15 Şubat 2020 00:39

Osmaniye’de Tüm Köy Sen kurultayı: Tarımın ipi çekildi, üretici örgütlenmeli

Tüm Köy Sen, üreticinin sorunlarla boğuştuğu Osmaniye'de kurultay gerçekleştirecek. Tüm Köy Sen, CHP, EMEP ve Yarbaşı Beldesi Belediye Başkanı Mustafa Kaynar ile görüştü.

(Soldan sağa) Mustafa Şen, Hayrettin Yücel, Ökkeş Nergiz ve Mustafa Kaynar | Fotoğraflar & Kolaj: Evrensel

Paylaş

Aydın YİĞİT
Osmaniye

Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy Sen) ülke çapında örgütlenme çalışmalarına devam ediyor. Birçok bölgede kurultaylar yapan ve üretici köylüler ile bir araya gelen sendika, Osmaniye’de de örgütlenme çalışmalarına ivme kazandırmak istiyor. Osmaniye iline bağlı Düziçi ilçesinde de kurultay örgütlemek isteyen Tüm Köy Sen, ziyaretlerini sürdürerek kurultay hakkında üreticileri ve kurumları bilgilendiriyor.

Toprakları bir hayli bereketli olarak bilinen ve birçok tarımsal ürünün yetiştirildiği Çukurova bölgesinde maalesef üretici yetiştirdiğinin karşılığını alamıyor ve sorunları da oldukça fazla.

Bu sorunlar karşısında sendikası, üretici köylüleri bir araya getirmek için ilçede çalışmalarını sürdürüyor. Tüm Köy Sen Denetleme Kurulu Üyesi Ökkeş Nergiz’in Düziçi’nde Yarbaşı Beldesi Belediye Başkanı Mustafa Kaynar, CHP Düziçi İlçe Örgütü ve EMEP Düziçi İlçe Örgütüne yaptığı ziyaretlere katılarak notlar aldık.

YARBAŞI BELEDİYESİNDEN TAM DESTEK

İlk olarak Düziçi’ne bağlı Yarbaşı Beldesi Belediye Başkanı Mustafa Kaynar ziyaret ediliyor. 31 Mart seçimlerinin ardından Yarbaşı Belediye Başkanlığında belediye başkanlığı makam odasının kapısı sökülmüş. Belediye Başkanı Mustafa Kaynar, belediye binasında olduğu sürece kendisini ziyarete gelen herkesi kabul ediyor. Kaynar, sıcak bir karşılamanın ardından kurdukları Kooperatiften ve ’10 fidan 1 öğrenci’ kampanyasından bahsediyor. Halkın da desteğiyle bu çalışmanın 4-5 yıl içinde meyvesini vereceğini ve beldedeki tüm öğrencilere burs vereceklerini anlatıyor.

Başta fıstık, zeytin, buğday ve mısır olmak üzere birçok tarımsal ürün üretiminin yapıldığı bölgede lavanta da yetiştirmeye başlayacaklarını, belediye olarak ‘üretmek’ ve ‘eğitmek’ olarak iki amaçlarının olduğunu söylüyor. Kooperatiflerin İzmir, Tunceli gibi illerde başarılı olduğunu dile getiren Kaynar, “Yarbaşı’nda neden olmasın? Çiftçimiz ile üretebilsek yurtdışına da muhtaç olmayacağız” diyerek hükümetin tarım politikalarını da eleştiriyor. Aynı zamanda belediyeyi 12.6 milyon lira gibi büyük bir borçla devraldıklarını dile getiren Kaynar, bazı projelerinde engellerle karşılaştıklarını da söylüyor.

Belediyenin yaptıklarının ardından sözü Ökkeş Nergiz alarak Tüm Köy Sen faaliyetlerinden ve ilçede kurultay yapmak istediklerinden bahsetti. Mustafa Kaynar, bu konuda da destek vereceğini belirtti. Belediye, Tüm Köy Sen toplantılarında salon tahsisi sağlayacak ve sendikal çalışmalarda destek verecek.Belediye Başkanı ziyaretinin ardından Düziçi’nde Disk Emekli-Sen Bölge Temsilcisi Ahmet Dombaloğlu ile de görüşen Ökkeş Nergiz, kurultay hazırlıkları için bilgi verip destek istedi. Dombaloğlu ise Disk Emekli-Sen olarak kurultay hazırlıklarına destek vereceklerini açıkladı.

"VATANDAŞ KENDİSİNİ İFADE ETMELİ"

CHP Düziçi İlçe Başkanlığına yaptığı ziyarette konuşan Ökkeş Nergiz kurultayın neden bir ihtiyaç olduğunu anlatarak destek talebinde bulundu. CHP İlçe Başkanı Mustafa Şen ise kurultay talebine ve gündeme ilişkin şunları söyledi: “Ekonomi ve politika birbirinden ayrılmaz şeyler. Köylü kurultayının iyi sonuçları olabilir. Vatandaşın kendi sorunlarını kendisinin ifade etmesinin yollarını bulmalıyız. Tarım politikalarında bir hayli yanlışlık var. İlçemizden örnek verecek olursak, FİSKOBİRLİK, ÇUKOBİRLİK gibi araziler boşa gitti. Ziraat Odası gibi kurumlar öncülük ederse kurultay amacına ulaşabilir. Siyasi partiler de toplumla birlikte yol yürümeli.”

“ÜRETİCİ ÜRETİMDEN KORKUYOR”

Emek Partisi Düziçi ilçesinde yeni örgütlendi ve birinci ilçe kongresini yakın zamanda yaptı. EMEP Düziçi İlçe Başkanı Hayrettin Yücel’in kendisi de aynı zamanda bir üretici. Yücel, köylülerin yaşadığı sıkıntıların çok fazla olduğunu ve köylünün üretmeye korkar hale geldiğini dile getirdi. Köylülerin örgütsüz olduğunu ve sorunlarının altında tek başına kalkamadıklarını ifade eden Yücel, “Girdi fiyatları el yakıyor. Mazot, gübre fiyatlarından köylünün canı yandı. 2.65 liraya buğdayın tohumu alınırken satışı 1.20 liraya gerçekleşiyor. Köylü biçerdöver parasını da cebinden veriyor” dedi. Sulama ile ilgili de problemler yaşandıklarını ekleyen Yücel şöyle konuştu: “Bölgemiz nemli bir bölge ama sulamada dahi sorun oluyor. 8 günün dördünde su var, dördünde su yok. Geçenlerde köylülerin araziye biber ektiği sırada bile su kesildi.” Düziçi ilçesinde ilk kez yapılacak tarım kurultayının çok önem taşıdığını ve kurultaya halkın destek vereceğini düşündüğünü söyleyen Yücel, “Tarımın ipi çekilmiş durumda, üreticiler sorunlar içinde boğuşuyor. Yönetimlerde problem var. Üretici köylülerin mağduriyeti son bulmalı. Bunun için üretici örgütlenmelidir. İlk adımını tarım kurultayı ile atacağına inanıyorum’’ dedi.

NERGİZ: KÖYLÜLER ÖRGÜTLENMELİ, BİRLİKTE HAREKET ETMELİ

Tüm Köy-Sen adına konuşan Ökkeş Nergiz, köylülerin vermiş olduğu emeğin, ürettikleri ürünlerinin karşılığını alamadıklarını söyleyerek örgütlenmesi gerektiklerini dile getirdi. Üretici köylülerin finans gruplarının ve tüccarların eline itildiklerini dile getiren Nergiz, “Üretici köylü sendikamız aracılığıyla haksızlıkların önüne geçmeyi düşünüyoruz. Hükümet bazı ürünlerde alım fiyatı belirliyor ancak alım yapmadığı için köylüler tüccarlara mahkum ediliyor. Bankaya borcu olmayan, kredi çekmeyen üretici yok. Tarım, hayvancılık yapan herkes borçlu, icra takibi altında ve araç-gereçleri dahi hacizli” dedi.

Köylülerin sorunları karşısında birleşmesi gerektiğini söyleyen Nergiz, kurultay ile köylülerin sorunlarını köylülerden dinlemek istediklerini ve dayanışma içerisinde onlarla birlikte hareket edeceklerini dile getirdi.

"BELEDİYENİN ELAZIĞ’A YARDIMINI AFAD ENGELLEDİ"

Devletin kendilerine ormanlık arazi tahsis etmediğini ve Elazığ depremine ilişkin yaptıkları yardımlarında AFAD tarafından engellendiğini söyleyen Kaynar, bu süreci de şöyle anlatıyor:

“Sosyal medya başta olmak üzere Elazığ’a yardım malzemeleri toplayacağımızı duyurduk. Henüz iki saat geçmişti ki, Yarbaşı halkı belediye önüne bir kamyon yardım malzemesi getirdi. Yarbaşı halkı, iki yorganından birini vermiş, evdeki bulgurunu getirmiş. Biz de sabaha karşı yola çıkıp Elazığ’a gittik. Ancak orada yardımların ulaştırılması konusunda engelle karşılaştık.”

ÖNCEKİ HABER

Duble Salih: Türküler şehre göç etti

SONRAKİ HABER

Tüm Köy Sen ve MEÇEP'ten kurultay: Sorunlar ortak mücadele de ortak olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...