13 Şubat 2020 10:00

Barodan Tahir Elçi açıklaması: Şüpheli polislerin tutuksuz yargılanması endişe verici

Tahir Elçi soruşturmasındaki yeni gelişmenin ardından Diyarbakır Barosu açıklama yaptı: Şüpheli polislerin görevlerinin başında olmasından ve tutuksuz yargılanmalarından endişe duyuyoruz.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Tahir Elçi soruşturmasında 4 yıl aradan sonra ilk kez şüpheli sıfatı ile ifade verilmesinin ardından açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, şüpheli polislerin görevlerinin başında olması ve tutuksuz yargılanmalarından derin bir endişe duyduklarını söyledi. 

Sur’da 28 Kasım 2015 tarihinde Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklamasından sonra öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetinin soruşturmasında 4 yıl aradan sonra ilk defa şüpheli sıfatıyla ifade alındı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında olay yerinde ateş ettiği belirlenen 3 polis ifade verdi. Bu haberin yayımlanmasın ardından açıklama yapan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, soruşturma aşamasının bittiğini, bundan sonra dava sürecinin başlayacağını açıkladı. Yaşanan gelişmeler üzerine Diyarbakır Barosu basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın okudu.

“TALEPTEN 13 AY SONRA İFADELERİNE BAŞVURULDU”

3 polisin ifadesinin alınmasından sonra 2’sinin görev yerinin değiştirildiğini, birisinin ise meslekten ihraç edildiğini öğrendiklerini belirten Aydın, “Şüpheliler hakkında tutuklama talep edilmemiş, herhangi bir adli kontrol tedbirine de başvurulmamıştır” dedi. 

Muhtemel şüphelilere dair hazırladıkları bilimsel rapordan sonra 14 Aralık 2018 tarihinde soruşturmanın genişletilmesi talebiyle üç polisin tutuklamaya sevk edilmesi için savcılığa dilekçe verdiklerini söyleyen Aydın, “Ancak talebimizden 13 ay sonra şüphelilerin ifadesine başvurulmuştur. Şüphelilerin tutuklanmamış olması ihmaller ve özensizlikler zincirine bir halka daha eklemiştir” dedi.

“4 YILI AŞKINDIR ŞÜPHELİ OLARAK ZİKREDİLMEDİLER”

Olağan hukuk rejimlerinde yoğun suç şüphesi altında olan kişilerin, şüpheli olarak kabul edilip ceza muhakeme kapsamında soruşturulduğunu vurgulayan Aydın, “Örneğin iletişimleri izlenebilir, görev başında olmaları nedeniyle delillerin karartılması ihtimali bulunduğundan açığa dahi alınabilirlerdi. Ancak daha ilk günden bu yana son derece özensiz bir şekilde yürütülen bu soruşturmada, bu özensizlikler yetmezmiş gibi Tahir Elçi’nin bulunduğu yöne doğru silahlarını ateşledikleri görülen, doğrudan ateş alanına sahip polis memurlarının şüpheli olarak ifadelerine başvurulması ve gerekli soruşturma ve araştırma usullerine tabi olmaları gerekirdi. Ancak aradan geçen 4 yılı aşkın bir zaman sürecinde dosyada hiçbir zaman şüpheli olarak zikredilmediler” diye konuştu.

“CEZASIZLIĞIN SON BULMASI UMUT IŞIĞI OLACAK”

Bu saatten sonra artık kovuşturma aşamasında delillerin tartışılmasının ve değerlendirilmesinin önünün açılmasını isteyen Aydın, “Meslek hayatı boyunca Türkiye’deki cezasızlık politikasıyla mücadele eden Tahir Elçi’nin dosyasında kovuşturma aşamasına geçilmesi, cezasızlığın son bulmasına yönelik bir umut ışığı olacaktır. Kamuoyunun gözleri önünde işlenen bu cinayetin faillerinin yargı önünde hesap verecek olması, cezasızlık politikasında küçük de olsa bir gedik açacaktır” dedi. 

“DOSYA BİR AN ÖNCE DAVA AŞAMASINA GEÇMELİ”

Tahir Elçi cinayetindeki ihmal zincirlerini bildiklerinin altını çizen Aydın “Hazırlanacak iddianamenin bu sorulara cevap olmasının yanı sıra, 4 yılı aşkın bir süredir neden ve neyi beklediğimize de cevap vermesini bekliyoruz. Bunun yanı sıra tutuklama için yeterli ve kuvvetli şüphe olması, ceza usul yasasındaki diğer tutuklamaya dair diğer koşulların da olmasına rağmen; şüphelilerden ikisinin halen görevlerinin başında olması ve tutuksuz yargılanmalarından derin bir endişe duyduğumuzu da not etmek isteriz. Tahir Elçi ailesinin, Diyarbakır Barosunun her bir üyesinin ve kamuoyunun talebi ve beklentisi; bir an önce iyi temellendirilmiş bir iddianame ile şüpheli ya da şüpheliler hakkında bir iddianame düzenlenmesi ve dava aşamasına geçilmesidir” dedi. 

BAŞSAVCIDAN AÇIKLAMA: SORUŞTURMADAN DAVAYA GEÇİLECEK

Açıklama yapan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, “Bildiğiniz gibi soruşturma 4 yılı aşkın bir süredir sürüyor. Titizlikle devam ediyor. Tamamlanmak üzere olduğunu daha önce belirtmiştik. Son aşamalarına geldik ifade alma işlemlerini de tamamladık. Bundan sonra artık soruşturma tamamlanıp dava aşamasına geçilecek. Şu anda 3 şüphelinin ifadesi alındı. Soruşturma gizli” dedi. 

“ÜZERİMDEKİ 4 YILLIK KAR ERİRSE HER ŞEY ORTAYA ÇIKAR”

Soruşturma dosyasında 4 yıl sonra yaşanan gelişme üzerine Türkan Elçi, dün eşi Tahir Elçi’nin Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı’ndaki mezarını ziyaret etti. Ziyaretin ardında üstü karla kaplı Elçi mezarı fotoğrafını Twitter hesabında paylaşan Elçi, “Bu sabah 3 şüpheli polisin ifadesi ile ilgili Tahir’den görüş almaya gittim. İnanıyor musun, dedim. Önce sustu. Sonra ‘Üzerimdeki 4 yıllık kar erirse her şey ortaya çıkar’ dedi. Beraber yağan karı seyrettik” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

{{373023}}
 

ÖNCEKİ HABER

Meclis önünde 'Çocuklarım aç' diyerek isyan eden bir kişi kendini yakmaya çalıştı

SONRAKİ HABER

Almanya’dan Türkiye'ye 18 bin 600 avro'luk yeni silah satışına izin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...