13 Şubat 2020 12:15

Kocaeli'de 57 kişinin yargılandığı Soma eylemleri davasında beraat kararı

Kocaeli'de Soma Katliamı eylemlerine ilişkin açılan, 57 kişinin yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme heyeti, tüm sanıkların beraatine hükmetti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli'de Soma Katliamı'nda rolü bulunanları protesto etmek ve katliamda yaşamını yitirenleri anmak için düzenlenen kitlesel eylemlere katılan 57 kişinin yargılandığı davada karar çıktı. Kocaeli 2. Asliye Ceza Mahkemesinde 11 Şubat'ta görülen karar duruşmasında, mahkeme heyeti tüm sanıkların beraatine karar verdi.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te gerçekleşen ve 301 madencinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan maden katliamında rolü bulunanları protesto etmek ve yaşamını yitiren madencileri anmak için İzmit'te düzenlenen yürüyüş ve eylemlere katılan 57 kişi hakkında 4 Ocak 2016'da "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" suçlamasıyla dava açıldı.

Hazırlanan iddianamede, yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı eylemde slogan attıktan sonra dağılmaları istenen grubun dağılmayıp yürüyüşe geçtiği, polis barikatına baskı uyguladığı ve eyleme katılanların bir kısmının polise çeşitli cisimler atıp şiddet uyguladıkları öne sürüldü.

4 yıldır süren davanın karar duruşması, Kocaeli 2. Asliye Ceza Mahkemesinde 11 Şubat'ta görüldü.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, dava açılan kişilere yönelik tespitin olay görüntülerinin incelenmesiyle yapıldığını, sanıkların görüntülerdeki kişilerin kendisi olduğunu kabul etmediği ve bir kısım kabul eden sanığın ise cisim attığını kabul etmediği belirtti.

Görüntülere ilişkin bilirkişi incelemesinde polise cisim atan kişilerin tespit edilemediğini hatırlatan mahkeme heyeti, mahkeme tarafından yapılan görüntü incelemesinde de polise cisim atan kişilerin yüzlerinin tam olarak seçilemediğini vurguladı.

İsnat edilen eylemin tüm sanıklar yönünden ayrı ayrı şüphede kaldığını belirten mahkeme, bu haliyle mahkumiyet oluşturulamayacağına dikkat çekerek tüm sanıkların isnat edilen suçtan beraatine karar verdi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Coronavirüs salgını olan Çin’de karantinada yaşamak

SONRAKİ HABER

KESK İstanbul Şubeleri: Hiçbir neden istismarcının affedilmesi için bahane olamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...