Başiskeleliler zamlardan şikayetçi: Harcamalar kısıldı, faturalar kabardı

Başiskele'de konuştuğumuz yurttaşlar, harcamalarını kısmış olmalarına rağmen faturalarının kabardığını söylüyor.

14 Şubat 2020 00:34
Paylaş

Emre YILMAZ
Özlem KARDAŞ
Kocaeli

Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde vatandaşlar harcamaları kısmalarına rağmen faturaların kabardığını söyledi. Gelen zamlardan şikayetçi olan vatandaşlar geçinemezken faturaları bir ay geriden ödüyor. Bir vatandaş, “Faturaları ödemede bir ay geriden geliyorum, para olsa ödeyeceğim ama yok, ödeyemiyoruz, fatura öteliyoruz” dedi.

Yeniköy’de büfe işleten Aydın Cinemre, her geçen ay faturalarının arttığını söyledi. Tasarruf yaptığını ama yine de faturalarının yüksek geldiğini belirten Cinemre, “Geçen ay 1100 lira ödediğim fatura bu ay 1200-1250 lira geldi. Neler oluyor, ne bitiyor bir şey anlamış değilim. Tasarruf için dolapların fişini çekiyorum, lambayı yakmıyorum ama faturalım yükseliyor, nasıl oluyor, çözemedim. Böyle faturalar gelirse nasıl geçineceğiz? Faturaları ödemede bir ay geriden geliyorum, para olsa ödeyeceğim ama yok, ödeyemiyoruz, fatura öteliyoruz” diye konuştu. Elektriğinin kesilmesinden korkan Cinemre, “Şimdi çıkıp işler nasıl yolunda gidiyor diyelim?” diye sordu.

“FATURAYI HALKIN SIRTINA YÜKLÜYORLAR”

Yeniköy’de kahvehanede görüştüğümüz Şenol isimli vatandaş, emekli. Kahvede akşama kadar 1 tane çay ile idare ettiğini belirten Şenol, “Geçinemiyorum” dedi. Gelen zamları fazla bulan Şenol, “İktidar faturayı halka kesiyor, zamlarla beraber halkın sırtına yüklüyor. ‘Halk yararına çalışalım, bunun için kafa yoralım, çalmayalım, çırpmayalım’ demiyorlar zam üzerine zam yapıyorlar. Her şeyi zam ile kurtarmaya çalışıyorlar. Biz ne yapacağız, aldığımız 2 bin lira maaş, onun da yarısı sağa sola kredi kartına gidiyor. Sokağa çıkamıyoruz, neyle geçineceğiz” diye konuştu.

“YAŞAMAYALIM, MEZAR VERSİNLER GİRELİM ORAYA”

İsmini vermek istemeyen bir başka emekli vatandaş, “Sürünüyoruz, nasıl geçinelim bu zamlar karşısında” dedi. “Doğal gaza, elektriğe, suya her şeye biraz daha zam yapsınlar, yapsınlar ki yaşamayalım” diyen vatandaş, geçen yılki faturalarla bu yılki faturalar arasında yaklaşık yüzde 45 fark olduğunu ifade etti. Maaşların zamlar karşısında eridiğini belirten vatandaş, “Maaşlara yüzde 5-6 zam yapsınlar doğal gaza, ekmeğe, meyveye-sebzeye yüzde 50 zam yapsınlar. Emekli, asgari ücretli çalışanlar yaşamasın o zaman, bize bir mezar versinler gidelim girelim oraya. Sürekli zam, zam, zam!  Doğal gaza ona buna yaptığın zamları maaşıma da ver, maaşlar eriyor zamlar karşısında” ifadelerini kullandı. 25 sene madende çalışan başka bir vatandaş ise, “Yıllarca yer altında, kömürde çalıştım. 2 bin TL emekli maaşı veriyorlar. Eski emekliler mağdur, geçinemiyoruz. Her şeye yüzde 40’larda, 50’lilerde zam yapıyorlar, emekliye 3 kuruş para veriyorlar” dedi.

“DOĞAL GAZI İÇİYORUZ HERHALDE!”

Yeniköy’de terzilik yapan Şükran isimli vatandaş da faturaların yüksek gelmesinden şikâyetçi. Faturalarını ödemekte zorluk çeken Şükran, “Ev aynı ev, dükkan aynı dükkan. Ekstra bir şey olmamasına rağmen faturalar yüksek. Ödeyemiyorum, geçinemiyorum nasıl geçineyim. Borç alarak, destek alarak geçinmeye çalışıyoruz. Zam olmadığını söylüyorlar, o halde ya biz bu doğal gazı içiyoruz ya da gayet zam var yani. Dükkanın metrekaresi aynı, her yıl elektrikli ısıtıcı kullanıyordum, bu yıl hiçbir şekilde elektrikli ısıtıcıyı indirip açmadık bile ama geçmiş yıla göre yüzde 100’ün üstünde fatura geliyor. Yakmadığım için geliyor herhalde, yaksaydım düşük mü gelirdi acaba?” ifadelerini kullandı. Pazara dahi çıkamadığını söyleyen Şükran, “Taneyle alışveriş yapıyorum, 2 patates alıp dönüyorum. Tanıdık pazarcılar var geçen aradılar ‘Abla niye uğramıyorsun’ diye, fiyatlar çok yüksek nasıl uğrayalım, kesinlikle pazara çıkamıyorum. Son 1 yıldır hiç memnun değilim her ödemede bir ağlama yaşıyorum. Çünkü ödeyemiyorum arkadaşlardan alarak buranın elektrik faturasını ödedim. Zaten onu ödeyene kadar öteki geliyor” dedi.  

Faturaların çok acı geldiğini söyleyen Faik, “Geçen sene 170-180 TL gelen doğal gaz faturası bu sene 360 lira geldi. Faturalar bu halde gelirken nasıl geçinelim, tabiri caiz ise hokkabazlık yapıyoruz. Emekliye, memura, işçiye enflasyon oranında zam vermeleri gerekiyor. Asgari ücrete veriyorlar yüzde 15 zam. Ama elektriğe yüzde 40 zam yapıyorlar. Eskiden 50 liraya yaptığımız pazar alışverişini şimdi 80-90 TL’ye yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÜLKEDE HER ŞEY İYİYE GİDİYOR”

İsmini vermek istemeyen bir başka vatandaş ise, emekli olduğunu ama maaşı ile gayet geçinebildiğini söyledi. Her şeyin fiyatının arttığını söyleyen vatandaş, “Tabii faturalar da artacak. Faturalar önceden daha çok artıyordu, ben buna bakarım. Geçmişi unuttuğumuz için bugün fazla geliyor bize. Ülkede her şey iyiye gidiyor. Ben eskiyle oranlarım, eskiden ne kadar alıyordum bugün ne kadar alıyorum. Dün ne kadar şeker alıyordum, bugün ne kadar alıyorum ben buna bakıyorum. Enflasyon yüzde 20-25 diyorlar ama değil tek haneli sayılara düşecek neredeyse. Bizdeki sıkıntı geçmişi unutmamız, unutmasak bugün daha güzel yaşarız” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Filistin’deki yasa dışı yerleşimlerde faaliyet gösteren şirketler açıklandı

SONRAKİ HABER

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikasından sürgünlere tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...