13 Şubat 2020 17:09

DİSK'ten 53. kuruluş yıl dönümünde konferans: Dayanışmayla daha güçlü olabiliriz

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, kuruluş yıl dönümünde 45 sendikanın katıldığı bir konferans düzenledi. Konuşmalarda enternasyonal dayanışma vurgusuna dikkat çekildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mert DEMİR
İstanbul

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 53’üncü kuruluş yıl dönümünde Avrupa’dan Asya’ya 45 sendikanın katıldığı bir konferans düzenledi. Sendikalar adına yapılan konuşmalarda enternasyonal dayanışma vurgusu öne çıktı.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen, katılımın yoğun olduğu uluslararası konferansta açılış konuşmasını DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. Çerkezoğlu, DİSK’in kurulduğu günden bu yana enternasyonal dayanışmayı önemseyen bir örgüt olduğunu ifade etti. DİSK’in kapatıldığı ve faaliyetlerinin yasaklandığı yıllarda uluslararası sendikal hareketten dostlarının sayesinde ayakta kaldığını vurgulayan Çerkezoğlu, “Uluslararası dayanışmanın örneklerini geçmişten bugüne yaşatmaya çalışıyoruz. Emperyalist ve kapitalist sistemin dünya halklarına vadedecek hiçbir şeyinin kalmadığı, masalların bittiği böyle bir tarihsel dönemde bu dayanışmayı önemsiyoruz. Bu konferansın 16’ncı Genel Kurulumuza da ışık tutacağını düşünüyorum” diye konuştu.

"ENTERNASYONAL DAYANIŞMA GEREKLİ"

Güney Kore Sendikalar Konfederasyonu (KCTU) Temsilcisi Mikyung Ryu Türkiye ve Kore’deki durumun problemler açısından birbirine hiç de yabancı olmadığını söyledi. Temel amaçlarının ülkedeki sendikal hakların gelişmesini sağlamak olduğunu, ülkede göçmen işçilerin yaşaması nedeniyle sorumluluklarının yalnızca Koreli işçilerle sınırlı olmadığını belirten Ryu, “Dayanışma sayesinde daha güçlü olabiliriz” dedi.

Avrupa Sendikalar Eğitim ve Araştırma Enstitüsünden (ETUI) Stan De Spiegelaere, Türkiye'deki Renault işçilerinin mücadelesi ve ülkedeki diğer işçi mücadelelerinden söz ederek, “İşçiler kazanmak istiyorlarsa uluslararası dayanışma gerekli” dedi.

Arjantin Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (CTA-A) Genel Sekreteri Ricardo Peidro ise “Türkiye'deki durum bir vertigoya benziyor” dedi. Peidro, işçiler üzerindeki baskılara ilişkin, “Bizler sendikalar olarak bunları durdurmak için bir direniş göstermeliyiz” ifadelerini kullandı. Peidro ayrıca dünyanın her tarafında barışı savunmaları gerektiğini dile getirdi.

"HER TÜRLÜ BUDAMA GİRİŞİMİNE REFORM DENİYOR"

Fransa’da ‘reform’ lafından iyice bıktıklarını dile getiren Fransa Genel Emek Konfederasyonu CGT Yönetim Kurulu Üyesi Nail Yalçın da “Halkın, çalışan insanların, ücretle çalışanların çıkarlarını budamayı hedefleyen her türlü girişim, yasa tasarısı, değişiklik önerisi önümüze reform adı altında sunulmaktadır” yorumunda bulundu. Yalçın, Fransa'da gündemde olan emeklilik reformları ile ilgili ise “Esas amaçları, emekli haklarını uluslararası mali sermayeye devretmektir” dedi.

VERDİĞİMİZ SINIF MÜCADELESİ

Lübnan Sendika Federasyonu (FENASOL) Genel Sekreteri Castro Abdullah, “20. yüzyılla beraber özellikle genel liberal bir politikayla bütün dünyayı değiştirmeye ve yönetmeye çalışan bu emperyalist-kapitalist kampın bizlere sunduğu içinden çıkılmaz ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğumuzu hepimiz biliyoruz” dedi. Abdullah “Bizleri bu aşamaya getiren geçmiş hükümetler, başkanlar ve sistemin kendisidir. Verdiğimiz mücadele bir sınıf mücadelesidir” ifadelerini kullandı.

Filistin Genel Sendikalar Federasyonu (PGFTU) Genel Başkan Yardımcısı Ahmad Mahmoud Hamdan ise şunları söyledi: "Bildiğiniz üzere bugünlerde başta Filistin olmak üzere bölge halkları son derece ciddi ve zor bir siyasal süreç içerisinden geçmektedir. Trump’ın açıkladığı Filistin planı için 13 milyon Filistinliden şu ana kadar bunlarla masaya oturacak bir Filistinli bulamayacaklarını ifade etmek isterim. Özgürlük ve adalet için yan yana birlikte mücadeleye devam."

Tunus Sendikalar Birliği UGTT adına yapılan konuşmada ise “Bizler bahsettiğimiz sınıf ve tabakaların hak ve özgürlüklerini savunarak, elde ederek, bu hakları hayata geçirerek ve özellikle yönetimlere karşı bu mücadelemizin her türlüsünü vererek, kendi demokratik sistemimizi kurabileceğimize inanıyoruz” dedi.

DİSK’in 53. yıl dönümü etkinliği, DİSK Tarihi kitabının ilk cildinin tanıtılmasıyla sona erdi.

ÖNCEKİ HABER

Bağdat'ta kadınlardan hükümet karşıtı protesto

SONRAKİ HABER

4 gazetecinin davası görüldü, yazarımız hakkında iddianame hazırlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...