13 Şubat 2020 14:25

Filistin’deki yasa dışı yerleşimlerde faaliyet gösteren şirketler açıklandı

Birleşmiş Milletler, Filistin bölgelerinde İsrail’in kurduğu yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren 112 firmanın ismini açıkladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bürosu, İsrail tarafından işgal edilen Filistin bölgelerinde faaliyet gösteren 112 şirketten 94’ünün İsrail merkezli olduğu, diğer şirketlerin de ABD, Hollanda, İngiltere, Fransa, Tayland ve Lüksemburg gibi ülkelerden geldiğini açıkladı. Açıklamada şirketlerin listeye alınmasının bu şirketlerin faaliyetlerinin hukuki durumu ile ilgili olmadığının ve faaliyetlerinin “yasa dışı” olarak damgalanmadığının belirtilmesi dikkat çekti. Çünkü BM, işgal altındaki bu yerleşimleri “yasa dışı” kabul ediyor.

Listede daha çok banka ve inşaat sektöründen şirketler yer aldı.

BM Güvenlik Konseyi, 2016 sonunda aldığı kararda İsrail’den işgal altındaki Filistin bölgelerinde ve Doğu Kudüs’teki yerleşim birimleri kurma faaliyetlerini tamamen durdurmasını istemişti.

NETANYAHU’NUN HOŞUNA GİTMEDİ

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki, listenin “Filistin bölgelerinde yasa dışı yerleşimlerle vücut bulan sömürü sisteminin kaynaklarını kurutmak için Filistinlilerin yürüttüğü diplomatik çabalara verilmiş bir tepki olduğunu” ifade etti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise firmaların listesini yayımlamasına tepki gösterdi. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Bizi boykot eden, boykot edilecektir. Bu kurum (BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği), taraflı, aynı zamanda etkisiz de. Örgüt insan haklarına önem vermeye çalışmak yerine İsrail’in itibarını zedelemeye uğraşıyor” ifadelerini kullandı.  

LİSTEDE KİMLER VAR?

Şirketler arasında listede, ABD’den dünyaca ünlü “Airbnb Inc”, “Expedia Group Inc”, “Motorola Solutions Inc”, “TripAdvisor Inc”, “General Mills Inc” ve “Booking Holdings Inc” yer aldı. Listede, Hollanda’dan “Booking.com”, “Kardan N.V”, “Altice Europe N.V” ve “Tahal Group International”, İngiltere’den “JC Bamford Excavators Ltd”, “Opodo Ltd” ve “Greenkote P.L.C”, Fransa’dan “Egis Rail”, “Egis S.A” ve “Alstom S.A” ve Lüksemburg’dan “eDreams ODIGEO S.A” ve Tayland’dan da “Indorama Ventures P.C.L” bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

"FETÖ'nün siyasi ayağı" tartışması: Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na tazminat davası açtı

SONRAKİ HABER

Başiskeleliler zamlardan şikayetçi: Harcamalar kısıldı, faturalar kabardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...