniversite eğitimindeki plansızlığı da eleştiren Soysal, mezun olan elektrik mühendislerinin bu plansızlığın bedelini işsiz kalarak ödediğini söyledi. Son 2 yıldır yaşanan ekonomik krizin bu işsizliği daha da derinleştirdiğini vurgulayan Soysal, söz konusu plansızlığın akademiyle, meslek odalarıyla değerlendirilmemesi sonucu sorunların daha da büyüdüğünü vurguladı. Meslek alanı ve bu alandaki mühendis sayısı arttıkça sorunların da çeşitlendiğini ifade eden Soysal, bundan sonraki dönem ne yapacakları konusunda ise "KYK borcunu ödeyemediği için hacizle karşı karşıya kalan genç meslektaşlarımızın sorunlarından tutun serbest çalışan üyelerimizin enerji dağıtım şirketlerinde karşılaştıkları zorluklara dair görüşmelerimizde önemli mesafeler katettik. 2 yıl içerisinde onlarca eğitim, panel ve söyleşi gerçekleştirdik. Onların sorunlarını dinledik, kolektif aklı seferber edip çözüm yollarını tartıştık. Diğer yandan da odamızın mevcut idari ve teknolojik altyapısında güncellemeler yaptık. Bu ay içerisinde şubemizde elektronik ve yazılım laboratuvarının açılışını gerçekleştirdik. Böylece öğrenci üyelerimizin ve meslektaşlarımızın meslek odaların mesleki faaliyet alanlarını oluşturmaya başladık. Önümüzdeki dönemde bu olanakları genişletmeyi hedefliyoruz" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İspanya'da tarım işçileri düşük fiyatları protesto etti

SONRAKİ HABER

Sınav ücretlerine yapılan zamlara tepki: 3 sınava girsen 210 TL, bu çok fazla

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...