14 Şubat 2020 00:13

Arif Yıldız: Kısır döngüleri bırakıp mücadelede birleşmeliyiz

DİSK/Genel-İş İzmir 2 No’lu Şubesi Olağanüstü Genel Kurulunda tekrar şube başkanı seçilen Arif Yıldız, kutuplaştırıcı dilden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Dilek OMAKLILAR
İzmir

6 bini aşkın işçinin çalıştığı İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ’de örgütlü olan DİSK/Genel-İş İzmir 2 No’lu Şubesi Olağanüstü Genel Kurulunda tekrar şube başkanı seçilen Arif Yıldız, kutuplaştırıcı dilden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Yıldız, “Artık bu saatten sonra bu kısır döngülerin etrafında değil gerçekten mücadele etrafında birleşmek için çabalamalıyız” dedi.

8 Şubat’ta yapılan olağanüstü kongre seçimlerinde kırmızı, beyaz ve mavi listelerden, Arif Yıldız’ın başkanlığını yaptığı kırmızı liste kazandı. 260 delegeden 256’sının oy kullandığı genel kurulda 1 oy geçersiz sayılırken; kırmızı liste 130, mavi liste 115, beyaz liste ise 10 oy aldı.

"SORUNLAR BİRİKMİŞKEN YAPILMASI DOĞRU DEĞİLDİ"

İşçilerin sorunların biriktiği bir zamanda olağanüstü genel kurulun yapılmasının doğru olmadığını ifade eden Yıldız, “Bizim ‘koltuk mücadelesi’ vermemiz doğru değildi. Bunun olmaması için elimden gelen çabayı sarf ettim. 16 Mart’ta olağan kurulumuzu yapıp işçinin iradesini alarak, o dönemdeki seçilen yönetici arkadaşlarla bir toplu sözleşme bitirdik. Ama o dönemde yönetimin içerisinde yer almayan arkadaşlar 20 gün sonra olağanüstü sürecine girmeye başladı. Bunu ilk temsilciler kurulunda söyledim, sonuçta bir toplu sözleşme var, bir tarafta KHK’lı 800’e yakın Altaş ve Denizay şirketlerinden geçiş yapan arkadaşlarımızın toplu sözleşmeye dahil olması var. Diğer taraftan yine eski İZENERJİ dediğimiz 4 bin 500’e yakın arkadaşımızın da toplu sözleşmesi devam ediyordu. Kesinlikle bu süreci kimsenin baltalamasına müsaade etmeyeceğimi, gerekirse olağanüstüye kendimin götürebileceğini söyledim ama maalesef arkadaşlara dinletemedik” dedi.

Kendilerinin ise bu süreçte de KHK’li işçilerin gıda kartı sorununu çözdüklerini, yine KHK ile geçiş yapan ve mevsimlik çalışan 46 işçinin daimi çalışmasına ilişkin mücadele verdiklerini ve başardıklarını, Gaziemir Belediyesini örgütleyerek şu anda da toplu sözleşme için beşinci oturumu gerçekleştirdiklerini dile getiren Yıldız, “Bunların sürdürüldüğü bir yerde, alana kendi içimizdeki anlaşmazlıkların yansımasının doğru olmayacağını söyledik” diye konuştu.

"İŞÇİLER SANDIĞA İRADESİNİ KOYDU"

Olağanüstü genel kurula gitmek için başvuru yapanların mahkemeye kayyum talebi ile gittiklerini ifade eden Yıldız, “Oysa DİSK’in kayyumlara bakışı çok net. Biz bu ülkede kayyumların ne getirdiğini yaşadık, hâlâ da yaşıyoruz. 100’e yakın belediyeye kayyum atanmıştı, bizim 5 bine yakın üyemiz işten atılmıştı, sorgusuz sualsiz, kıdemsiz ihbarsız... Yine burnumuzun dibinde Urla’ya kayyum atandı. Kayyumun halkın iradesine karşı darbe olduğunu her zaman söyledik” dedi.

Yapılan olağanüstü kurulda işçilerin sandığa yeniden iradelerini koyduklarını söyleyen Yıldız, önümüzdeki süreçte de eskisi kadar aktif bir şube haline geleceklerini belirtti. Yaklaşık 10 aydır bu tartışmalardan dolayı dışa dönük bir şube olamadıklarını dile getiren Yıldız, “Yaklaşık 111 gündür direnen SF Tekstil işçilerini ziyaret edeceğiz, Bergama Belediyesi işçilerini ziyaret edeceğiz ve 8-9 ay sonra İZENERJİ işçilerinin toplu sözleşme süreci var, iyi bir toplu sözleşme ve KHK’li arkadaşlarımızın toplu sözleşmeye dahil olması, sosyal anlamda da iyi bir seviyeye gelmesi için hep birlikte mücadele vereceğiz. Biz şunu ilke edinen bir şubeyiz; söz, karar, yetki tabanındır, yönetimin aldığı kararı tabana dayatan değil de tabanın aldığı kararı yönetimin kendi önüne iş koyan bir anlayışımız var. Böyle de yolumuza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

"SORUNLARIMIZI İŞYERLERİNİ GEZEREK ÇÖZECEĞİZ"

Kutuplaştırıcı dilden de bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini vurgulan Yıldız, “Bu dilin, halihazırda seçilen şube başkanı olarak bana da aday olan arkadaşlara da ileriye dönük hesabı olan arkadaşlara da katkısı olmaz, hele emeğiyle evine ekmek götüren işçinin hiç işine yaramaz. Bu kutuplaşma, bir bu iktidarın işine yarar, iki buranın ayrışması için bekleyen bürokratların işine yarar. Bir an önce herkesin sağduyulu davranıp, o sürecin 8 Şubat’taki salonda kaldığını bilip artık bu saatten sonra kısır döngülerin etrafında değil gerçekten mücadele etrafında birleşmek için çabalıyız” dedi. Yıldız, mavi listeye verilen 115, beyaz listeye verilen 10 oyu da hatırlatarak, “Bundan sonra bize oy vermeyen arkadaşlarımızla görüşerek, işyeri işyeri gezerek eksikliklerimizi konuşacağız ve sorunları çözmek için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

"DİSK KONGREDEN YENİLENMEYLE ÇIKMALI"

Bugün başlayacak DİSK’in 16. Genel Kuruluna da vurgu yapan Yıldız, DİSK’in bu kongreden yenilenmeyle çıkmasını gerektiğini ifade etti. Yıldız, “Bazı şeyler söylemde kalmamalı, pratiğe dökülmelidir. DİSK ve bağlı sendikalar sadece çalışmalarını bildiri ve basın açıklamalarıyla sınırlı tutmamalı, artık bunun sokak ayağını örmeli. İşçiler önderlik için emek örgütlerini bekliyor. Hamasetle değil gerçeklikle mücadelemizi vermeliyiz. DİSK bu kongrede kendisini yenilemeli” dedi.

İşçilerin kadro sorununa dikkat çeken Yıldız, “Bugün kadro adı altında belediye şirketlerine aktarılan işçiler özgür toplu sözleşme yapamıyor. İşçiler sendikaya üye olamıyor, iş güvencesi yok. İşçi sınıfının sorunlarıyla ilgili ne yapılması gerekiyorsa DİSK’e bağlı sendikalar da buna yönelik tartışmalar sürdürmeli. İşçinin talebine eğilmeli” diye konuştu.

Reklam