14 Şubat 2020 10:54

56. Münih Güvenlik Konferansı başladı: Batıyı bir arada tutmak mümkün mü?

56. Münih Güvenlik Konferansı'nda bu yıl daha çok Batı ittifakının zayıflamasının sonuçları tartışılacak. Savaş karşıtları ise bir kez daha sokağa çıkacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Bugün başlayan 56. Münih Güvenlik Konferansı’nın ana gündemi “Batısızlık”.

Konferans tarafından yayınlanan “Münih Güvenlik Raporu 2020”de dünyadaki savaş, çatışma ve kriz durumları değerlendirilirken batılı ülkelerin buna birlikte yanıt verilmesi üzerinden hareket ediliyor. “Batı ortak bir stratejide anlaşamazsa ve sahneyi diğerlerine bırakırsa, bu dünya için hangi anlama gelecek?​” sorusunun sorulduğu raporda asıl olarak, batılı emperyalist devletlerin bir arada krizlere çare araması öneriliyor.

Ancak, son birkaç yıldır batılı ülkeler arasında yaşanan tartışmalar ve atılan kimi adımlar batı cephesinin artık eskisi gibi bir araya gelmesinin zor olduğunu gösteriyor. Zirvenin açılış konuşmasını yapacak Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, daha önce dışişleri bakanı olarak Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konulmada Almanya ve AB’nin dünya güvenliği için daha fazla sorumluluk alması gerektiği çağrısında bulunmuştu. İlk kez Münih Güvenlik Konferansı’na katılacak olan ve hangi mesajlar vereceği merakla beklenen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da aynı doğrultuda bir konuşma yapacağı tahmin ediliyor. Her fırsatta Avrupa Ordusu’nun kurulması için atılan adımların hızlandırılmasını isteyen Macron, bu nedenle ABD’nin istediği tarzda bir batı ittifakına soğuk bakıyor.

ISCHINGER: AVRUPA ABD’DEN UZAKLAŞTI

Konferansın direktörü Wolfgang Ischinger hafta içinde yaptığı açıklamada, “Dünya düzeninde politik açıdan “Batı”nın görünürlüğü eskisi gibi yok. Bunun ABD Başkanı Trump ile de ilgisi yok. Trump izlediği politikalarla, silak kontrol anlaşması, iklim koruma, mayınları yasaklama anlaşmalarıyla ve İran’la imzalanan nükleer anlaşmayı tek taraflı iptal ederek Avrupalı ortaklarını yıprattı ve ABD yönetiminden uzaklaştırdı. Yeniden kamulaştırma geriye doğru atılmış bir adım olarak algılanıyor. Buna bir de Trump’un dünyanın sıcak çatışma bölgelerinden geri çekilmeyi ve bazı bölgelerde ise angajmanı arttırmayı eklemek gerekiyor” dedi. Buna örnek olarak da Suriye’nin kaderini Rusya, İran ve Türkiye’ye bırakmasını gösterdi.

GÖZLER YİNE RUSYA VE İRAN’DA OLACAK

Raporda “diğerleri” grubunda sayılan Rusya adına Dışişleri Bakanı Sergey Lawrow, İran adına Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Çin adına Wang Yi katılacak. Daha önceki konferanslarda olduğu gibi Rusya ve İran temsilcilerinin ne diyeceği merakla bekleniyor. İran’ın önemli generallerinden Kasım Süleymani’nin öldürülmesinden sonra İran temsilcileri ile ABD temsilcilerinin ilk kez aynı salonda bulunması nedeniyle tansiyonun yükselebileceği ifade ediliyor. ABD adına Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Savunma Bakanı Mark Esper, Enerji Bakanı Dan Brouillette konferansa katılacak. Ayrıca ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi de davet edilenler arasında.

35’i devlet ve hükümet başkanının yanı sıra 100 dışişleri ve savunma bakanının katılacağı konferansta Türkiye’yi Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil edecek. Son haftalarda Türkiye ile Rusya arasında İdlib üzerinden süren tartılmanın da dillendirilmesi bekleniyor. Türkiye’nin konferansı bu açıdan batının desteğini almak için kullanabileceği tahmin ediliyor.

SAVAŞ PLANLARINA KARŞI GÖSTERİ

500 davetli arasında sadece siyasetçiler ve devlet temsilcileri bulunmuyor. Asıl olarak savaş ve silah satış planları yapan silah tekellerinin temsilcileri, değişik lobi örgütlerinin yöneticileri katılıyor. Kapalı kapılar arkasında yeni silah satış anlaşmalarının ve savaş planlarının yapıldığı konferansa karşı her yıl olduğu gibi bu yılda binlerce kişinin katılacağı gösteriler planlanıyor. Konferansın yapıldığı Bayerische Hof’un yakınında bulunan Marien Platz’da başlayacak eylem sırasında polisi de yoğun güvenlik önlemleri alıyor. Eyleme 5 bin kişinin katılması bekleniyor. Çok sayıda savaş karşıtı örgüt eyleme katılma çağrısı yaptı.

ÖNCEKİ HABER

İpotekli konut satışı ocak 2020'de 42 bin 237 adete yükseldi

SONRAKİ HABER

İstanbul Bahçelievler'de boş olduğu söylenen bir bina çöktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...