14 Şubat 2020 10:22

13 Şubat dünya kadın dostluğu günü, Galentine Günü!

Ayşegül Tözeren 13 Şubat'ın hikayesini yazdı: 13 Şubat, dünyadaki birçok ülkesinde kadınlar tarafından Galentine Günü olarak kutlanıyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ayşegül TÖZEREN

Bugün 14 Şubat.

Sevgililer Günü ve elbette, Dünya Öykü Günü.

Ama ben 14 Şubat’ın öyküsünden değil, bu kez 13 Şubat günün hikayesinden söz edeceğim.

13 Şubat, dünyadaki birçok ülkesinde kadınlar tarafından Galentine Günü olarak kutlanıyor. Bu gün, bir azizin yaşamından değil de ünlü televizyon dizisi Parks and Recreation’dan ilham almış. 2010 yılında yayımlanan bir bölümünde kadınlar, dostluklarını kutlamak için bir gün seçmişler ve o günden bu güne, 13 Şubat, kadın dostluğunu kutlamak için resmi olmayan bir bayram!

Galentine Günü, Sevgililer Günü’ne nispeten daha yeni ve daha az bilinir gelebilir. Ancak şimdiden 13 Şubat’ı kutlamaya yönelik öneriler içeren bloglar kurulmuş. En cazip kutlama yöntemi, bir araya gelmek! Bir şeyler yemek, bir şeyler içmek ve kadınların özgüvenini sakatlamaya çalışan dünyaya karşı, kadın arkadaşını ya da kız kardeşini yüreklendirmek! Ve belki, dans etmek… “Asla yalnız dans etmeyeceksin!” demek.

Aslında, 13 Şubat Galentine Günü, eril bakışa da bir anlamda çelme takıyor. Dünyanın birçok ülkesinde, erkek dünyası tarafından, “resmi” Sevgililer Günü’nün bir gün öncesi “metresler günü” olarak düşünülüyor. Böyle bir yakıştırmaya, kadınları birinci, ikinci, üçüncü olarak ayırmaya çalışan eril dünyaya inat, kadınlar bir arada olmayı, dostluklarını kutluyor.

Kadınların arkadaşlığı, dostluğu ve dayanışması gizli bağlarla örülmüştür. Buket Kılıçer, kadın arkadaşlığına ilişkin kapsamlı incelemesinde Wright’ın çalışmasından yararlanır. Bu çalışmada, kadınların ve erkeklerin arkadaşlıklarının farklılıkları ortaya koyulur. Kadınlar arkadaşlıkların doğmasında ve sürmesinde ortak duyguların varlığına vurgu yapmışlar, erkeklerse ortak aktiviteler yaptıkları takdirde arkadaşlıklarının sürdüğünü belirtmişler.

Amerika’da yapılan bir çalışmada da (Bell, 1981) kadınlara en çok kiminle birlikte zaman geçirmek istediklerinde, yüzde 64 oranında eşlerini, yüzde 67 oranında kızlarını ya da annelerini ve… Tabii ki yüzde 98 oranında kadın arkadaşlarını tercih edeceklerini belirtmişler. Siz kendinize bu soruyu sordunuz mu hiç?

Kadın dostluğunun onarıcı yönü de hep konuşulur. Dünya kalbinizi kırdığında, annenizin, kız kardeşinizin dizlerine dökülmek ne ferahlatıcıdır, yaşama tutunuverirsiniz. Yine Kılıçer’in alıntıladığı bir çalışmada, Yalom’un terapinin olumlu etki yaratabilmesindeki kriterler sıralanmış: Rehberlik etme, fedakârlık, duygu ortaklığı, aile devinimi, evrensellik, duyguların paylaşılması, davranış modelleme, geri bildirim verme, anlayış, kendini açma, genetik sezgi, umut aşılama, varoluşsal farkındalık ve deneyim paylaşımı. Kadınlar, kız kardeşliklerinde bu sayılanları ne çok deneyimlemişlerdir. Çünkü kadın dünyasının mitleri yoktur, belki bundan dostlukları gerçektir. Nilgün Toker şöyle diyor, “kadınlar sadece kadın olarak doğdukları için değil ama kadınların da bir dünyaya sahip olma, özgür bir eylemin öznesi olma mücadelesinin parçası olduklarından arkadaştırlar.”

13 Şubat çok uzaklaşmış olamaz, Ayşe Sevim’den ödünç alıyorum dizeleri, değiştiriyorum, bir gün dünyanın pillerini çıkarıp masaya koymaya ne dersiniz?

Boş verin, her şey dursun.

Asla yalnız dans etmeyeceğiz!

ÖNCEKİ HABER

Patronun işçiler arasında dayattığı rekabet ölüme neden oldu

SONRAKİ HABER

İpotekli konut satışı ocak 2020'de 42 bin 237 adete yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...